Психология : Better me13 АВГУСТ 2018

3-секундно упражнение за щастие

Бивш служител на Google разкрива кой е най-бързият и прост начин да сме винаги доволни от живота си

Чад-Менг Тан е бивш разработчик в Google, но днес е гуру за личностно развитие, като съветва някои от най-големите световни корпорации как да медитират, как да развиват емоционалната си интелигентност и емпатията.

Самият Чад споделя, че преди той също се чувствал нещастен, но успял да се научи как да намира щастието във всеки ден.

Как да усещаме щастие?

Оказва се, че можем да променим мисленето не само с помощта на психотерапевтични сеанси, но и със специални упражнения, които ни помагат да чувстваме малките приливи на щастие.

Например, усещате жажда, изпивате малка чаша вода. Това е приятно и изпитвате удоволствие. Това усещане се характеризира не толкова с „Ура!“, колкото с „Ммм, не е лошо!“ Подобни приливи на щастие обаче остават незабелязани: да изядете малко парче шоколад, да влезете в прохладна стая, да получите дългоочакван отговор.. Това е толкова хубаво!

Моментното удоволствие може да трае 2-3 секунди, но да повдигне настроението ви за дълго време. Но само ако се научите да го забелязвате, да го фиксирате – тогава ефектът му ще се увеличи.

„Малки моменти на щастие има постоянно – казва Чад, – и когато се научите да ги забелязвате, те ще са постоянно и навсякъде. Така може да разпознавате радостта във всеки един ден и да бъдете постоянно щастливи.“

Защо това работи?

Идеята е проста: това е същият механизъм, по който създаваме навиците си. Колкото по-познато е действието, което изпълняваме, толкова по-лесно е да го приложим и по-малко необходимо е да използваме мозъка си.

Упражнението е полезно за всички, които се занимават с медитация. То помага да влезете в подходящото състояние преди началото на практиката. Всъщност упражнението само по себе си е вид медитация. Да забелязваме малките неща ни носи усещане за удовлетвореност в живота, а това е залог за добро здраве.

Всички изключителни моменти в живота ни – завършване на университет или да си вземем изпита за шофьорска книжка – са значими само за нас самите, но не ни носят щастие. Броят на радостните дни, на дните, в които сме изпитвали удовлетвореност и удоволствие, броят на добрите събития – ето това ни носи наистина щастие.

Още съвети за щастие:

Не оставяйте работата да съсипе почивката ви

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ФЕВРУАРИ 2020

Наръчник за успех от Виктория Бекъм, Бионсе и още три влиятелни жени

"Повечето от хората, които работят за мен, са жени", споделя Виктория Бекъм

Better me08 ФЕВРУАРИ 2020

Номофобия: Ужасът да не останеш без телефон

Научете кои са симптомите, че сте пристрастени към мобилния си, и как да се справите с това

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика