Мода : Новини04 СЕПТЕМВРИ 2019

Известният фотограф Питър Линдберг почина

Сбогуваме се с един от големите таланти в модния свят

Модният свят загуби Питър Линдберг на 74-годишна възраст.

С публикация в инстаграм от името на близките му бяха съобщени тъжните новини. Причина за смъртта му не е обявена, но той работеше до последно със същия ентусиазъм както винаги.

Неговата работа е една от най-разпознаваемите в света на фотографията. Той създаде нова форма на съвременния реализъм, повлиян от документалната, журналистическата и уличната фотография. Неговите снимки са най-често черно-бели или в по-студени тонове, но рядко са прекалено обработвани с фотошоп. Питър е искал да запази истинското в моделите си и често е казвал, че е отговорност на фотографа да освободи жените от оковите, в които стремежът към перфектното ги поставя.

Линдберг е отраснал в Дуйсбург, Германия и градът силно е повлиял творчеството му. Всъщност живописните гледки в околията са го вдъхновили да се занимава с фотографията.

Неговият личен идол е бил Винсент Ван Гог и дори е обичал да обикаля любимите места на твореца, за да създава творбите си пряко от неговото вдъхновение.

Светата Троица: Линда, Кристи и Наоми се събраха след десетилетие

Неговата кариера процъфтява през 1988 година, когато създава фурор с фотосесия на модели, облечени в скромни еднакви тоалети с бели тениски. Следващата година снима младите Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Татяна Патиц и прави всяка една от тях звезди в модния бизнес.

Един от последните му проекти е септемврийският брой на списание Vogue, в който в колаборация с Меган Маркъл създаде корицата с 15 видни лица. Херцогинята също изрази почита си към фотографа с публикация в инстаграм.

Меган Маркъл е гост редактор на септемврийския Vogue

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини27 ФЕВРУАРИ 2020

Гуинет Полтроу, Деми Мур и сестрите Хадид на партито на Harper's Bazaar в Париж

Модното списание създава собствено изложени в музея в Париж "Musée des Arts Décoratifs"

Новини26 ФЕВРУАРИ 2020

Латекс и сексапил от Saint Laurent

Колекцията на марката бе вдъхновена от Жената котка

Новини26 ФЕВРУАРИ 2020

Ревюто на Dior бe парад за жените

Събитието бе очевиден празник на успеха на #MeToo

Новини24 ФЕВРУАРИ 2020

Dolce & Gabbana с модели, изплетени на ръка от италианки

В последния ден от Седмицата на модата марката представи колекция с иновативен подход