Living : Лайфстайл22 АВГУСТ 2019

Всяка иска, мале, да е активистка

Тя не убеждава никого в нищо, докато подпалва клавиатурата си от статуси и пържи целия свят. Предимно виртуално, естествено

“Айде, не на феминизма. Айде да се върнем в каменната ера, че ми писна от вас!”

Измърморването идва от съседното бюро, където колега от друга редакция слуша с половин ухо как обсъждаме темата за племето на вечно протестиращите жени.

Каузите им са различни – от това да спасят Иракли до това да разобличат ZARA, които продават стари колекции на редовна цена.

Вечно протестиращите жени искат да свалят Фандъкова, да забранят разхождането на кучета без намордник, да извоюват затвор за всеки, който слуша чалга. Искат линч за съседа, който пуши под ширмата. Може и да споделят някой пост за изоставени котенца, които си търсят дом, или да постнат своя черно-бяла снимка в подкрепа на жените с рак на гърдата. Но основната част от енергията им е “анти”. Защото вечно протестиращите жени си приличат по едно нещо и то е колко са гневни.

Техните каузи идват в живота им на малко случаен принцип, като муха, която е успяла да влети в стаята през открехнат прозорец. Каузите-носители са отдушник на гнева и на вътрешните им конфликти.

За разлика от обикновените активистки, вечно гневните активистки почти винаги се борят за възможността да наказват.

Те ровят в интернет, четат нормативни уредби и знаят точно какви глоби се полагат за кола, паркирана на тревна площ, за непочистено кучешко ако, за това да вдигаш шум в кооперацията в събота и неделя.

Вечно гневните активистки заплашват. “Този път бях добра, но ако още един път я видя да си хвърля фаса на тротоара, по който минава детето ми, следващия път ще извикам полиция/ ще пиша жалба в общината/ ще пусна в действие мъжо”.

Вечно гневните активистки са шумни. Фейсбук, туитър, беге мама, личният блог, таблото за обяви във входа – няма трибуна, която да може докрай да утоли глада им за изява. Гневът, след като се излее в поредния пост, е временно уталожен, но искрата продължава да тлее в ума на дамата с “кауза”.

Вечно гневните активистки са арогантни. “Простотията винаги ме е вбесявала”, “Аман от говеда, дошли от село, на които не им пука къде си хвърлят боклуците”, “Като ви е все едно какво ядат децата ви, за какво сте ги раждали въобще”.

По това ще познаете жената, която води постоянни борби със себе си. В които капитулира. Затова тя насочва фрустрацията си навън и се превръща в озъбена форумка-кръстоноска, беснееща сама да се убеди в превъзходството си, да бъде жесток пълководец на правдата, да бъде доминираща, да въдвори мир чрез огън. В цялата пушилка, която вдига уж около някаква социална или културна битка, думите й я издават – “мрази”, “вбесява се”.

Вечно гневната активистка е отблъскваща и слаба.

Тя не убеждава никого в нищо, докато подпалва клавиатурата си от статуси и пържи целия свят (предимно виртуално, естествено). Но е вдигнала ръце от това, че детето й изкарва само четворки, че мъжът й вечер май си пише с някаква колежка, че й плащат малко, че, че…

За разлика от вечно гневните активистки, хората, които са истински предани на своята кауза, я защитават не чак толкова бурно, съвсем не чак толкова нападателно. И най-вече с добро. Нали не си представяте, ако днес например Ганди беше жив, да пише статуси в профила си във Фейсбук за това как му идва да я взриви тая планета, по която са плъзнали толкова много ограничени хора. Онези, чиито каузи успяват, са добронамерени, мъдри, харизматични, последователни, понякога остроумни.

Какво да правите, ако ваша приятелка е вечно гневна активистка? Поговорете с нея, изслушайте я, посветете й част от времето и търпението си и може би ще й помогнете със съвет. Ако вие самата сте гневна активистка? Смилете се над тая клета клавиатура, отидете на почивка, сменете си квартирата, работата или мъжа направете си две-три срещи с психолог, вземете си още една котка, зарадвайте се на нещо. После на още нещо, и на още нещо и току виж бесовете ви започнат да ви напускат! А ако имате няколко случайни гневни активистки в списъка си с контакти във Фейсбук? Гневният активизъм е заразен, също като прозявката и като развода. Затова ги изтрийте, но преди това си задайте важния въпрос: Защо следвате такива жени? При най-малкото съмнение, че може вие самата да сте гневна активистка, е хубаво да проведете същата профилактика. Сигурни сме, че сте сигурна, че не сте кофти човек. Остава само да го покажете и на другите.

Звезди за мразене

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Големите досадници в социалните мрежи

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл23 ФЕВРУАРИ 2020

В апартамента на Ан Хатауей в Ню Йорк

Стилният пентхаус е оценен на близо 5 милиона и половина долара

Лайфстайл21 ФЕВРУАРИ 2020

Снимките на най-красивите пейзажи в света - сред които и български кадър

Вижте и останалите печеливши кадри в конкурс за най-красивите кътчетата в природата

Лайфстайл19 ФЕВРУАРИ 2020

Всичко в куфара на Адриана Лима

Моделът представя пред списание Vogue всички задължителни елементи в подготовката й за полет

Лайфстайл18 ФЕВРУАРИ 2020

Марая Кери троши луди пари за обувки, Риана - за прически

Говори се, че Рири харчи един милион долара на година за фризьори