Психология : Better me24 АВГУСТ 2018

5 причини защо трябва да пътуваме сами

Не само ще посетим всички места, които искаме, а и ще преоткрием себе си

Да пътуваме сами не винаги означава скучна бизнес командировка.

Да споделим пътуването си с приятел, роднина или любимия човек звучи идеално, но не винаги нещата се получават така както сме си ги представяли. Когато пътуваме с още един човек е неизбежно да възникнат противоречия, тъй като много често желанията и интересите ни се разминават.

Най-добрите плажни дестинации, които да посетите това лято

Предлагаме ви списък с 5 причини защо е по-полезно, забавно и интересно да пътуваме сами. Гарантираме ви, че веднъж опитали соло пътуването, трудно ще се откажете от него.

№1 Пълна свобода

Първата причина да пътуваме сами е, че имаме пълна свобода: от нас зависи коя дестинация ще посетим, в кой хотел ще отседнем и дори къде ще се храним. Не се съобразяваме с никой друг и съответно можем да отидем на местата, за които винаги сме си мечтали.

Няма нужда да се притесняваме пред никого, че не ни вълнуват старинните катедрали и можем спокойно да посетим модерните галерии или пък да се отдадем на цял ден шопинг и бутилка вино вечерта.

11 неща, които да вземете на круизно пътешествие

№2 Спестяваме един куп пари

Когато пътуваме с приятел или близък, освен с различните претенции, трябва да се съобразим и с различните финанси. При соло пътуването обаче, колко пари ще похарчим зависи само от нас. Винаги може да си резервираме полет с прекачване или просто да пътуваме с влак или автобус, за да спестим пари.

Освен това, леглата в хостелите излизат много по-евтино отколкото споделената двойна стая. Обядът в скъп ресторант може да заменим с местен деликатес, който да хапнем на крак.

№3 Ставаме по-уверени

Когато пътуваме сами, се научаваме да се оправяме сами. Няма на кого да разчитаме ако нещо се обърка или изпаднем в трудна ситуация. В такива моменти трябва да бъдем самостоятелни, което дори да звучи леко страшно, е изключително полезно са самочувствието ни.

Ако сме в чужда държава и не говорим езика, да се справим сами с някакво затруднение действа много добре на увереността ни. Чувстваме се по-горди и удовлетворени защото не сме потърсили помощ, а сме разчитали изцяло на себе си.

Как да разгледаш пълноценно един град само за ден?

№4 Нови запознанства

Докато опознаваме нови или далечни дестинации, имаме възможността да се потопим в културата и бита на местните. В по-топлите и социални държави като Италия и Испания, хората са много бъбриви и дори няма да разберем кога сме открили нови приятели.

Дори да не търсим нови запознанства, местните са чудесен източник на информация за по-малко посещаваните от туристи места и също така могат да ни препоръчат ресторанти и заведения, където да хапнем вкусно.

№5 Преоткриваме себе си

В забързаното ежедневие, рядко ни остава време да останем насаме със себе си. Когато пътуваме соло, имаме цялото време на света да се фокусираме върху любимите си дейности или хобита.

Освен това, имаме възможността да преосмислим някои по-важни житейски решения или да си начертаем план за бъдещето. И така докато откриваме красивите кътчета на планетата, всъщност преоткриваме себе си.

Не съсипвайте уикенда си!

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me16 АПРИЛ 2019

50 научни факта за това как ни влияят цветовете

Знаехте ли, че синьото ни предразполага да харчим повече пари?

Better me25 МАРТ 2019

Как пилеем парите си, без да усетим

Ако спрем да правим тези няколко неща, можем да закърпим дупките в месечния бюджет

Better me08 МАРТ 2019

Кои са навиците на щастливите хора

За да бъдем щастливи не ни трябват големи богатства или чудеса, просто няколко добри навика.

Better me27 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Оставяш ли парите да контролират живота ти?

Проблемите с парите влияят на всички аспекти на живота ни, понякога твърде много. Този тест ще ти каже дали финансите контролират щастието ти.