Психология : Better me16 НОЕМВРИ 2018

Ето как да го накарате винаги да казва истината

Учените съветват как да улавяме всяка лъжа още в зародиш

Как да накарате някого да си признае, че е изял последното парче кекс, което сте заделили за закуска?

Как да предразположите ухажора ви да ви разкрие какво е в душата му? И как да определите дали разказа за вчерашната среща в офиса е пълна лъжа? Колкото по-дълго изграждаме отношения, толкова по-често ни занимават подобни въпроси.

Учени от Университет Тампере във Финландия твърдят, че най-доброто средство за борба с лъжата е зрителният контакт. В списанието „Consciousness and Cognition“ те публикували резултати от експеримент, в хода на който установили, че прекият зрителен контакт помага за честен и откровен разговор.

Две групи участници между 19 и 37-годишна възраст били помолени да отговарят на въпроси, задавани от компютър и от жив човек. Тези, които са общували с компютър, излъгали за много неща, докато тези, които имали пряк зрителен контакт с интервюиращия, казвали истината.

За какво лъжат зодиите?

Ефектът „зрителен контакт“ е явление, което отдавна е изучаване в психологията. Но напълно да се потвърди това, че човек, който е под зорко наблюдение, не може да излъже, засега учените не могат да потвърдят напълно.

От една страна, лъжите провокират чувство за срам и смущение и карат човек да отвърне поглед встрани. Но от друга страна, лъжците много добре са запознати с тази теория. А това означава, че добрите лъжци имат имунитет към зрителния контакт и могат спокойно да лъжат, гледайки събеседника си право в очите.

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Най-лесният начин да се „хванат“ лъжите, са микроемоциите. Загледайте се в събеседника си: може да забележите едва уловимо трепване, нервен тик или фалшива усмивка – това е достатъчен знак, че той лъже. Но, разбира се, това може да уловите, ако познавате добре събеседника и неговите обичайни състояния и изражения.

Ако изясняването на истината и лъжите е основен проблем във връзката ви, възможно е да се замислите за този тип установяване на лъжата! Защо ви е партньор, който лъже!?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me12 ЮЛИ 2019

Кога жените се чувстват най-уверени?

Когато достигнем тази възраст се чувстваме прекрасно в тялото си

Better me11 ЮЛИ 2019

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Better me04 ЮЛИ 2019

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Да си припомним най-важното - разходката до мола не решава реални проблеми

Better me03 ЮЛИ 2019

Не отвръщайте, когато ви обидят

Реагирайте с хумор и ще омаловажите нападателя и думите му