Психология : Better me04 НОЕМВРИ 2016

40% от щастието зависи от състоянието на ума

Ако досега не сте се отучили от навика да се оплаквате и да драматизирате, сега е моментът

Всички знаем поговорката, че за някои хора чашата е наполовина празна, а за други – наполовина пълна. Какво обаче означава това в действителност?

Науката е готова с отговора. Според редица проучвания, проведени през последните години, усещането за лично щастие зависи едва наполовина от фактори, които са извън нашия контрол.

Започваме с 50%, които зависят от генетичното ни предразположение. Около 10% учените отдават на обстоятелствата в живота ни в дадения момент. Останалите 40% зависят изцяло от нашата собствена нагласа и това дали полагаме съзнателно усилие да бъдем оптимисти и да ценим това, което имаме. Как да поемем отговорност за тези 40%?

Поддържайте социалния си живот
Научните изследвания доказват, че ако поддържаме редовен контакт с около десетина приятели, това не само ще ни направи по-щастливи, но и ще увеличи продължителността на живота ни. Така че колкото и да сте заета, не пропускайте порцията смях с момичетата всяка събота на по чаша лате, подсещайте се да изпратите по някое мило съобщение и не бързайте винаги да тичате към къщи след работа – по-добре е с приятелка да си вземете по един коктейл и да си побъбрите, отколкото да висите сама пред телевизора. Впрочем в това число влизат и роднините, така че едно обаждане до майка ви или дори малък подарък без повод е не само радост за нея, но и още една вноска по вашия „депозит щастие”!

joy
Последвайте JOY във Фейсбук и в Instagram

Научете се да медитирате
Три пъти седмично по 25 минути – това е препоръката на учените. И да, наясно сме, че да стоите на едно място, без да правите нищо близо половин час, звучи като сложна мисия, но тайната е в това да започнете постепенно и да пробвате различни начини за успокоение на ума. Някои хора го правят най-лесно в пълна тишина, за други най-успокояваща е бавната и тиха музика. Друг начин да си осигурите релаксиращ фон са природните звуци като дъжд или ромолене на поток (има колкото искате в YouTube). Започнете с няколко минути и когато мозъкът ви започне да привиква към пълното отпускане, постепенно увеличавайте сесиите.

Останалите съвети ще намерите на страниците на новия брой на списание JOY, който вече е на пазара.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица