Living : Лайфстайл01 ЮЛИ 2020

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Невена разкрива неписаните (до този момент) закони за държание на партитата в онлайн пространството

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Като учител по етикет и емоционална интелигентност Невена Басарова е точният човек, който да попитаме за новопоявилите се рождени дни и партита онлайн и какъв е правилният начин да се държим, когато сме гости на подобно събитие. 

Платформата за видеоконферентни разговори Zoom стана изключително популярна по време на извънредното положение на първо място в контекста на работната ни среда.

Много скоро, обаче, хората започнаха да се преориентират към нея, за да отбелязват специални поводи в група. Платформата дори стана средство за срещи, макар и виртуални, с близките ни хора, за да отбележим своя рожден ден. Но все пак онлайн комуникацията има своята специфика и е важно да спазваме набор от правила за етикет, за който не сме подозирали.

Невена Басарова: Промяната е във вените й

В тази статия ще намерите селекция от най-важните елементи на парти етикета в онлайн среда.

За да мине приятно едно виртуално празненство, много важно е да се спазват правилата, които важат и в реални условия, като за виртуалните събития има и допълнителен парти етикет.

Разбира се, съществуват разлики и една от тях е, че когато ходим на гости или на рожден ден, винаги носим цветя, подаръци или храна. При онлайн празнуването обикновено всеки сам си подсигурява храната. Има и случаи, в които рожденикът (или домакинът на каквото и да е празненство) е проявил инициатива и е поръчал менюта на своите гости с доставка по домовете.

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Добре е да имаме подарък, който в рамките на деня да сме изпратили чрез куриер, за да можем да зарадваме рожденика. Не пропускайте картичката със специални пожелания, които да останат за спомен!

Домакинът трябва да е избрал предварително музика, която да звучи на празника му, а може да помисли и за изненада. Например всеки гост да си е подготвил също песен, с която да поздрави рожденика.

Да бъдете облечени адекватно спрямо повода е от изключителна важност. Ако сте на рожден ден, стилът ще е един, ако сме на градинско парти – друг, за коктейл пък подхождат съвсем различни дрехи. Макар и вкъщи, на масата е добре да бъдете елегантни, да създадете празнично настроение на рожденика.

Препоръчително е да сложите и цветя на масата, където ще вечеряте, да обърнете внимание на подредбата на приборите, чиниите и чашите, за да придадете истински специална атмосфера на събитието. Поставете така камерата си, че да виждате добре, да бъдете видими от всички участници в рождения ден и, разбира се, да си оставите и място за танци!

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Помислете си за интересни теми и случки, за общи спомени, които можете да разкажете. Ако на обичаен рожден ден можем да общуваме по двойки, при виртуалните събития разговорите са само в група. Важно е да подберете теми, които не са прекалено лични, в същото време да са интересни за всички присъстващи.

Бъдете деликатни с чувството за хумор, за да не обидите някого, и не бъдете прекалено многословни. Най-вероятно всички гости биха искали да кажат нещо, така че дайте им възможност да се включат в разговора. Не по-малко важно е да слушате внимателно.

Огледайте се за възрастовите разлики на гостите и ако сред вас има деца, не си позволявайте да използвате нецензурен език. Не е добра идея да задълбаете и в служебни теми. Проява на неуважение към рожденика е да превърнете празника му в бизнес среща.

Ако искате да кажете нещо във връзка със споделената гледна точка на някой от гостите, изчакайте го да приключи и тогава може да кажете “Само и аз да добавя…”, “И в тази връзка…”, “Това ме подсеща, че…”. Дори и да не сте съгласни, не влизайте в спорове и не влизайте в конфликти! Събрали сте се, за да празнувате, а не да спечелите медал за победа в спора. Най-важното на този ден е да се забавляваме и рожденикът да има мил спомен от този извънреден вариант на рожден ден.

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Когато решите, че искате да напуснете рождения ден, обявете го гласно, поздравете всички. Ако отначало знаете, че ще се включите за по-кратко, споделете това.  Добре е рожденикът да е посочил точен начален и ориентировъчен краен час, за да може да ориентира своите гости.

Независимо колко ви е трудно по време на социалната дистанцираност дали сте останал без работа, дали някой ваш близък е пострадал от вируса, постарайте се да запазите позитивното настроение. Запазете черните мисли и тревогите за друг разговор, а не на празника на вашия приятел.

Явно той/тя има желание да празнува, да се забавлява, иначе нямаше да организира онлайн вариант на рождения си ден. Осъзнайте, че вие сте избран да участвате в неговия празник и му благодарете за това. В трудни моменти за него е важно той да бъде с вас, така че засвидетелствайте му и вие своето уважение с отношението си.

Социалната дистанция е все още препоръчителна, а е възможно да остане такава още дълго време. Ето защо е добре да възприемаме нови начини и възможности за създаване на приятна празнична атмосфера и да им се наслаждаваме. И не на последно място – да се придържаме към правилата за етикет в онлайн среда, защото те могат да допринесат за специалната атмосфера и да подобрят взаимоотношенията с хората около нас (макар и засега виртуално).

Автор: Невена Басарова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Алесандра Амброзио позира за корицата на списание с децата
Лайфстайл29 СЕПТЕМВРИ 2020

Алесандра Амброзио позира за корицата на списание с децата

Моделът е на корицата на руското издание на Elle

Трудно се приготвяте сутрин? Ето как да спрете да закъснявате за всичко!
Лайфстайл23 СЕПТЕМВРИ 2020

Трудно се приготвяте сутрин? Ето как да спрете да закъснявате за всичко!

Казват, че денят се познава по сутринта, така че е хубаво да се постараем да направим сутрешното си време приятно.

Цветовете, които ще виждате навсякъде тази есен
Лайфстайл22 СЕПТЕМВРИ 2020

10 от най-красивите цитати за есента

"Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете."

Джъстин и Хейли купиха втори дом в Бевърли Хилс за 25,8 милиона
Лайфстайл15 СЕПТЕМВРИ 2020

Джъстин и Хейли купиха втори дом в Бевърли Хилс за 25,8 милиона

Двамата вече публикуваха първите снимки от мястото