Психология : Better me16 НОЕМВРИ 2018

Ето как да го накарате винаги да казва истината

Учените съветват как да улавяме всяка лъжа още в зародиш

Как да накарате някого да си признае, че е изял последното парче кекс, което сте заделили за закуска?

Как да предразположите ухажора ви да ви разкрие какво е в душата му? И как да определите дали разказа за вчерашната среща в офиса е пълна лъжа? Колкото по-дълго изграждаме отношения, толкова по-често ни занимават подобни въпроси.

Учени от Университет Тампере във Финландия твърдят, че най-доброто средство за борба с лъжата е зрителният контакт. В списанието „Consciousness and Cognition“ те публикували резултати от експеримент, в хода на който установили, че прекият зрителен контакт помага за честен и откровен разговор.

Две групи участници между 19 и 37-годишна възраст били помолени да отговарят на въпроси, задавани от компютър и от жив човек. Тези, които са общували с компютър, излъгали за много неща, докато тези, които имали пряк зрителен контакт с интервюиращия, казвали истината.

За какво лъжат зодиите?

Ефектът „зрителен контакт“ е явление, което отдавна е изучаване в психологията. Но напълно да се потвърди това, че човек, който е под зорко наблюдение, не може да излъже, засега учените не могат да потвърдят напълно.

От една страна, лъжите провокират чувство за срам и смущение и карат човек да отвърне поглед встрани. Но от друга страна, лъжците много добре са запознати с тази теория. А това означава, че добрите лъжци имат имунитет към зрителния контакт и могат спокойно да лъжат, гледайки събеседника си право в очите.

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Най-лесният начин да се „хванат“ лъжите, са микроемоциите. Загледайте се в събеседника си: може да забележите едва уловимо трепване, нервен тик или фалшива усмивка – това е достатъчен знак, че той лъже. Но, разбира се, това може да уловите, ако познавате добре събеседника и неговите обичайни състояния и изражения.

Ако изясняването на истината и лъжите е основен проблем във връзката ви, възможно е да се замислите за този тип установяване на лъжата! Защо ви е партньор, който лъже!?

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me12 ФЕВРУАРИ 2019

За да излизате винаги добре на снимки, спазвайте тези 8 правила

Отговаряме на въпросите "Как да застана?" и "Къде да си сложа ръцете?"

Better me09 ФЕВРУАРИ 2019

Боядисаната коса помага и в работата, и в секса

Научно потвърдено е, че боядисването на косата прави жените по-уверени

Better me03 ФЕВРУАРИ 2019

10 признака на емоционалната зрялост

Един от тях е, че вече успявате да се въздържате от безсмислени конфликти

Better me22 ЯНУАРИ 2019

Животът на самотниците става по-добър с годините

С напредването на живота, необвързаните са все по-удовлетворени, откриха немски учени