Психология : Better me03 ЯНУАРИ 2017

20 начина да бъдем по-успешни и по-щастливи

Научете се да казвате “Не”, отървете се от излишното и се погрижете за себе си

Единствената задача, която си струва да си поставим през новата година, е да бъдем по-щастливи.

Ще се изненадате колко изпълнима е тя, ако я погледнем не от страната на големите цели, които всеки от нас гони, а от тази на малките, простички неща, които не е никак трудно да постигнем. От стъпките към по-здравословен живот до съветите за по-пълноценна почивка, четете надолу, за да разберете кои са промените, които ще ви направят по-здрави, спокойни и щастливи.

Спрете кофеина

Макар хората да мислят, че когато са пили кафе или чай са по-концентрирани и работят по-добре, това не е така. Всъщност, станали сме толкова зависими от кофеина, че без него ни е трудно да се справяме с ежедневните си задължения. С по-добра храна, достатъчно сън и упражнения обаче, тялото ви ще произвежда достатъчно енергия – много повече, отколкото могат да ви дадат кафетата.

Четете по една книга на седмица

Обикновените хора търсят развлечения. Интелигентните се развличат с неща, които ги обогатяват по един или друг начин. Успешните хора никога не спират да се учат и в каквато и ера да живеем, книгите си остават класически начин да добием нови знания. 20-30 минути на ден и част от уикендите са предостатъчно време за четене, а и сме убедени, че всеки може да го отдели.

Направете си списък с цели

И ги изпълнявайте! Макар тези списъци да са сред новогодишните обещания, които много хора си дават, изпълнението на всяка точка в тях на практика излиза доста сложно. Защо? Защото целта на тези списъци е не да подреждате живота си около целите си, а да съобразите тях с него.

Спрете рафинираната захар

Изследване след изследване сочат, че бялата захар е по-вредна за мозъка, отколкото за фигурата ни. Според учените, захарта е нищо повече от отрова за организма, тъй като при обработката ѝ тя губи своите витамини и минерали, а така не дава нищо повече от празни калории на тялото ни. Прекалената консумация на захар се свързва и с резки промени в настроението, забавяне на реакциите и дори невъзможност за съсредоточаване в работата.

20-things-4

Откажете се от интернет, поне за ден

Точно както тялото ви се пречистват от вредните вещества, когато му дадете почивка от тях, така и умът ви има нужда да се пречисти от това да сте непрекъснато онлайн. Изключете се от матрицата и дайте заслужен отдих на мозъка, за да можете да се съсредоточите в по-приятни неща, като близките ви и половинката ви например.

Направете детокс от новините

Вероятно познатите ви, които не гледат новини и не четат вестници, се увеличават непрекъснато. И причината е много проста – хората са достатъчно натоварени със своето ежедневие и проблеми, а когато се приберат у дома след работа, последното им желание е да слушат за смърт и трагедии по телевизията. Има куп други начини да останете информирани, като един от тях е да селектирате темите, които ви вълнуват, чрез приложение на телефона или Google News.

Поне един час на ден се отдавайте на релакс

По дългия път към успеха много от нас се превръщат в работохолици. Но именно почивката е важна част от същия този успех, към който толкова се стремим. Липсата на почивка ни кара да прибягваме до различни стимуланти, но това нито е перспективно в дългосрочен план, нито е здравословно, а освен това е и много вредно за продуктивността и мозъка.

Всеки ден правете нещо, от което ви е страх

“Успехът на един човек обикновено може да се измери в броя неудобни разговори, които той или тя са се осмелили да водят”, е казал Тим Ферис. За да бъдем точни, обаче, ще кажем, че не е нужно да се борите със страховете си 24/7. Но проявяването на кураж в малки дози е не само здравословно, но и препоръчително. Обадете се на човека, с който отдавна искате да говорите, задайте въпроса, който не ви дава мира, осмелете се да предложите идеята си на работа и т.н., и т.н. – все неща, за които си заслужава да рискувате.

20-things-2

Правете добро всеки ден

Да помагаш на другите е едно от най-хубавите неща, които човек може да изживее в живота си. Спонтанна или планирана, помощта чисто и просто ни прави по-добри хора. Ако сме стигнали до точка, в която нямаме време да окажем помощ на някой непознат на улицата или да обърнем внимание на приятел, който има нужда от съвет, значи сме преминали границата. Това е едно от нещата, които наистина имат значение и за него винаги трябва да има място в живота ни.

Спете над 7 часа всяка нощ

Да си го кажем направо – сънят е толкова важен за нас, колкото и пиенето на вода. И въпреки това, милиони хора по света не спят достатъчно и имат сериозни проблеми след това. Достатъчното количество сън помага за по-добра памет, креативност, намалява стреса, намалява нуждата ни от кофеин и въглехидрати, намалява риска от депресия и… списъкът може да продължи вечно, наистина.

Научете се да казвате “Не”

Това е нещо, което си струва да научите. Много хора имат проблем с това да отказват, когато бъдат помолени, макар това, за което ги молят, да не им е по вкуса. А в простичкото “не” се съдържа дневната доза кураж, от която всеки от нас има нужда. Научете се да го казвате, за да бъдете по-щастливи, за да знаете какво искате и как точно искате да го постигнете.

Казвайте “Благодаря” и “Моля”

Не е трудно, но все пак, когато срещнем някой, който е любезен и възпитан, ни прави впечатление. Просто защото е рядко. Бъдете любезни към хората, които срещате всеки ден, независимо дали са непознати или колеги. Едно ваше “Приятен ден” може да оправи настроението на човек, който има куп проблеми вкъщи.

Казвайте „Обичам те“ на половинката си всеки ден

Дори да сте уверени, че най-близкият ви човек няма съмнение в чувствата ви, това да му доказвате и показвате колко значи той за вас ще направи връзката ви по-силна. Всеки иска да се чувства обичан, да бъде ценен и разбиран, особено от половинката си. А демонстрацията на чувства променя не само живота на отсрещния, но и вашия.

20-things-3

Премахнете всичко излишно от живота си

И започнете с гардероба. Питали ли сте се някога колко от нещата, които притежавате, ви трябват наистина? Вероятно не носите по-голямата част от дрехите в гардероба, половината ви гримове не са докосвани от една година, а дребните сувенирчета, които нямат сантиментална стойност, събират прах по рафтовете. Тези неща не са ви нужни и ще се изненадате колко пречистен ще изглежда домът ви, след като се отървете от тях. А когато приключите с него, е време да се запитате и кои са хората, които нямат място в живота ви.

Извинете се, когато има нужда

Хората правят грешки и това е човешко. Не е човешко обаче да виждаме себе си като божества, смятайки че сме винаги оправдани в очите на другите. Друга крайност пък е да се крием зад грешките си и до такава степен да се съсредоточаваме в тях, че да си причиняваме излишен стрес. Ако знаете, че сте направили нещо, с което сте обидили някой и това ви кара да се чувствате зле, съвсем естествено е да се извините.

Сприятелете се с хора, които ви вдъхновяват

Обкръжението ни е основна част от това какви сме като хора, какви са интересите ни и какви са начините ни за общуване. Много е важно с какви приятели прекарвате времето си, а още по-важно е това да са хора, с които наистина искате да бъдете.

Проверявайте социалните мрежи и имейлите си поне час, след като сте се събудили

Зависимостта от социалните мрежи и страхът, че в един момент можем да останем откъснати от света, наскоро бяха обявени официално за фобия. А един от най-вредните навици на модерното общество е именно фактът, че имаме нужда непрекъснато да знаем какво се случва, посягайки към телефона веднага след събуждане и заспивайки в компанията на лаптопа всяка вечер. Това ви поставя в ситуация, в която нуждите и действията на другите хора са на преден план, за разлика от вашите собствени. Отделете време за себе си, когато се събудите. Подгответе се за работа, изпийте сутрешното кафе и закусете на спокойствие. Имате достатъчно време през деня за всичко останало.

20-things-1

Дефинирайте какво означава щастието за вас

Така, както не съществуват еднакви хора, не съществува и общ стандарт за щастие. Стремежът към това животът ви да бъде в определените според обществените норми не само не е път към щастието, а начин да се превърнете в стресирана и неудовлетворена от себе си личност. Когато избирате нещо заради себе си, автоматично се отказвате от друго. Но в това няма нищо лошо, защото решенията трябва да бъдат само и единствено ваши, съобразени с личните ви стремежи, а не с това какво ви казват другите, че трябва да правите.

Имайте максимум 3 точки в дневния си списък със задължения

Вместо да правите по милион неща на бегом и половинчато, фокусирайте вниманието си върху по-малко задачи, но ги изпълнете както трябва. Някои хора мислят, че ключът към успеха е в многото работа. Други обаче търсят най-ефективния начин за постигане на желания резултат. Старайте се да бъдете като вторите.

Сприятелете се с родителите си

Всеки човек има разногласия с родителите си и това е нормално. Различните мнения по някои въпроси обаче не бива да се превръщат в пречка на добрите ви отношения. Нещо повече – родителите са хората, към които винаги можете да се обърнете за съвет, без да се замисляте дали ще изберат най-доброто за вас. Те ви разбират както никой друг, затова се постарайте да бъдете близки с тях, независимо от това колко често се виждате или говорите по телефона, тъй като е сигурно, че когато ги потърсите, те ще са там.

Ценете това, което имате

Когато се научите да сте благодарни за нещата, които притежавате, вместо непрекъснато да искате още и още, целият ви мироглед ще се промени. Хората възприемат обкръжаващата ги реалност като отделят най-голямо внимание на нещата, които значат нещо за тях. Някои се фокусират върху доброто, други – върху лошото. Ако се постараете да бъдете в първата група, няма да имате нужда да търсите щастието. То само ще ви открие.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me24 МАРТ 2018

Отделяйте повече време за себе си, полезно е за връзката

Психолозите са категорични, че малкото "alone time", което си открадваме, има положителен ефект както на романтичните ни отношения, така и на тези с приятелите, семейството и колегите

Better me24 МАРТ 2018

Манипулират ли ме?

Лесни НЛП стъпки как да получаваме това, което искаме

Better me03 МАРТ 2018

15 неочаквани начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Better me22 ФЕВРУАРИ 2018

Претъпканият гардероб води до стрес и депресия

Припомнете си тази статия следващия път, когато сте тръгнали на "шопинг терапия"