Мода : Шопинг24 ОКТОМВРИ 2018

Как да пазарувате от магазин за втора употреба

6 правила, които ще ви помогнат да откриете истински находки

Second hand, винтидж шопинг или дрехи втора ръка – както и да го наричате, пазаруването от втората употреба има своите преимущества

Много дами избягват да пазаруват в магазини, където се предлагат дрехи втора употреба, тъй като не им допада идеята да носят нещо, което вече е обличано от друг. Някои просто не вярват, че може да открият качествени артикули, а трети дори не са стъпвали на подобни места.

Защо Холивуд обича магазините second hand

Ако нямате такива предразсъдъци и сте готови да се гмурнете смело в морето от дрехи, предлагани в тези магазини, то тогава ще ви трябва наръчник по оцеляване, и ние имаме един.

Предлагаме ви 6 правила, които ще ви помогнат да отсеете всичко излишно и да откриете най-добрите и качествени находки в магазините за втора употреба.

№1 Отделете време

Когато влезете в някой магазин за дрехи в мола, най-новите колекции и тенденции са позиционирани още на входа, а намаленията са в дъното на магазина. Това улеснява шопинга и разглеждането на всичко, предлагано от марката.

В магазина за втора употреба, нещата не стоят така. Артикулите са разпределени по зали, видове и цветове, а разглеждането им изисква много търпение и време. Затова си отделете няколко часа, ако сте решили да купувате second hand, за да сте сигурни, че ще успеете да прегледате възможно повече дрехи.

№2 Съставете си план

Преди да се отправите на винтидж шопинг, помислете какво всъщност ви е необходимо, както и колко пари смятате да похарчите. Съставете си списък с дрехите от които имате нужда и определете бюджета си. Така ще отидете в магазина с точен и ясен и план, което ще ви спести много време и главоболия, както и няколко необмислени или ненужни покупки.

Кои неща не трябва да купуваме втора употреба

№3 Възползвайте се от цветовата гама

Един от най-големите плюсове на магазините за втора употреба е, че дрехите там са подредени по цветове. Това определено ще ви помогне да избегнете цветовете, които по принцип не носите и да наблегнете на тези, които са ви любими. Ако пък търсите определена дреха като ‘червен пуловер’ или ‘синя пола’, отново ще ви бъде от полза цветовата подредба.

№4 Не обръщайте толкова внимание на размера

Много често хората даряват или продават дрехите си на втора употреба, тъй като не отговарят на размера им. Това означава, че може да откриете страхотни oversize пуловери, ризи и рокли, които на всичко отгоре да бъдат чисто нови! Не се страхувайте да пробвате дрехи, които ви се струват един-два размера по-малки или по-големи от вашия, тъй като някои марки имат различни критерии за размерите. 

№5 Оглеждайте се за бързооборотната мода

Освен грешния размер, някои хора дават дрехите си на second hand магазин, защото са ги купили когато са били много модерни, но скоро след това са им писнали или просто са спрели да бъдат актуални. Това означава, че е напълно възможно тези дрехи да са носени еднократно или да не са обличани въобще.

Възползвайте се от дрехите, които бързо са излезли от мода, тъй като модата е един кръговрат и много скоро те пак ще бъдат предлагани от магазините, а вие вече ще ги притежавате и то на много достъпна цена.

№5 Нека шивачът ви стане най-добър приятел

Много често се случва да открием страхотна находка, но да забележим, че й стърчи някой конец, липсва копче или ципът е развален и така да се откажем от нея. Ако откриете това, което търсите и прецените, че поправката няма да ви коства много, не допускайте грешката да върнете дрехата на закачалката. 

Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ШОПИНГ

Шопинг03 ЮЛИ 2019

Стилни и практични аксесоари за ваканцията

Тези 10 находки ще направят почивката ви не само по-комфортна, но и с повече настроение

Шопинг24 ЮНИ 2019

Дори бельото ни трябва да е веган

Ако ще се включвате към последователите на устойчивата мода, то трябва да помислете и за бельото си

Шопинг21 ЮНИ 2019

Облечете се като Риана

Поп звездата ни дава идея за дреха, с която целогодишно можем да се откроим навсякъде

Шопинг31 МАЙ 2019

Обувките на Кари Брадшоу - сега вече и в Zara

Испанският бранд изкопира модел на Маноло Бланик, който гледахме в сериала