Living : Лайфстайл14 ФЕВРУАРИ 2014

Забавни факти за Деня на влюбените

Откъде идват валентинките, защо се целуваме с хиксчета и още

Забавни факти за Деня на влюбените

Знаете ли, че някои хора използват Деня на влюбените, за да заявят обичта си дори към своите домашни любимци?

Едва ли сега ще тръгнете да рисувате валентинки за кучетата и котките си, но със сигурност ще ви е приятно да засвидетелствате любовта си към половинката, семейството и приятелите.

А празнувате или не, може би ще ви е любопитно да научите някои забавни факти за Деня на влюбените.

Откъде започва всичко?

Има много версии за това откъде произтича празника на влюбените. Една обаче е особено интересна. Римският император Клавдий II не позволявал на воините си да се женят по време на война, защото мислел, че са по-силни и гъвкави, ако са необвързани. Епископ Валънтайн обаче се противопоставял на волята на император Клавдий и бракосъчетавал двойките тайно. За това престъпление бил заловен и екзекутиран на 14 февруари, но точно преди смъртта си написал любовно писмо, което подписал с “От твоя Валънтайн”. Разбира се, и тази история си има своите вариации.

XX

Не, нямаме предвид обозначението за порно съдържание. Всъщност в оригинал хиксовете означават целувки. Доста хора смятат, че този символ идва от Средновековието, когато много хора не са могли да се подписват – вместо това са слагали хиксче и са го целували, за да покажат своята искреност.

Денят на влюбените през Средновековието

Много от тогавашните традиции ще ни звучат като извънземни, разбира се, но да ядеш странни храни, за да сънуваш бъдещия си съпруг определено е от странните изживявания. Но това са правили момичетата през Средновековието. И още, момчетата и момичетата са си теглили имена от купа, за да видят кой ще бъде тяхната валентинка. След това носели името в ръкавите си. Може би, за да е близко до сърцето.

Червени рози

Червените рози са интернационален символ на любовта. Може би защото са любимите цветя на богинята на любовта Венера. Всъщност за празника на влюбените розите се продават със скоростта на светлината. Само в САЩ за този ден се продават над 189 милиона рози.

Целувка за Свети Валентин

През 2011 на 14 февруари в Тайланд 14 двойки се състезават за най-дълга целувка. Правилата не разрешавали на участниците да сядат, да спят или да се разделят, в противен случай ще бъдат дисквалифицирани. Първата двойка отпаднала само след половин час. Двойката победител обаче се гордее с 46 часа и 24 минути целуване, което им е донесло диамантен пръстен, 3200 долара и разбира се признанието за най-дългата целувка.

Шоколадът лекува

Около 1800 година лекарите препоръчвали на пациентите си да ядат шоколад, за да излекуват разбитото си сърце. Те твърдели, че това ще облекчи болката и ще успокои копнежа им по първата любов. А като се замислим, тази практика определено ни допада и днес!

Обявен е за национален празник

Денят на Свети Валентин не е бил официален празник, докато крал Хенри VII не го обявява за такъв. Сега държави по цял свят го празнуват като свой национален празник.

Ако не празнувате Свети Валентин, отбележете подобаващо родния ни празник – Трифон Зарезан(по стар стил 1 февруари).


Шопинг: Сърца за Деня на влюбените (и не само!)

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Емпатия за деца
Лайфстайл15 ОКТОМВРИ 2020

Емпатия за деца

Уроци по емпатия и емоционална интелигентност чрез “Упражнения по етикет” от Невена Басарова

Документалният филм "Супермоделите" ще разкаже историите на Синди, Наоми, Кристи и Линда
Лайфстайл08 ОКТОМВРИ 2020

Документалният филм "Супермоделите" ще разкаже историите на Синди, Наоми, Кристи и Линда

Модните икони се събират, за да разкажат преживяното

Алесандра Амброзио позира за корицата на списание с децата
Лайфстайл29 СЕПТЕМВРИ 2020

Алесандра Амброзио позира за корицата на списание с децата

Моделът е на корицата на руското издание на Elle

Трудно се приготвяте сутрин? Ето как да спрете да закъснявате за всичко!
Лайфстайл23 СЕПТЕМВРИ 2020

Трудно се приготвяте сутрин? Ето как да спрете да закъснявате за всичко!

Казват, че денят се познава по сутринта, така че е хубаво да се постараем да направим сутрешното си време приятно.