Психология : Better me31 ОКТОМВРИ 2017

Да се преборим лесно с мързела като японците

Принципът на Кайзен решава проблема с вечното отлагане

“Само да се прибера вкъщи, ще сгъна прането от сушилнята, ще си сготвя нещо и ще прочета 50 страници от книгата.”

Щедри, щедри обещания… Два часа по-късно, все още сте на дивана, гледате тъпо риалити и предъвквате студена храна от вчера. Постоянното отлагане на нещата, които имаме да вършим, е познато на всеки нормален човек.

Понякога се превръща в голям проблем. Задачите се трупат, това ни насажда постоянно напрежение и от стреса вече съвсем нямаме желание да подхванем каквото и да било.

Японците (естествено, че те!) имат решение на този проблем. Те са измислили принципът Кайзен (kai = промяна, zen = мъдрост), с който за 1 минута на ден можем да победим навика да отлагаме.

Какво представлява Кайзен правилото?

Всеки ден, изпълнявайте една неприятна задача за една минута. Като започвайте в същата минута, в която се сетите. Не протакайте – започвате в рамките на една минута и приключвате за една минута.

Може да става дума за това да върнете досадно обаждане по телефона. Да метнете една пералня дрехи на простора, да изхвърлите боклука, да напишете имейл, който цяла седмица отлагате.

Методът върши работа заради краткия срок. Първо, трябва да започнете още същата минута, което в един момент не само действа мобилизиращо, но може даже да ви стане забавно. Второ, срокът за изпълнение е направо нищожен, така че няма и да искате да отлагате. Както толкова – става дума само за една минута все пак! И колкото и да ви е неприятно да вършите нещо, мисълта да се занимавате с него съвсем за малко е обнадеждаваща.

Ако пък не успеете да си свършите работата точно за една минута, дайте си още малко време. Може да ви трябват 5 или 10 минути – тогава давайте, довършете. Но е важно докато сте се захванали с едно нещо, да се фокусирате само върху него.

Казват, че един навик се формира за 21 дни и също толкова трябват, за да се преборим с него. Пробвайте 21 дни Кайзен – струва си да възприемете този полезен навик! Приучете съзнанието си да започва нещо с идеята то да бъде приключено максимално бързо, без да се разсейвате през това време. Ще видите колко по-подредено ще стане ежедневието ви и как времето изведнъж ще започне да ви стига за много повече неща.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me06 АВГУСТ 2019

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия

Better me12 ЮЛИ 2019

Кога жените се чувстват най-уверени?

Когато достигнем тази възраст се чувстваме прекрасно в тялото си

Better me11 ЮЛИ 2019

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Better me04 ЮЛИ 2019

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Да си припомним най-важното - разходката до мола не решава реални проблеми