Living : Лайфстайл07 НОЕМВРИ 2019

Опит за дисекция на новия термин “във връзка със себе си”

Актрисата Ема Уотсън настоява да не я наричат просто сингъл, а self-partnered. Но дали терминът е толкова важен и въобще защо на жените им трябва да продължават да говорят толкова на тази тема?

Във Фейсбук в момента имаме избора да се отбелязваме като обвързани, сингъл или “сложно е”. Дали ще се появи опцията “във връзка със себе си”?

Ако изоставате с терминологията, обясняваме набързо – във връзка със себе си или self-partnered е ново определение, измислено от актрисата Ема Уотсън, което обикаля всички световни медии след интервюто й за британския Vogue. Ема държи да не я наричат сингъл. Тя казва, че е щастлива с това да е необвързана, което било не просто сингъл, а именно да си “във връзка със себе си”.

Значи ли това, че когато си във връзка с някой друг, преставаш да си във връзка със себе си?

Толкова ли е важно да приемем конкретно, ново определение за “необвързана, но без да е нещастна от този факт”?

Не е ли достатъчно просто да бъдеш щастлив, било то необвързан или обвързан?

Преди години правехме подобна глупава заигравка с термина “щастливо разведен/а”. Колко пък щастливо събитие може да бъде един развод? Раздялата причинява тъга, гняв и несигурност, но не и щастие. Не че понякога именно раздялата не е правилната крачка и осъзнаването на този факт прави чест на човек. Но да трептиш в “щастие” от развода си чисто и просто звучи като занимание за идиоти.

“Във връзка със себе си” е аналогичен опит да дадеш красиво име на нещо прозаично, типично човешко. Това да бъдеш сам не е престъпление и не е причина върху някого да тегне стигма. Мъжете и жените имат право във всеки един момент да останат сингъл и животът им да не се сгромоляса от това. Все повече хора остават сами, такъв е животът. Вместо да прекарваме това време в сълзливо очакване някой да ни спаси от самотата ни, естествено, че е по-добре да се чувстваме пълноценни и уверени. Годината е 2019-та, все пак, тези неща отдавна са ясни.

Да си във връзка със себе си, self-partnered, щастливо самопартнираща си и подобни иновативни термини носят излишна парадност. Като момиченце, което крещи към всеки непознат минувач, че има розови обувки. Ако така и така си щастлива, това просто си личи. Ако някой те смята за неудачница, понеже нямаш мъж, той ще продължи да те гледа така дори и след като обявиш, че не си точно сама, ами си в партньорство със себе си. Въобще, всичкото това дъра-дъра за обвързани срещу необвързани, щастливо разведени, весело сами, осъзнато свързани със собственото си его и подобни би трябвало отдавна да е втръснало на всички.

В стремежа да отхвърли етикета “сама”, Ема просто измисля нов етикет. Ненужен – точно толкова, колкото и всички други. А дали когато човек е истински щастлив, изпитва такава нужда да се дефинира и афишира? Оставяме всеки да прецени за себе си.

Най-дразнещите типове жени

Звезди за мразене

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Големите досадници в социалните мрежи

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл19 НОЕМВРИ 2019

"Последна Коледа" – горчива въздишка с бадем

Филмът по сценарий на актрисата Ема Томпсън и Грег Уайз носи коледното настроение тази година

Лайфстайл18 НОЕМВРИ 2019

Германия си спомня падането на Берлинската стена с огромна арт инсталация

120 000 панделки с ръчно изписани послания се издигнаха над града

Лайфстайл16 НОЕМВРИ 2019

Музикално образувание

Парчетата на Ким Кардашиян, Ни-Ло и Къци са нещо, което не бихме искали да се повтаря

Лайфстайл15 НОЕМВРИ 2019

Домът на Виктория и Дейвид Бекъм в Бевърли Хилс

Семейството живее под наем в имението за 37 милиона долара