Living : Развлечения17 ФЕВРУАРИ 2016

Фактите, които вероятно не знаете за наградите “Оскар”

Най-бляскавата церемония в света в цифри

До най-престижните филмови награди остават по-малко от две седмици!

След цели 6 номинации Леонардо ДиКаприо най-вероятно ще грабне заслужения си “Оскар”, а сагата с интернет шегите по негов адрес най-накрая ще приключи. Случаят с Лео далеч не е най-любопитният що се касае до номинации и награди. Така например покойният Питър О’Тул е номиниран от Академията цели 8 пъти, но така и не печели статуетка. Легендарният Чарли Чаплин пък има само един “Оскар”, който дори не е за актьорско майсторство, а за… музика.  

Четете по-надолу, за да разберете още 25 от най-любопитните и дори необичайни факти за наградите “Оскар”.

1. Най-младият носител на награда “Оскар” е Тейтъм О’Нийл, която я печели за ролята си в “Хартиена луна” през 1973г. Тогава Тейтъм е само на 10.

tatum o neil oscar

Тейтъм О’Нийл

2. 82-годишният Кристофър Плъмър пък е най-възрастният актьор, печелил някога статуетка. През 2010 г. той става най-добър актьор с ролята си в “Новаци”.

3. Лайза Минели е единственият носител на награда на Академията, чиито родители също са я печелили. Самата тя я получава за “Кабаре” през 1972 г., докато майка ѝ Джуди Гарланд е носителка на почетна награда през 1939 г., а баща ѝ Винсънт Минели има “Оскар” за най-добър режисьор на “Джиджи” (1958 г.)

4.  Самата статуетка всъщност не е направена от злато. Прави се от сплавта британиум, която съдържа 93% калай, 5% антимон и 2% мед. След това я покриват със злато.

5. Най-дългата церемония е хостваната от Упи Голдбърг през 2002 г. – цели 263 минути!

6. Табелките с имената на потенциалните печеливши се изработват предварително. През 2015 Академията се подготвя с цели 215 броя!

oscars awards

7. Първите “Оскар”-и са през 1929 г. и се връчват на частна вечеря за 270 души в хотел Roosevelt в Калифорния. Самата церемония продължила 15 мин. и дори не е заснета. За пръв път наградите биват излъчвани през 1953 г., а в наши дни церемонията се гледа в над 200 държави по света.

8. Средният брой зрители на церемонията на наградите Оскар за последните 10 години е 38,58 млн.

9. В историята на наградите само три жени са били номинирани в категорията за най-добър режисьор, а самата статуетка е печелена от жена само веднъж. Честта се пада на Катрин Бигълоу и филмът ѝ “Войната е опиат” през 2009 г., когато Катрин побеждава бившия си съпруг Джеймс Камерън и неговия “Аватар”. 

10. Гуинет Полтроу казва “благодаря” цели 23 пъти в своята легендарна благодарствена реч, когато печели статуетка за най-добра актриса за ролята си във “Влюбеният Шекспир” на церемонията през 1998 г.

11. Питър Финч (“Мрежа”) и Хийт Леджър (“Черният рицар”) са единствените актьори, които получават “Оскар” след смъртта си.

12. Абсолютният рекорд по най-голям брой номинации в актьорските категории се държи от Мерил Стрийп – общо 19. Първата е през 1979 г., а последната през 2015 г. Актрисата е печелила три пъти.

13. Катрин Хепбърн пък е печелила най-много награди – цели 4 и всички в категория “Най-добра актриса”.

14. При мъжете най-много номинации има Джак Никълсън – 12. Той има и три награди, по колкото имат и Уолтър Бренан и Даниел Дей-Люис.

meryl daniel

Даниел Дей-Люис и Мерил Стрийп

15. “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”, “Титаник” и “Бен-Хур” са най-успешните филми в историята на наградите, получили цели 11 номинации. “Завръщането на краля” обаче е единственият, спечелил във всяка една категория.

16. Статуетките са собственост на Академията по филмово изкуство и ако някой победител иска да продаде своята, първо трябва да я предложи на Академията за 1 долар. Това обаче не важи за наградите, раздадени преди 1950 г., като “Оскар”-ът на Орсън Уелс за “Гражданинът Кейн” е продаден на търг за 800 000 долара през 2011 г.

17.  През 2000 г. 55 статуетки са откраднати в Лос Анджелис. След няколко дни са намерени в кофа за боклук, а човекът, който ги е открил, е възнаграден с два билета за церемонията и 50 000 долара.

18. През 1940 г. вестник LA Times нарушава ембаргото и публикува всички имена на печеливши преди самата церемония. В резултат на това Академията въвежда практиката със запечатания плик, запазена и до днес.

19. Легендарният режисьор Алфред Хичкок е номиниран 5 пъти, но нито веднъж не печели награда.

20. Композиторът Джон Уилямс, автор на музиката към “Междузвездни войни”, е най-номинираният жив човек с общо 49 номинации за цялата си кариера. Уилямс има 5 награди.

21. Уолт Дисни държи рекорда с най-много спечелени награди при мъжете – общо 22, 4 от които в една и съща година. При жените Едит Хийд има 8 награди, всички от които са за дизайн.

22. По време на Втората световна война, заради недостига на метали, статуетките са се правели от гипс. След края на войната Академията заменя тези “Оскар”-и с традиционните награди.

23. През 1999 г. Кейт Бланшет и Джуди Денч са номинирани за превъплъщенията си в кралица Елизабет I, макар и в различни категории – първата за “Влюбеният Шекспир”, а втората – за “Елизабет”. Денч печели в своята категория за “Най-добра поддържаща актриса”, макар да се появява във филма за общо 8 минути.

judi dench oscar

Джуди Денч

24. Един от най-дълго сниманите филми в историята е “Юношество”, но въпреки че екипът работи цели 12 години по него, а актьорите снимат всяка година, сумарното време за работа по лентата е само 39 дни. 

25. На официалното парти след церемонията на гостите се сервират 1200 бутилки шампанско, над 2000 омара и 4000 шоколадови статуетки Оскар!

26. Според американско изследване актьорите, които са печелили награда няколко пъти живеят с 6 години повече, отколкото тези, които са губили няколко пъти. По тази логика Даниел Дей-Луис и Мерил Стрийп ще са дълголетници.

27. На платената публика на церемонията се плаща по 125 долара на човек, за да изглежда легендарния Кодак Тиатър пълен.

28. Победителите се избират от над 5000 членове на Академията с право да гласуват. От тях над 1000 са актьори.

29. Има само един човек, който печели “Оскар” и носи името Оскар. Това е Оскар Хамърщайн II, който печели два пъти статуетка за най-добър саундтрак през 1941г. и 1945г.

30. Никой не знае защо статуетката всъщност се нарича така. Официалното ѝ име е The Academy Award of Merit. Най-разпространената легенда обаче е за библиотекарката Маргарет Херик, която видяла статуетката и решила, че прилича на нейния чичо Оскар. Името е прието от Академията през 1939 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Развлечения11 ДЕКЕМВРИ 2019

Новият проект на Калин Врачански - български аудиосериал

Актьорът се включва в нов интересен проект на Storytel

Развлечения09 ДЕКЕМВРИ 2019

"Говори с EVA" с обръщение към всички нас

Четвъртото издание на събитието накара гостите си да си отговорят на важен въпрос

Развлечения08 ДЕКЕМВРИ 2019

Как празнуват коледните празници в Япония?

Коледата в страната на изгряващото слънце не е като никоя друга - яде се пържено пиле и се слуша Бетовен

Развлечения06 ДЕКЕМВРИ 2019

Най-странните коледни елхи по света

Ако можем да покажем характера си с дрехите си или интериора вкъщи, защо да не го правим и с коледната украса?