Пречи ли ни мъжкият егоизъм?

… и кога е добре до нас да има мъж егоист

Пречи ли ни мъжкият егоизъм?

От деца ни учат, че егоизмът е нещо лошо. И постепенно започваме да се страхуваме от това да бъдем наречени егоисти.

„Его“ от латински се превежда „Аз“ – това е частта от човешката личност, която е в контакт с външния свят чрез възприятията. Независимо дали сме мъже или жени, егото е тази част от личността, която ни помага да се отделим от обкръжаващата ни среда и да се осъзнаем като индивидуалност. То ни помага да разберем, че „това съм аз, а това вече не съм аз“. Индивидуалността ни се проявява именно в отношенията. В това е парадоксът – егото ни отделя и свързва със света едновременно.

Преди обаче да се отдадем на духовните учения, които призовават да се откажем от егото си, трябва да разберем от какво точно се отказваме. Егото е част от личността, а личността не е статична. Променяйки се и развивайки се, ние развиваме и егото си. Да се откажем от личността си не е най-добрата идея, нали?

Егоизмът се появява тогава, когато животът на човек е насочен към удовлетворяване на личните му потребности и желания. Толкова ли е лошо това?!

Всички се боим, че няма да ни приемат и обичат и правим жертви заради това. Но убедени ли сте, че някой е искал от вас да се жертвате? Молил ли ви е някой да го правите? За да отговорите, трябва да сте максимално честни със себе си. Жертваме живота си в името на семейството, децата, работата, считайки, че това е по-добре, отколкото да сме егоисти и да живеем със себе си. Но истината е, че само този, който познава себе си и своето его, познава желанията си и си позволява да желае и да даде нещо на хората.

Пречи ли ни мъжкият егоизъм?

Егоизмът е естествен и ако не прерастне в егоцентризъм, той ни помага. Чист вид егоизъм е препоръката в самолета да се сложи маската си първо майката, след което тя да я сложи на нейното дете. Нима това не означава, че не мисли тя за детето? Въпросът е, че в този момент избира първо себе си. Едва ли детето ще сложи маската на родителя си, ако той изгуби съзнание. Излиза, че егоизмът спасява живот.

Нека не бъркаме егоизма със суетата и гордостта. Егоизмът е просто един от етапите в развитието на личността ни. Защото всички знаем, че най-важното и най-трудното е да приемеш и да живееш със себе си.

Здрав егоизъм – може би това словосъчетание помага да приемем егоизма по принцип. Чрез здравия егоизъм наистина се развиваме. Без любов към себе си няма да се развиваме, няма да сме щастливи и реализирани. Да обичаш себе си е чист егоизъм.

Интелигентните мъже са по-склонни да сключат брак

Защо тогава се отнасяме толкова негативно към мъжкия егоизъм?

Защото много от нас са с убеждението, че мъжът е „длъжен“. А той не е длъжен, той просто може! Мъжете от малки слушат как не трябва да показват чувствата и емоциите си, не трябва да плачат, трябва да търпят. А здравият мъжки егоизъм е разбиране за това какво настина иска мъжът и кой е той!

За да бъдем честни, жените във всички времена избират именно тези мъже, които имат сила и харизма да водят. А силата се ражда от вътрешната истина на човек. От убеждението, че той иска и може. Не трябва да се бърка егоизма с женствеността.

До такъв мъж жената се учи да уважава изобщо мъжките качества. Лидерът винаги е силна личност, значи има и силно его. Тогава защо ни е да се борим с мъжкия егоизъм? Тогава всъщност ще се борите с личността на мъжа. Здравият женски и мъжки егоизъм е залог за здрави отношения, в които има уважение  и зачитане на желанията на другия, както и личните му граници.

Егоизъм и егоцентризъм

Лошо е, когато егоизмът се превръща в егоцентризъм – тогава ставаме арогантни към света, вярвайки, че хората ни дължат нещо и че всичко се върти около нас. Никой не ни дължи нищо, а светът просто съществува.

Всъщност в егоцентризма често се крият недоизказани обиди. Какво да правите в този случай? Задайте си въпроса: „Искам ли да имам отношения с човек, който се чувства обиден и през цялото време компенсира обидата си за сметка на подценяване и манипулация на другите?“

Любопитни ли сте защо толкова много мъже изневеряват на бременните си жени?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Страшните филми изгарят повече калории от разходка
Better me02 ЮЛИ 2020

Стойте далеч от телевизора, когато изпитвате депресивни мисли

Телевизорът - приятел или враг в моментите на трудност?

Откриха връзка между Фейсбук и депресията
Better me23 ЮНИ 2020

Възможен ли е свят без насилие?

Учен от Харвард изследва човешкото съзнание, за да открие отговора

Грешката, която никоя зодия не си признава
Better me17 ЮНИ 2020

Прегърбването и още вредни навици, с които засилваме симптомите на депресия

Елиминирайте тези навици, ако искате да се преборите с депресията

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни
Better me15 ЮНИ 2020

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни

Пълноценният разговор може да ни помогне както в личния, така и в професиона