Living : Лайфстайл30 СЕПТЕМВРИ 2019

В случай, че Грета Тунберг не ти харесва

Светът е раздвоен по отношение на каузата и на подхода на 16-годишната екоактивистка, като много от критиците й прекрачват границата на етиката и на доброто възпитание

“Детето е създадено, за да го надхвърлим и преминем към нещо повече, а не да го превръщаме във фетиш, в икона. То е създадено, за да бъде възрастен, а не да остане това развиващо се същество, което е.”

Думите са на френския философ Мишел Онфре. Поредният от плеядата известни критици на Грета Тунберг, 16-годишното момиче, което се превърна в най-известния екоактивист в света и си навлече вълна от омраза.

Ако не сте наясно с това коя точно е Грета, накратко: На 15 години тя започва да протестира пред сградата на шведския парламент, призовавайки за спешни мерки срещу промените в климата на Земята и за предотвратяване на глобална климатична катасртофа. Скоро и други тийнейджъри от цял свят се присъединяват към нея, от което се ражда движението “Училищна стачка за климата”. Онова, което направи Грета Тунберг наистина известна, бе атаката й към световните лидери заради тяхното бездействие. И те не закъсняха с отговора си, като наред с политици като Доналд Тръмп и много обикновени хора обявиха, че “не харесват” Грета.

Една част от критиците се аргументират с това, че нейният подход не е научен и че подстрекава хората към паника. Посланието на Грета Тунберг е, че светът трябва спешно да се справи с въглеродните емисии – не тепърва да обсъжда стратегии, а да действа моментално. В противен случай, до пет години ще настъпят катастрофални климатични промени, които ще бъдат отвъд човешкия контрол.

По-притеснителни обаче са онези критици, които атакуват Грета Тунберг заради начина, по който изглежда и говори.

Грета е диагностицирана със синдром на Аспергер – сравнително рядка разновидност от аутистичния спектър, свързана с изключителни възможности в определена област, както и с типичните за аутизма нарушени социални възможности, специфична интонация на говорене и начин на гримасничене. Грета не е “психично болна”. Това обаче не пречи на хиляди хора да я атакуват в социалните мрежи, адресирайки нейния “фанатизъм” и “омраза”. Същият Мишел Онфре дори си позволява да я нарече “шведски киборг”. Забравяйки, може би, че отвъд всичко друго Грета е все пак просто дете.

Реакцията срещу Грета именно заради погледа, интонацията и начина й на говорене показва липсата на грамотност по отношение на хората от спектъра.

Ако искате да научите повече, гледайте брилянтната Клеър Дейнс в “Темпъл Грандин”, създаден по истинска история, и най-малкото ще научите, че хората от спектъра не изразяват “омраза” със специфичната си мимика и говор. Те не владеят добре използването на този тип изразност. Често изглеждат намръщени и говорят със заплашителен тон, напълно несъзнавайки как това въздейства на отсрещната страна.

Така или иначе, готовността на обикновени хора и на световни лидери на мнение да иронизират или нападат едно момиче, заради специфичен външен вид или говор, е повече от отблъскваща. Майкъл Фокс от Fox News я нарече “психично болна”. Ръководителят на френската благотворителна асоциация Приятели на “Музея Токио” Бернар Шенбо бе уволнен, след като нарече Грета “това откачено момиче” и изрази надежда “някой луд да я убие”. Примери има още, но винаги е тъжно, когато възрастни мъже обиждат открито едно момиче в тийнейджърска възраст. И това в немалка степен се оказва социално приемливо.

Тъжен факт – най-вероятно ако Грета Тунберг беше по-миловидна, по-висока, по-руса и по-малко начумерена щяха да й се сърдят по-малко и щеше да е по-малко удобна мишена за вербални атаки и ирония.

Критиката, че Грета Тунберг всява страх и паника

Нейният подход не е “научен”, защото Грета не е учен, а просто дете. Но да се твърди, че нейното предупреждение няма научна обосновка, е далече от истината.

За съжаление, тя далеч не е първата, която предупреждава, че климатичните промени на Земята са напът да излязат отвъд човешкия контрол. От края на 19-ти век, средната температура на Земята се е покачила с 0.9 градуса по Целзий, като според НАСА този цикъл на глобално затопляне е причинен от човешка дейност (95% сигурност). В резултат на това глетчерите по целия свят се топят, нивото на световния океан се покачва, морската киселинност се увеличава и измират цели екосистеми, причинявайки глад и миграция. Най-бедните са засегнати първи – но това не означава, че останалата част от човечеството е имунизирана срещу екологичната катастрофа, която в близкото десетилетие за съжаление изглежда все по-реална опасност.

Критиката, че на децата не им е работа да се занимават с политика

Всичко, което ги ограбва от бъдещето им, им е работа.

Накратко, ако нещо в Грета “не ви е съвсем окей”, бъдете честни със себе си какво е то. Нейният тон безспорно е пламенен, меко казано, но отвъд всички първосигнални възприятия, тя е дете, превърнало се в адвокат за спасяването на живота на планетата.

И трябва всички да си признаем, че не изглежда достатъчно сладка и симпатична, което повечето хора не могат да й простят. Във времето на инстаграм моделите и съвършената красота на съществуването ни, която демонстрираме ежедневно в социалните мрежи, едно гневно момиче с остър поглед буди агресия. В България преди няколко години нацията няколко седмици се прехласваше пред “най-красивата учителка”, не помним обаче някога най-умната учителка, най-търпеливата учителка или най-всеотдайната учителка да са счупили интернет. И ние, а явно и останалият свят, искаме активистите и въобще всякакви модели за подражание да правят каквото правят, но все пак да бъдат и красиви.

Разбира се, право на всеки един човек е да не харесва Грета Тунберг. Но когато същият този човек обижда открито едно младо момиче със специфично заболяване? А когато персоналните атаки срещу нея компрометират усилията на толкова много други хора и организации да информират хората за екологичната криза, в която вече живеем?

Тогава вероятно е по-добре този човек да замълчи.

Звезди за мразене

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Големите досадници в социалните мрежи

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл27 МАРТ 2020

Ще има ли бейби бум и бъдещо поколение "корониали"

Един психолог развенчава мита за секса по време на карантина

Лайфстайл26 МАРТ 2020

Очарователни японски рисунки върху камък, които се побират в човешка длан

Запознайте се с миловидните "домашни любимци" на Аки Наката

Лайфстайл24 МАРТ 2020

Insta- tips: Как да снимаме красиви композиции с телефона си

Вдъхновени от Samsung Galaxy S20, днес ще споделим с вас идеи и професионални фотографски правила за хармоничното и стилно аранжиране на кадри и предмети

Лайфстайл21 МАРТ 2020

С простички думи за доброто от това да си останем вкъщи

Искаме да окуражим всички, които скучаят по време на изолацията и се чувстват стресирани