Living : Лайфстайл30 ЯНУАРИ 2016

Ниска, висока, с извивки или без – пълна промяна за куклата Барби

Култовата кукла вече е с нов облик

Куклата Барби и нейните производители Mattel от години търпят критики за това, че насаждат нереални представи за красота у малките момиченца. 

Напоследък модната индустрия, понасяща сходни нападки, се старае да промени своя подход към избора на модели, ограничавайки участията на прекалено слаби момичета в ревютата (във Франция дори беше въведен такъв закон, заедно със солидни глоби) и включването на все повече plus-size модели с извивки в списания, каталози и рекламни кампании. Ето защо беше въпрос на време тези промени да стигнат и до култовата кукла, която според много хора въплъщава американския стандарт за красота. 

Тази седмица от компания Mattel обявиха, че новата линия играчки ще включва Барбита с извивки, високи слаби, миньончета, с кожа на афроамериканки, азиатки и латиноамериканки. Обявлението им бе придружено със снимка на куклите с посланието “Светът на Барби търпи еволюция”. 
През 2016 на пазара ще се появи колекция с кукли, която вкючва “4 различни типа тела, 7 цвята на кожата, 22 нюанса очи и 24 вида коса, заедно с безброй модерни дрехи и аксесоари”, се казва още в официалното съобщение на сайта на Mattel. “Сега момичетата навсякъде по света имат безброй начини да разиграват своите истории и да разпалват въображението си чрез Барби.”

“За нас това е радикално решение, чрез което казваме, че няма един-единствен стандарт за това как изглежда красивото тяло,” казва главният директор на дизайна в компанията Робърт Бест. “Така изглежда нашето бъдеще, защото така изглежда и светът около нас.”


Новината, че Барби вече не е само високата блондинка с дълги крака и сини очи, която всички добре познаваме, провокира дори списание TIME да ѝ посвети репортаж, в който разглежда не само историята на куклата от 1959 г. до днес, но и нейното влияние, а и отражение, на стандартите за красотата. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл20 СЕПТЕМВРИ 2019

Ralph Lauren създадоха колекция вдъхновена от Рейчъл Грийн

Героинята от Friends оживява с новата колекция на Ralph Lauren

Лайфстайл18 СЕПТЕМВРИ 2019

Елена, която рисува любовта с камъчета

Тя композира простички картини, за които идеите могат да дойдат само от сърцето

Лайфстайл17 СЕПТЕМВРИ 2019

Second Hand September: Защо модните инфлуенсъри няма да си купят нищо ново този месец?

Това е може би единственият тренд, който ни кара да не си купуваме нови дрехи

Лайфстайл14 СЕПТЕМВРИ 2019

Пловдив дарява енергия на нуждаещи се семейства

Топ атлетът ни Йордан Йовчев ще открие инсталацията на 14 септември, а всеки желаещ може лесно да се включи