Парадоксът, който наричаме “шопинг терапия”

Да си припомним най-важното – разходката до мола не решава реални проблеми

Какво се прави, ако вече сме стъпили в капана

С риск да прозвучи банално – признайте си, че имате проблем. Първо пред себе си, разбира се, а може да се доверите и на близка приятелка, която знаете, че няма да ви обвинява, но все пак ще разсъди достатъчно трезво и няма да подцени проблема.

Приемете факта, че хаотичното пазаруване изцежда бюджета ви, прави ви зависими, яде от времето ви за близките и за по-смислените ви хобита и не на последно място – задръства жилището ви с потискащо количество ненужни вещи.

Важно е и да си дадете отговор какво ви е тласнало към това поведение. Както всички други зависимости, така и за компулсивния шопинг винаги има нещо, което го отключва. Един достатъчно щастлив и балансиран човек няма да прекарва по четири часа на ден в празно шляене по магазините – и вие трябва да осъзнаете това. Може би стресът от някаква промяна в живота ви ви прави уязвими, чувствате се самотни, работата не ви носи никакво удовлетворение, имате проблеми със самочувствието или половинката ви не ви третира така, както заслужавате. При всяко положение, ако сте шопингхолик, вие имате някаква фрустрация. Която шопингът не само не разрешава, но в повечето случаи ще задълбочи сериозно.

 

Причината е, че с цялото това пазаруване добавяте към теглото си още няколко – останали сте без пари, прекарвате по-малко време с приятели, домът ви се е превърнал в битпазар от вещи, които не ви носят никакво удоволствие или реална полза. Заради всичко това се чувствате виновни. И… няколко идеи по-стресирани. За да се справите, пак тръгвате на шопинг.

Ще прекъснете омагьосания кръг само ако намерите начин да адресирате истинския си проблем. Липсва ви увереност в себе си и не смятате, че ви харесват достатъчно? Започнете да спортувате повече, направете си детокс, за да проясните тена на лицето. Ако работата ви ви смазва, потърсете ново предизвикателство – например проучете дали не могат да ви обучат и да ви преместят в нов отдел. Имате проблеми във връзката си? Говорете с някой, на когото се доверявате, не задържайте разяждащите емоции в себе си. Ако трябва, заминете на кратка екскурзия, за да се дистанцирате от проблемната ситуация и да можете да вземете полезно решение. Ако просто стресът ви се е струпал повече, намерете начин да си вземете поне няколко дни почивка.

А ако просто сте имали адски тежък месец и току-що сте взели заплатата си, подарете си най-накрая онази скъпа чанта, която не ви излиза от ума вече няколко седмици. Шопингът не е смъртен грях, когато му се отдаваме само понякога, достатъчно осъзнато.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me14 НОЕМВРИ 2019

Психолозите разкриват - депресията е заразна

Същото казват и за други психологични проблеми като тревожност и пристрастяване към вредни субстанции

Better me11 НОЕМВРИ 2019

Интровертите са по-привлекателни

Серия от изследвания подкрепя твърдението

Better me04 НОЕМВРИ 2019

Сутрешните навици на успелите хора

Техните лични приоритети са по-важни от чуждите такива

Better me29 ОКТОМВРИ 2019

30 мъдрости, които ще успокоят душата ви

Безценни думи за моментите, в които ни е трудно или тъжно