Кога егоизмът може да бъде полезен

Когато егоизмът стане синоним на грижа за себе си, нещата се променят.

Свикнали сме да мислим, че егоизмът е винаги лошо нещо и трябва да се стремим да го избягваме. Но в правилните количества, може да бъде и полезен.

Егоизмът е нещо, за което от малки са ни казвали, че е лошо и трябва да избягваме. Трябва да се грижим за другите, да им помагаме, за да получим обратното. Макар и това да до някаква степен вярно, този начин на мислене може да предизвика и обратния ефект.

Много хора се борят със собственото си мнение за себе си, защото са изгубили представа за разликата между т.нар. “грешно” и “правилно”. Психолозите отчитат, че повечето от случаите на депресия са започнали точно от тази липса на яснота.

Знаем, че е важно да правим жестове за другите и да им помагаме, когато можем, защото това е част от доброто възпитание, но едновременно с това осъзнаваме, че трябва да отделим време и за нас самите.

Когато позитивните послания имат токсичен ефект

Всеки от нас заслужава да се чувства добре, да си почива и дори от време на време да бъде сам. Това доказват множество проучвания над психиката на хората. Marywood University разкрива още през 2010, че грижата за нас самите е толкова важна, че трябва да бъде задължителна за работещите хора.

Друго изследване доказва, че липсата на здравословен егоизъм и хроничния стрес води до цялостно изменяне на организма на човека на молекулярно ниво. Това е и причината за множество заболявания, които засягат имунната система и дори мозъчната дейност.

5 неща, които провалят една връзка

Така че следващият път, когато се чувствате изтощени, когато изпитвате нужда от малко спокойствие, направете всичко възможно, за да си го осигурите. Налейте си чаша вино, направете си мини спа вечер у дома или просто гледайте звездите с хубава вечеря – всичко, което ще ви накара да се чувствате добре.

Невероятната сила на тишината да лекува

Защо си станала жена под чехъл?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me27 МАРТ 2020

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Better me26 МАРТ 2020

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

По време на пандемията и карантината справянето със стреса е още по-трудна задача

Better me24 МАРТ 2020

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия

Better me15 МАРТ 2020

7 трика, с които ще накарате хората да ви харесват повече

Тези малки трикове са много полезни, когато имате важна среща и искате да направите брилянтно първо впечатление