Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Мантрата “винаги прави правилното нещо” може да бъде нож с две остриета. Ето как това решение влияе на психиката ни.

От деца ни учат винаги да се стремим да сме добри, примерни и да взимаме правилните решения в живота. Това е полезно за нас, защото ни кара да се стремим към повече и дисциплинира моралния ни компас.

Приет по определен начин този поглед към живота може много да ни помогне. Много психолози съветват да се доверяваме на преценката си за правилното и неправилното, когато взимаме решения, за да подобрим мнението за себе си. Според тях винаги, когато сме изправени пред някакъв избор, подсъзнателно винаги знаем кое е правилното решение, но понякога нарочно избираме да не го направим. Тяхната теория е, че ако се съсредоточим да бъдем коректни и да се доверяваме на първоначалната си преценка за добро и лошо, с времето ще започнем да бъдем по-самоуверени и удовлетворени от живота си.

Всичко това звучи много добре на думи, но както в повечето случаи, не важи за всеки човек. Според проучване на “Journal of Personality & Social Psychology” хората вземат решения по два различни начина. Едните са ориентирани преценъчно, другите – придвижващо.

Придвижващо ориентираното поведение е настроено практично – избират кое по-бързо и ефикасно ще ги доведе до целта. Не се замислят твърде много, защото предпочитат да вложат повече усилия в изпълнението на задачата, отколкото планирането й.

Парадоксът, който наричаме “шопинг терапия”

Преценъчно ориентираното поведение е типично за хората, които мислят единствено как да направят доброто нещо. Те винаги ще направят това, което смятат, че трябва, дори и ако това значи, че те самите ще страдат. Тяхното желание да бъдат добри понякога се превръща в обсесия и когато осъзнаят, че са направили грешка, изпадат в паника.

Точно това прави мантрата “винаги прави правилното нещо” токсична за втория тип хора. Те са склонни да стигат до самонараняване и наказване в случай, че не се справят да изберат доброто решение.

А всъщност никак не е лошо да правим грешки от време на време. В книгата си “По добре с грешки – неочакваните ползи от това да бъркаме”, Алина Тудженд сравнява детското поведение с това на възрастните. Когато децата направят грешка родителите им може да им се скарат и да ги накажат или вместо това да им покажат правилното решение по начин, по който ще ги поучи. Разбира се, в повечето случаи втората стратегия е по-успешна, докато в първата често се предизвиква обратния ефект и детето се бунтува.

Как да отгледаме щастливи деца

Поведението на зрял човек не е толкова по-различно от това. Идеята за книгата на Алина всъщност й е хрумнала от ситуация, която се случила на самата нея. Допуснала е грешка в работата и след това я отричала пред шефа си. Това предизвикало спор и нарушило отношенията й с хората на работното място, защото и други били замесени в ситуацията. Освен това Алина била под постоянен стрес да не направи още грешки и това влошило качеството на работата й.

Изводът в такъв случай е, че трябва да имаме по-спокоен поглед на нещата. Грешките могат да бъдат и хубаво нещо, защото ни позволяват да се поучим от ситуацията и дори да намалим стреса, който изпитваме.

Не отвръщайте, когато ви обидят

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me14 СЕПТЕМВРИ 2019

Как да спра да анализирам прекалено?

Когато човек анализира прекалено, това не само не решава проблемите в повечето случаи, но краде от времето ни за радостите, от които душата има нужда

Better me11 СЕПТЕМВРИ 2019

5 дни депресия след ваканцията

Адаптирайте се като се върнете по-рано от отпуска

Better me05 СЕПТЕМВРИ 2019

Пет дни без Фейсбук правят чудеса за душата

Пасивното използване на социалната мрежа масово влошава емоционалното състояние на потребителите

Better me27 АВГУСТ 2019

Изненадващо откритие: Котките скъсяват живота на жените

Три различни проучвания свързаха котките с повишен риск от рак при жените