Психология : Better me14 ДЕКЕМВРИ 2012

Как да избегнеш самотата по Коледа

Празниците – време за голяма радост… време за голяма самота?

Празниците – време за голяма радост… време за голяма самота?

Скъсала си с гаджето преди месеци. Мислиш, че си преодоляла болката и гордо стъпваш в обувките си на независима, необвързана жена. И така до дългоочакваните Коледни празници, когато ще си починеш от работния график и ще усетиш празничната атмосфера.

Но точно в такива дни на еуфория, когато хората се събират със семействата си или планират да отидат на екскурзия с половинката, тези, които са далече от най-близките си или са се разделили с мъжа, когото са обичали, се чувстват най-самотни. Ако и ти в момента спадаш към тази група, може да направиш така, че описаният стереотип да не се отнася до теб. Ето как:

Поработи върху очакванията си. Повечето хора имат в главата си списък с това как би трябвало да изглеждат определени моменти от живота – празници, годишнини и т.н. Няма лошо да знаеш кое те прави щастлива и да го търсиш, но ако не оставиш пространство за спонтанността и неочакваното, ставаш робиня на собствените си представи и саботираш щастието си. Не се поддавай на облъчването от телевизията, рекламите, подканванията и пожеланията на роднините да си намериш половинка. Колкото по-независима си от външния натиск и рамката на собствените си очаквания, толкова по-голям е шансът да изкараш едни весели и приятни празнични дни, може би чувствайки се по-малко самотна и от някои обвързани двойки, в които близостта отдавна я няма.

Премести фокуса си от мисълта “Загубих любовта си” към “Отворена съм за нови преживявания”. Забавлявай се, излизай с приятели и остави съдбата да си свърши работата.

Ако пък си далеч от семейството и ти е мъчно, че няма как да пътуваш до родното място, не се фиксирай върху това, че ТОЧНО на Коледа няма да си с тях. Размечтай се за момента, когато ще намериш начин да се видите. Остави се на приятната мисъл да те изпълни с топло чувство. Планирай с какви подаръци ще ги зарадваш и какво би искала да си постигнала до следващата ви среща. Така вместо самосъжаление, ще усетиш прилив на мотивация.

Направи всичко, което ситуацията позволява, за да се почувстваш близо до тях – говори със семейството си по скайп или ги изненадай с писмо, изпратено по пощата.

Запълни празниците с любими дейности – зареди се с книги, филми, поглези се със спа процедури.

И накрая, помисли за това, че колкото по-скучно е  ежедневието ти през останалата част от годината, толкова по-голяма е вероятността да натовариш празничните дни с нереалистични очаквания. Намери начин да разнообразяш живота си редовно, а не само на определени дни в годината.

Виж още:

Това ще бъде твоята година!
Отпусни се и се наслади на момента… 5 златни правила

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me16 АПРИЛ 2019

50 научни факта за това как ни влияят цветовете

Знаехте ли, че синьото ни предразполага да харчим повече пари?

Better me25 МАРТ 2019

Как пилеем парите си, без да усетим

Ако спрем да правим тези няколко неща, можем да закърпим дупките в месечния бюджет

Better me08 МАРТ 2019

Кои са навиците на щастливите хора

За да бъдем щастливи не ни трябват големи богатства или чудеса, просто няколко добри навика.

Better me27 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Оставяш ли парите да контролират живота ти?

Проблемите с парите влияят на всички аспекти на живота ни, понякога твърде много. Този тест ще ти каже дали финансите контролират щастието ти.