Living : Лайфстайл26 ЮНИ 2018

Ще останем ли без работа заради роботите?

Ето кога ще видим роботи и в София

Прогнозите изкуственият интелект да ликвидира голяма част от работните ни места са на път да се сбъднат все по-скоро.

След безобидните изкуствени коси, нокти и по-видимите изкуствени гърди, носове, скули, дупета и пениси, време е да поговорим и за изкуствения еквивалент на най-важния мускул в тялото ни, или поне до преди време така се твърдеше. Безспорно е, че все още имаме нужда от мозък, наситен с вълшебната съставка интелект. Фактите за или против изкуствения интелект изложихме по-надолу. Ще се радваме, ако и ти ни допълниш.

Преди няколко години The Financial Times поставя една от най- обичаните си репортерки Сара О‘Конър в директно съревнование с компютърна „репортерка“. Задачата на Сара и нейната виртуална съперница е да създадат статия, разказваща данните за трудовата заетост във Великобритания.

Какво правят всички успешни жени през първия час на работа

Сара изпраща материала си след 35 минути, докато виртуалната й колежка се справя само за 13 минути. Редакторската оценка е положителна и за двете. Единственото предимство на Сара е, че в дългите години работа, е усвоила как да представи дори такава скучна информация интересно и зарибяващо. Дигиталната й колежка от своя страна успява да резюмира информацията брилянтно, в пъти по-бързо и без никакви граматични грешки.

Този и редица други експерименти показват как животът ни и в следствие пазарът на труда ще претърпят коренни промени. Докато професии като журналистическата са сравнително слабо застрашени, то автоматизацията ще засегне силно хората, работещи на монтажната или поточната линия в различни заводи, голяма част от счетоводните оператори, дори служителите на McDonald’s. Ако посетите някое от заведенията на франчайзинга им във Финикс, то ще имате честта да бъдете обслужени любезно от роботи.

Готварството също ще бъде сред засегнатите браншове. Роботът готвач Уотсън е в състояние да създаде изцяло нови рецепти от нулата. Ако един ресторант избере робот- готвач, то и останалите служители по веригата също ще бъдат отстранени. Сервитьорите например моментално ще бъдат изместени от дронове за доставка на храната по масите.

5 качества, с които ще се издигнете в кариерата

По традиция анализаторите не са на едно мнение и немалка част подкрепят теорията, че изкуственият интелект няма да породи масова безработица, а напротив ще създаде много нови работни места. Според тях от 2020 г. на пазара на труда ще се наблюдава положителна динамика. Очакванията им са високотехнологичният изкуствен интелект да създаде нови 2,3 милиона работни места и да ликвидира само около 1,8 млн. Така по-умерените в прогнозите си учени подкрепят теорията, че по-скоро роботите ще допълват човешката работа, а няма да я заменят.

Положителна употреба на изкуствения интелект отскоро ни демонстрират от GOOGLE. Компанията силно се е заела с каузата да помага на своите потребители при търсенето на нова работа. Необходимо е просто да напишете jobs near me в търсачката и ще получите списък с предложения, които системата е събирала от социалните мрежи като Facebook и LinkendIn, както и директно от сайтовете на работодатели. След това можете да филтрирате търсенето си с  различни критерии, като посочите например, че сте заинтересовани от обяви на пълен и половин работен ден, само в конкретна индустрия, регион, фирма. Надеждата на GOOGLE е, че по този начин ще стимулира компаниите да работят по-прозрачно и сами да споделят повече информация за себе си и работните места, които предлагат. Ако харесате обява, то веднага системата ви предлага линк, на който да прикачите необходимите данни за кандидатстване.

Пет дни без фейсбук правят чудеса за душата

Докъде ще се развие интелектуалната революция, трудно е да се прогнозира, но при всички положения, дори някои професии да останат запазена територия само за роботи (макар и сега в ежедневието си често да ни се налага да общуваме с хора от роботен вид) , то със сигурност безработицата и новите условия ще стимулират създаването на нови професии (нямаме предвид блогърите и life couching). Човешката история е достатъчно гъвкава и непредсказуема, за да може да лавира между новите изисквания на ненаситния хомо сапиенс.

Ако искаш да видиш робот отблизо, оказва се не е никак сложна задача. Юбилейното десето издание на Webit.Festival Europe ще се проведе между 25 и 27 юни в София. Фестивалът включва многобройни конференции и лекции и е обявен от Webit и световните медии за водещото събитие на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз и на Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите.

Елица Стойчева

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл21 МАРТ 2019

Дрехите, които нанасят най-големи щети на околната среда

Полиестерът е вреден, но знаехте ли, че същото важи за памучните материи?

Лайфстайл19 МАРТ 2019

Дрехи под наем - следващата голяма тенденция в модата

Идеята за споделянето постепенно ще превземе дамския гардероб, смятат Vogue

Лайфстайл08 МАРТ 2019

Каква е историята на Деня на жената

Знаехте ли преди, че денят на жената се празнува от над 1000 години?

Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

7 мъдри мисли на мандарин, които ще внесат хармония в живота ви

Тези китайски мъдри мисли датират от векове и много точно отразяват философията на една от най-старите цивилизации в света.