Психология : Better me24 АВГУСТ 2018

5 причини защо трябва да пътуваме сами

Не само ще посетим всички места, които искаме, а и ще преоткрием себе си

5 причини защо трябва да пътуваме сами

Да пътуваме сами не винаги означава скучна бизнес командировка.

Да споделим пътуването си с приятел, роднина или любимия човек звучи идеално, но не винаги нещата се получават така както сме си ги представяли. Когато пътуваме с още един човек е неизбежно да възникнат противоречия, тъй като много често желанията и интересите ни се разминават.

Най-добрите плажни дестинации, които да посетите това лято

Предлагаме ви списък с 5 причини защо е по-полезно, забавно и интересно да пътуваме сами. Гарантираме ви, че веднъж опитали соло пътуването, трудно ще се откажете от него.

№1 Пълна свобода

Първата причина да пътуваме сами е, че имаме пълна свобода: от нас зависи коя дестинация ще посетим, в кой хотел ще отседнем и дори къде ще се храним. Не се съобразяваме с никой друг и съответно можем да отидем на местата, за които винаги сме си мечтали.

Няма нужда да се притесняваме пред никого, че не ни вълнуват старинните катедрали и можем спокойно да посетим модерните галерии или пък да се отдадем на цял ден шопинг и бутилка вино вечерта.

11 неща, които да вземете на круизно пътешествие

5 причини защо трябва да пътуваме сами

№2 Спестяваме един куп пари

Когато пътуваме с приятел или близък, освен с различните претенции, трябва да се съобразим и с различните финанси. При соло пътуването обаче, колко пари ще похарчим зависи само от нас. Винаги може да си резервираме полет с прекачване или просто да пътуваме с влак или автобус, за да спестим пари.

Освен това, леглата в хостелите излизат много по-евтино отколкото споделената двойна стая. Обядът в скъп ресторант може да заменим с местен деликатес, който да хапнем на крак.

№3 Ставаме по-уверени

Когато пътуваме сами, се научаваме да се оправяме сами. Няма на кого да разчитаме ако нещо се обърка или изпаднем в трудна ситуация. В такива моменти трябва да бъдем самостоятелни, което дори да звучи леко страшно, е изключително полезно са самочувствието ни.

Ако сме в чужда държава и не говорим езика, да се справим сами с някакво затруднение действа много добре на увереността ни. Чувстваме се по-горди и удовлетворени защото не сме потърсили помощ, а сме разчитали изцяло на себе си.

Как да разгледаш пълноценно един град само за ден?

5 причини защо трябва да пътуваме сами

№4 Нови запознанства

Докато опознаваме нови или далечни дестинации, имаме възможността да се потопим в културата и бита на местните. В по-топлите и социални държави като Италия и Испания, хората са много бъбриви и дори няма да разберем кога сме открили нови приятели.

Дори да не търсим нови запознанства, местните са чудесен източник на информация за по-малко посещаваните от туристи места и също така могат да ни препоръчат ресторанти и заведения, където да хапнем вкусно.

№5 Преоткриваме себе си

В забързаното ежедневие, рядко ни остава време да останем насаме със себе си. Когато пътуваме соло, имаме цялото време на света да се фокусираме върху любимите си дейности или хобита.

Освен това, имаме възможността да преосмислим някои по-важни житейски решения или да си начертаем план за бъдещето. И така докато откриваме красивите кътчета на планетата, всъщност преоткриваме себе си.

Не съсипвайте уикенда си!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

3 стъпки към добро първо впечатление - на работа и на първа среща
Better me27 ОКТОМВРИ 2020

3 стъпки към добро първо впечатление - на работа и на първа среща

Усмивката е най-доброто ви оръжие и в двата случая

Как да спечелите вниманието на всеки?
Better me24 ОКТОМВРИ 2020

Уроци за щастието от една от най-щастливите държави в света

В държавата, в която най-често времето е мрачно и неприятно, настроението на хората винаги е ведро

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст
Better me13 ОКТОМВРИ 2020

Какво могат да ни научат майките за успеха на работа

Организация на времето е тяхното второ име

Прочетете това, ако завиждате на другите жени
Better me09 ОКТОМВРИ 2020

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието