Психология : Better me14 СЕПТЕМВРИ 2019

Как да спра да анализирам прекалено?

Когато човек анализира прекалено, това не само не решава проблемите в повечето случаи, но краде от времето ни за радостите, от които душата има нужда

Как да спра да анализирам прекалено?

Може би сте се питали дали сте стресирани, защото прекалено анализирате случващото се или прекалено анализирате всичко, защото сте стресирани. Истината е, че и двете се случват паралелно, тъй като прекаленият анализ и стресът вървят заедно. По-конкретно, изследванията показват, че има пряка връзка между двете, защото влизате в порочен кръг, където се фокусирате главно върху негативните емоции и неприятните последици от вашите действия.

Това автоматично създава безпокойство и след това води до тъга.

Продължителността на обсесивно-компулсивното разстройство е пряко свързана с прекомерния анализ на всичко станало (“Нараних ли някого днес? Трябва да помисля какво казах и на кого”). При свръх анализ соматоморфното разстройство също се отключва. Това е разстройство, което често включва повтарящи се (отрицателни) мисли, свързани с тялото ни, за външния ни вид (“Натрупах 1,5 килограма. Трябва да претегля всички калории, които приемам”).

Когато позитивните послания имат токсичен ефект

И накрая, прекаленият анализ на всичко вероятно ще доведе до депресивни пътища, тъй като когато мислите за нещо и непрекъснато се опитвате да намерите решение, не оставяте място за радост. Интелектуалното преживяване започва да отнема много повече, отколкото ви дава.

Отрицателните последици от прекомерния анализ:

  • Губите съня си. Не метафорично, а реално.
  • Не сте толкова ефективни при вземане на решения.
  • Често сте уморени.
  • Имате главоболие.
  • Дистанцирате се от приятелите и членовете на семейството си

Как да промените начина си на мислене?

Обсъдете открито това, което ви засяга

Прекомерният анализ се подхранва от предположенията, които правите в ума си. Затова вместо да стигате до собствените си изводи, питайте, слушайте, съобщавайте какво знаете наистина за даден проблем. Само не забравяйте: с точния човек, по правилния начин и в точното време.

Опасните навици, които изцеждат енергията ви

Не отлагайте

Когато започнете да прекалявате с анализа, това вероятно означава, че отлагате действието си. Обикновено зад това отлагане (и прекалено анализиране) се крият различни видове страхове. Признайте ги, анализирайте ги, приемете ги и се справете с тях.

Как да спра да анализирам прекалено?
Разпознайте емоцията

Обикновено в процеса на свръх анализиране преобладава логиката на емоцията. И така, това, което трябва да направите, е да разпознаете емоцията си. Какво означава това? Признайте го, приемете го, назовете го и го споделете. Може да е по-трудно, отколкото изглежда. И може да ви помогне това да обогатите емоционалния си речник.

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Как да спра да анализирам прекалено?
“Нека дъждът си вали”

Може би най-важното нещо, което трябва да направите, е да се опитате да се откажете от контрола върху ситуацията. Не можете да знаете всичко и със сигурност не можете да контролирате всичко. Затова напомнете си, че каквото и да направите, това няма да е краят на света.

И помнете: Всички имаме проблеми, които ни вълнуват, но в 90% от случаите свръх анализирането не работи. Затова, отпуснете се малко повече по течението! Кой знае, това може да ви отведе на неподозирано хубави места.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me22 ОКТОМВРИ 2019

Дами, инвестирайте! Ето няколко съвета как да го направите

Как да започнем да инвестираме, какви са първите стъпки към финансова независимост и още

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката