Психология : Better me14 НОЕМВРИ 2019

Психолозите разкриват – депресията е заразна

Същото казват и за други психологични проблеми като тревожност и пристрастяване към вредни субстанции

Неслучайно днес гледаме на депресията като на заболяване.

В наше време депресията е по-често разпространена от всякога, а причините за този феномен са много. Една от тях може да се окаже, че заболяването е до голяма степен заразно.

Според проучване от научния журнал “Memory & Cognition”  изследваните лица, които са прекарали продължително време с хора, страдащи от депресия, тревожност или пристрастяване, са по-податливи да развият същото заболяване.

“Емоциите са заразителни, защото хората сме силно интегрирани в обществата, към които принадлежим. Често имаме подобни реакции на проблеми като останалите или имитираме тяхното държание. До голяма степен заразяването с депресия е проява на силно развита емпатия”, казва д-р Джуди Хо, психолог в Южна Калифорния.

Затова и повечето психолози препоръчват да потърсим емоционална подкрепа след контактуването с депресиран човек. Дори разговорът с друг приятел може да подобри състоянието ни, но ако усещаме, че се налага, можем да посетим и професионалист.

Откриха връзка между Фейсбук и депресията

Разбира се, от един разговор няма да развием депресия. Това е много по-сложно състояние, което се проявява само при определени фактори. Според повечето проучвания трябва дори да имаме генетична предразположеност към заболяването, за да го развием.

Как да се справим с есенната депресия

Една чаша вино на ден ни помага да се справим с депресията

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика

Better me04 ЯНУАРИ 2020

По-щастливи и успешни с едно елементарно 5-минутно упражнение

Нанси Дарлинг иска всички да правим това периодично - упражнението има невероятен ефект за това да проясни мислите и да стабилизира посоката на живота ни

Better me17 ДЕКЕМВРИ 2019

Десетте най-успокояващи песни в света, според науката

Фаворитът в класацията може да намали нивото на стреса с впечатляващите 65%, а тук ви предлагаме да чуете всички в челната десятка!