Living : Лайфстайл09 ЯНУАРИ 2018

Wabi-Sabi празнува красотата на несъвършенствата

Тази филосифия за живота и красотата идва от древна Япония и през 2018-а явно ще бъде “новото hygge”

Дойде ли времето да се сбогуваме с hygge?

Според Pinterest, hygge (или “хюга”) тази година ще отстъпи пред една нова естетическа нагласа и филосифия на живот.

Тя се нарича Wabi-Sabi и идва от древна Япония, а в основата й стои приемането на малките несъвършенства като нещо красиво.

За разлика от култа на Запада към всичко ново и лъскаво и истерията по вечната младост, японците умеят да се радват на нещата в техния естествен и съответно несъвършен вид. В това число и остаряването – в Япония белезите на стареене са белези на естествения ход на времето и на мъдростта, на неповторимите и скъпоценни преживявания.

Wabi-Sabi ни дава така нужната почивка от цялото невротично преследване на въображаемото съвършенство, което през последните години налагат социалните мрежи.

Звездите със и без Фотошоп

На японски, wabi означава нещо като “рустикална простота”, свежест, тишина, непретенциозна, естествена елегантност с акцент върху принципа, че по-малкото е повече. Sabi се превежда като “да се наслаждаваш на несъвършеното”.

Посланието е за един скромен начин на живот, с осъзнатост и благодарност за всичко, което имаме. Без болезнен стремеж към съвършенство във всичко, без постоянната стресираща мисъл за всичко, което все още свети в червено в списъка ни с цели и задачи.

Кoe e Wabi-Sabi?

– Японската чаена церемония. Тя е посветена на наслаждението на нещо простичко и скромно.

– У дома: текстури и цветове, които напомнят естествени природни материали. Камък, дърво, акценти от сурова вълна или неоцветени памучни нишки.

– В гардероба: всичко, което ви е толкова любимо, че сте го носили с години. Старите ви, класически кожени обувки, избелялото дънково яке, топлият пуловер, който сте наследила от майка си – всички те не само не са за изхвърляне, но са уникални, красиви и ценни.


Как да направите Instagram фийда си Wabi-Sabi?

Недейте да прекарвате часове в композиране на съвършения кадър. Не се притеснявайте да запалите любимата си свещ, преди да я снимате, защото това ще развали перфектната й форма. Изгорени, несиметрични, хаотични, любимите детайли от ежедневието ни са достатъчно красиви такива, каквито са. Wabi-Sabi е да кажеш “не” на прекалено обработените снимки и да се покажеш в цялата си разхвърляна, естествена и спонтанна уникалност.

Тайните на французойките за стил и уют у дома

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл26 АПРИЛ 2018

Големите досадници в социалните мрежи

Позитивните пеперудки, влюбените ултраси и други мразени видове

Лайфстайл11 АПРИЛ 2018

Как да си направим селфи

7 основни правила гарантират, че ще получим ефектен кадър

Лайфстайл08 АПРИЛ 2018

В кухнята на една парижанка

10 неща, без които "диетата" на нито едно френско момиче не може

Лайфстайл17 МАРТ 2018

Учени откриха причината за кофти селфитата

Всички вече можем да спим по-спокойно