Living : Лайфстайл30 ЯНУАРИ 2016

Ниска, висока, с извивки или без – пълна промяна за куклата Барби

Култовата кукла вече е с нов облик

Куклата Барби и нейните производители Mattel от години търпят критики за това, че насаждат нереални представи за красота у малките момиченца. 

Напоследък модната индустрия, понасяща сходни нападки, се старае да промени своя подход към избора на модели, ограничавайки участията на прекалено слаби момичета в ревютата (във Франция дори беше въведен такъв закон, заедно със солидни глоби) и включването на все повече plus-size модели с извивки в списания, каталози и рекламни кампании. Ето защо беше въпрос на време тези промени да стигнат и до култовата кукла, която според много хора въплъщава американския стандарт за красота. 

Тази седмица от компания Mattel обявиха, че новата линия играчки ще включва Барбита с извивки, високи слаби, миньончета, с кожа на афроамериканки, азиатки и латиноамериканки. Обявлението им бе придружено със снимка на куклите с посланието “Светът на Барби търпи еволюция”. 
През 2016 на пазара ще се появи колекция с кукли, която вкючва “4 различни типа тела, 7 цвята на кожата, 22 нюанса очи и 24 вида коса, заедно с безброй модерни дрехи и аксесоари”, се казва още в официалното съобщение на сайта на Mattel. “Сега момичетата навсякъде по света имат безброй начини да разиграват своите истории и да разпалват въображението си чрез Барби.”

“За нас това е радикално решение, чрез което казваме, че няма един-единствен стандарт за това как изглежда красивото тяло,” казва главният директор на дизайна в компанията Робърт Бест. “Така изглежда нашето бъдеще, защото така изглежда и светът около нас.”


Новината, че Барби вече не е само високата блондинка с дълги крака и сини очи, която всички добре познаваме, провокира дори списание TIME да ѝ посвети репортаж, в който разглежда не само историята на куклата от 1959 г. до днес, но и нейното влияние, а и отражение, на стандартите за красотата. 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл19 МАРТ 2019

Дрехи под наем - следващата голяма тенденция в модата

Идеята за споделянето постепенно ще превземе дамския гардероб, смятат Vogue

Лайфстайл08 МАРТ 2019

Каква е историята на Деня на жената

Знаехте ли преди, че денят на жената се празнува от над 1000 години?

Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

7 мъдри мисли на мандарин, които ще внесат хармония в живота ви

Тези китайски мъдри мисли датират от векове и много точно отразяват философията на една от най-старите цивилизации в света.

Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

Една пролетна вечеря за приятелки в София

Хотел Даунтаун кани на тематична "Зелена вечеря" дамите, които желаят да прекрачат с настроение и енергия в новия сезон