Психология : Better me31 ОКТОМВРИ 2017

Да се преборим лесно с мързела като японците

Принципът на Кайзен решава проблема с вечното отлагане

“Само да се прибера вкъщи, ще сгъна прането от сушилнята, ще си сготвя нещо и ще прочета 50 страници от книгата.”

Щедри, щедри обещания… Два часа по-късно, все още сте на дивана, гледате тъпо риалити и предъвквате студена храна от вчера. Постоянното отлагане на нещата, които имаме да вършим, е познато на всеки нормален човек.

Понякога се превръща в голям проблем. Задачите се трупат, това ни насажда постоянно напрежение и от стреса вече съвсем нямаме желание да подхванем каквото и да било.

Японците (естествено, че те!) имат решение на този проблем. Те са измислили принципът Кайзен (kai = промяна, zen = мъдрост), с който за 1 минута на ден можем да победим навика да отлагаме.

Какво представлява Кайзен правилото?

Всеки ден, изпълнявайте една неприятна задача за една минута. Като започвайте в същата минута, в която се сетите. Не протакайте – започвате в рамките на една минута и приключвате за една минута.

Може да става дума за това да върнете досадно обаждане по телефона. Да метнете една пералня дрехи на простора, да изхвърлите боклука, да напишете имейл, който цяла седмица отлагате.

Методът върши работа заради краткия срок. Първо, трябва да започнете още същата минута, което в един момент не само действа мобилизиращо, но може даже да ви стане забавно. Второ, срокът за изпълнение е направо нищожен, така че няма и да искате да отлагате. Както толкова – става дума само за една минута все пак! И колкото и да ви е неприятно да вършите нещо, мисълта да се занимавате с него съвсем за малко е обнадеждаваща.

Ако пък не успеете да си свършите работата точно за една минута, дайте си още малко време. Може да ви трябват 5 или 10 минути – тогава давайте, довършете. Но е важно докато сте се захванали с едно нещо, да се фокусирате само върху него.

Казват, че един навик се формира за 21 дни и също толкова трябват, за да се преборим с него. Пробвайте 21 дни Кайзен – струва си да възприемете този полезен навик! Приучете съзнанието си да започва нещо с идеята то да бъде приключено максимално бързо, без да се разсейвате през това време. Ще видите колко по-подредено ще стане ежедневието ви и как времето изведнъж ще започне да ви стига за много повече неща.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me15 ЮНИ 2019

Кога егоизмът може да бъде полезен

Когато егоизмът стане синоним на грижа за себе си, нещата се променят.

Better me14 ЮНИ 2019

Как да се освободим от мислите за работата по време на почивка

Много от нас не могат да се насладят на ваканцията си заради изтощението от работата

Better me12 ЮНИ 2019

Колкото по-заета, толкова по-малко стресирана

Бионсе признава, че запълва всяка минута от деня си с работа, за да държи съзнанието си постоянно заето

Better me05 ЮНИ 2019

Когато позитивните послания имат токсичен ефект

Когато наш близък се сблъсква с трудност, изречения като "Всичко ще се оправи" и "Гледай позитивно на нещата" могат да имат обратен ефект, предупреждават терапевти