Пречи ли ни мъжкият егоизъм?

… и кога е добре до нас да има мъж егоист

От деца ни учат, че егоизмът е нещо лошо. И постепенно започваме да се страхуваме от това да бъдем наречени егоисти.

„Его“ от латински се превежда „Аз“ – това е частта от човешката личност, която е в контакт с външния свят чрез възприятията. Независимо дали сме мъже или жени, егото е тази част от личността, която ни помага да се отделим от обкръжаващата ни среда и да се осъзнаем като индивидуалност. То ни помага да разберем, че „това съм аз, а това вече не съм аз“. Индивидуалността ни се проявява именно в отношенията. В това е парадоксът – егото ни отделя и свързва със света едновременно.

Преди обаче да се отдадем на духовните учения, които призовават да се откажем от егото си, трябва да разберем от какво точно се отказваме. Егото е част от личността, а личността не е статична. Променяйки се и развивайки се, ние развиваме и егото си. Да се откажем от личността си не е най-добрата идея, нали?

Егоизмът се появява тогава, когато животът на човек е насочен към удовлетворяване на личните му потребности и желания. Толкова ли е лошо това?!

Всички се боим, че няма да ни приемат и обичат и правим жертви заради това. Но убедени ли сте, че някой е искал от вас да се жертвате? Молил ли ви е някой да го правите? За да отговорите, трябва да сте максимално честни със себе си. Жертваме живота си в името на семейството, децата, работата, считайки, че това е по-добре, отколкото да сме егоисти и да живеем със себе си. Но истината е, че само този, който познава себе си и своето его, познава желанията си и си позволява да желае и да даде нещо на хората.

Егоизмът е естествен и ако не прерастне в егоцентризъм, той ни помага. Чист вид егоизъм е препоръката в самолета да се сложи маската си първо майката, след което тя да я сложи на нейното дете. Нима това не означава, че не мисли тя за детето? Въпросът е, че в този момент избира първо себе си. Едва ли детето ще сложи маската на родителя си, ако той изгуби съзнание. Излиза, че егоизмът спасява живот.

Нека не бъркаме егоизма със суетата и гордостта. Егоизмът е просто един от етапите в развитието на личността ни. Защото всички знаем, че най-важното и най-трудното е да приемеш и да живееш със себе си.

Здрав егоизъм – може би това словосъчетание помага да приемем егоизма по принцип. Чрез здравия егоизъм наистина се развиваме. Без любов към себе си няма да се развиваме, няма да сме щастливи и реализирани. Да обичаш себе си е чист егоизъм.

Интелигентните мъже са по-склонни да сключат брак

Защо тогава се отнасяме толкова негативно към мъжкия егоизъм?

Защото много от нас са с убеждението, че мъжът е „длъжен“. А той не е длъжен, той просто може! Мъжете от малки слушат как не трябва да показват чувствата и емоциите си, не трябва да плачат, трябва да търпят. А здравият мъжки егоизъм е разбиране за това какво настина иска мъжът и кой е той!

За да бъдем честни, жените във всички времена избират именно тези мъже, които имат сила и харизма да водят. А силата се ражда от вътрешната истина на човек. От убеждението, че той иска и може. Не трябва да се бърка егоизма с женствеността.

До такъв мъж жената се учи да уважава изобщо мъжките качества. Лидерът винаги е силна личност, значи има и силно его. Тогава защо ни е да се борим с мъжкия егоизъм? Тогава всъщност ще се борите с личността на мъжа. Здравият женски и мъжки егоизъм е залог за здрави отношения, в които има уважение  и зачитане на желанията на другия, както и личните му граници.

Егоизъм и егоцентризъм

Лошо е, когато егоизмът се превръща в егоцентризъм – тогава ставаме арогантни към света, вярвайки, че хората ни дължат нещо и че всичко се върти около нас. Никой не ни дължи нищо, а светът просто съществува.

Всъщност в егоцентризма често се крият недоизказани обиди. Какво да правите в този случай? Задайте си въпроса: „Искам ли да имам отношения с човек, който се чувства обиден и през цялото време компенсира обидата си за сметка на подценяване и манипулация на другите?“

Любопитни ли сте защо толкова много мъже изневеряват на бременните си жени?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика

Better me04 ЯНУАРИ 2020

По-щастливи и успешни с едно елементарно 5-минутно упражнение

Нанси Дарлинг иска всички да правим това периодично - упражнението има невероятен ефект за това да проясни мислите и да стабилизира посоката на живота ни

Better me17 ДЕКЕМВРИ 2019

Десетте най-успокояващи песни в света, според науката

Фаворитът в класацията може да намали нивото на стреса с впечатляващите 65%, а тук ви предлагаме да чуете всички в челната десятка!