Психология : Better me26 НОЕМВРИ 2018

Живеете ли по инерция?

Когато всичко се случва на автопилот, нещо трябва да сложи точка ма това – вижте какво

Случвало ли ви се е да влизате в стая, но да се чудите защо сте влезнали? Животът по инерция прилича на автопилота в автомобилите – дава ви възможност да мислите по-малко. Самата машина управлява скоростта, а вие просто трябва да управлявате нея, за да не се блъснете.

Нещо подобно е и с живота – като включите автопилота, не живеете на пълни обороти, но се надявате, че всичко ще бъде наред. С други думи не се интересувате от съзнателно взимане на решения, а просто очаквате, че всичко ще е така, както винаги е било.

Защо лекарите ни съветват да плачем поне веднъж в седмицата

Има 10 начина да разберете дали живеете на автопилот.

1. Непрекъснато сменяте дейностите, без дори да правите кратки паузи. Освен това се чувствате неудобно, ако не правите нищо. Сложно ви е да се спрете за момент.

2. Понякога не можете да си спомните, че сте направили нещо и как сте го направили. Много хора смятат това за признак за остаряване или умора, но всъщност вие не обръщате много внимание на това, което правите.

3. Мозъкът ви непрекъснато „гони“ следващото нещо, с което ще се заемете. Дори, когато разговаряте, една част от него слуша събеседника ви, но друга част мисли за срещата, която ще имате след половин час.

Как да станете по-спокоен човек

4. Когато разговаряте с някого, не го гледате през цялото време – погледът ви се мести от лицето му, върху чантата му, след това върху часовника ви. Не отделяте достатъчно внимание на човека, а поведението ви е на бързащ човек, дори и да не бързате.

5. Присъединявате се към хора, дори и ако не искате да бъдете край тях. Например група колеги отиват на кафе, а вие отивате с тях, дори и да не харесвате висенето по кафетата. Често ли се оказва, че се намирате там, където не искате да бъдете?

6. Противопоставяте се на нови идеи или ги отхвърляте напълно? Отказвате, дори и да не разбирате нюансите на предложението. Защо да се променя това, което така или иначе работи?

Гениално простички ритуали за по-добър живот

7. Харесвате всичко да върви по познатия и стар начин. Посещавате един и същ ресторант, купувате си автомобил от една си съща марка, почивката ви винаги изглежда еднаква – мразите идеята за промяна. Харесвате всичко каквото е.

8. Нямате представа накъде се движи животът ви. Ако ви питат каква е целта в живота ви, често отговаряте, че искате да се пенсионирате и да живеете спокойно на остров. Дали животът ви не е затворен в рамката на „от заплата до пенсия“?!

9. Интересите и хобито ви не са се променили от детството ви. Всичко продължава по старому.

10. Всеки ден / седмица / година изглеждат като предходните. Изглежда в живота ви нищо не се променя.

Готови ли сте да изключите автопилота си? Ако го използвате през целия си живот, тогава тази задача може да ви се стори непосилна. И наистина не е лесно. Но не е невъзможно.

Ключът към успеха е да започнете с малки стъпки. Изберете си една сфера от живота ви, в която промяната ще бъде по-лесна. Например веднъж месечно посещавайте нов ресторант. Когато откриете нещо интересно, за което преди не сте подозирали, ще се мотивирате да продължите в същия дух и в други сфери на живота ви.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me08 МАРТ 2019

Кои са навиците на щастливите хора

За да бъдем щастливи не ни трябват големи богатства или чудеса, просто няколко добри навика.

Better me27 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Оставяш ли парите да контролират живота ти?

Проблемите с парите влияят на всички аспекти на живота ни, понякога твърде много. Този тест ще ти каже дали финансите контролират щастието ти.

Better me20 ФЕВРУАРИ 2019

Как да си организираш времето след работа

След работа ни се иска да свършим милион неща, а никога не успяваме. С тези идеи за организация на времето ще можеш максимално да се възползваш от деня си.

Better me12 ФЕВРУАРИ 2019

За да излизате винаги добре на снимки, спазвайте тези 8 правила

Отговаряме на въпросите "Как да застана?" и "Къде да си сложа ръцете?"