Мода : Шопинг17 ДЕКЕМВРИ 2019

Бързата музика ни кара да купуваме ненужни неща

И още трикове, които с които магазините ни мамят, за да купуваме повече

Случвало ли ви се е да влезете в магазин, само за да разгледате, а след това да излезете с пълна торба с покупки?

Вината не е във вас! Или поне не го правите съзнателно. Големите магазини за дрехи и козметика знаят точно как работи мозъка на средностатистическия купувач, затова техните рафтове и декорации са сложно изградени психологически трикове, проектирани така, че да повлияят на нищо неподозиращия ни ум (и портфейл). Ето най-често срещаните.

Подвеждащи огледала

Да, точно така, огледалата, които ни правят слаби наистина се използват в магазините. Концепцията им е много проста: пробвате нещо, оглеждате се в пробната и то ви стои страхотно, а след като се приберете вкъщи резултатът съвсем не е същият. Огледалата издължават торса и така почти всички дрехи, които вземете със себе си, ви стоят добре. Според шведско проучване, магазините, които прибягвали до тази измама, отчитали 15% ръст в покупките.

Декорацията в синьо

Изследване на университета в Аризона излиза с резултат, че пазаруващите са много по-привлечени към магазин с витрини, решени в синьо-сиво, защото цветовете им действат успокояващо. По този начин декорацията увеличавала оборота на веригите. Чудили ли сте се досега защо някои от най-известните марки имат лого на син фон? Е, сега вече знаете.

Нежни аромати

Правилният ароматизатор в магазина, който може да накара посетителите да изпитват хубави емоции и да провокира в тях приятни спомени, има силата да убеждава въпросните посетители, че покупка от същия магазин ще ги направи щастливи. Миризмата на кожа и кедър ни тласка към скъпи мебели, а флоралните и цитрусови миризми ни карат да се задържаме за по-дълго във въпросния магазин.

Силата на музиката

Класическата музика говори за “лукс и блясък” и може да ви тласне към доста скъпи покупки, като автомобили и бижута. В по-обикновените магазини обаче са открили свойството на бързите мелодии да мотивират клиентите и буквално да ги карат да харесват дадените стоки повече. Това заключение произхожда от изследване на университета в Кентъки, което също така разкрило, че магазините, които пускат даден стил музика, се харесват повече на почитателите на същия стил, за разлика от други марки със сходни цени.

Маратонките на десетилетието

Спрете и се огледайте

Колкото повече паузи правите, докато пазарувате, толкова повече ще се замисляте дали да купите даден продукт, разкриват от университета в Кентъки. Собствениците на големи вериги го знаят добре, затова слагат в магазините си всякакви пречки, които да карат клиентите да се обръщат, да обикалят или да сменят посоката. Само се замислете за големите рафтове с продуктите на намаление или най-новите стоки, които ви спират в минутата, в която прекрачите прага на някой магазин.

Големите разпродажби

Ако вярвате, че сключвате изгодна сделка, е много по-вероятно да платите за продукт, от който всъщност нямате нужда. Трикът е много прост и много ефективен: ако магазинът иска да ви продаде тишърт за 30лв., те просто обявяват тениската на намаление, слагайки й “оригинална” цена от 50 лв. и по този начин вие се чувствате така, сякаш току-що сте спестили 20 лв.

Какво си купиха Селена Гомес, Кейти Холмс и Пипа Мидълтън от MANGO

Силата на трите предложения

Когато на клиента му се даде възможност да избира между три различни продукта на три различни цени, той почти винаги се спира на този, чиято цена е по средата. Например, ако трябва да изберете между топ от 15 лв. и топ от 25 лв., почти винаги ще се насочите към по-евтиния. Но какво става, ако ви се предложи и топ от 50 лв.? Изведнъж най-продаваният топ е този, който струва 25 лв., тъй като вече не ви се вижда толкова скъп, но и не толкова евтин. А в повечето случаи именно това е продуктът, който продавачът е искал да си купите.

Тенденции при обувките през 2020 година

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ШОПИНГ

Шопинг14 ФЕВРУАРИ 2020

Friday Fetish: Панталоните на пролетта, според Виктория Бекъм и ZARA

Моделите с един по-екстравагантен детайл излизат на преден план

Шопинг11 ФЕВРУАРИ 2020

Подари си безброй часове романтика

Всяка минута на всеки ден може да бъде Свети Валентин с правилния часовник

Шопинг29 ЯНУАРИ 2020

Не купувайте тези аксесоари, ако не сте фенове на красотата и лукса!

Аксесоарите, който се перфектният подарък за жената ценител

Шопинг24 ЯНУАРИ 2020

Най-добрият подарък за Свети Валентин е искрената любов... и секси бельо

Lisca ни предлагат опции да втората част от подаръка