Психология : Better me11 СЕПТЕМВРИ 2019

5 дни депресия след ваканцията

Адаптирайте се като се върнете по-рано от отпуска

Топъл пясък, шумът на вълните, коктейл в ръката… но това вече е само спомен, а вие вече сте в офиса и лошото настроение е налице.

Оказва се, че това е типично състояние и ще трае около пет дни след като се приберете от своята почивка.

Според проучване най-лошото, което ще ви сполети в този момент е липсата на концентрация. Поне в това се кълнат запитаните 2000 британци. Една десета от жителите на Острова пък обясняват, че се нуждаят от поне 10 дни, за да превключат на работен режим.

Те обясняват, че като се върнат в офиса им е трудно да се съсредоточат и често допускат грешки. 16% изпускат срокове, а един на всеки шестима души признава, че прекарва повече време в социалните мрежи.

Повечето обаче са единодушни, че намират утеха в нездравословната храна, тъй като тя уж подобрявала настроението им. Само ¼ се опитват да се хранят здравословно.

“Първите симптоми са свързани с появата на “безпокойство, тъга, апатия, раздразнение, липса на концентрация, а по някога и до загубата на сън”, обясняват испански експерти.

За да се избегне “Синдромът годишна отпуска”, те съветват почиващите да се завърнат няколко дни преди да започнат работа, за да имат възможност да се адаптират.

Други варианти, които ще ви накарат да се почувствате по-добре обратно вкъщи, е да измислите нещо специално. Съберете се с приятели – облечете се хубаво и излезте на бар. Можете и да планирате следващото си бягство извън града. Излизайте по-често сред природата и се наслаждавайте на спокойствието. Тези методи определено ще ви накарат да се чувствате доста по-добре.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me02 АПРИЛ 2020

15 начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Better me27 МАРТ 2020

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Better me26 МАРТ 2020

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

По време на пандемията и карантината справянето със стреса е още по-трудна задача

Better me24 МАРТ 2020

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия