Living : Лайфстайл04 СЕПТЕМВРИ 2019

Кои хора харесват татуировките? Кои ги мразят? И причините за това

Екип от психолози проведе проучване, за да разбере повече за мотивите на хората да си правят татуси или обратното, да ги ненавиждат

Днес 38% от младите хора на възраст между 18 и 29 години имат татуировки. Явлението е абсолютно масово, но хората продължават и да бъдат силно раздвоени. 

Едни смятат татуировките за готини, за произведения на изкуството, други ги мразят. Съществува и проблем с татуировките в някои професии. Все още има поприща, в които на хората с татуси им е по-трудно да се докажат.

Какво кара хората да си правят татуировки? И какво кара други хора да ненавиждат татусите?

Учени от Свободния държавен университет в Южна Африка, ръководени от психолога Люзел Нод, са провели задълбочено изследване по темата. Те са открили кои са главните причини някои хора да харесват татуировките и да решат да се татуират.

24 красиви и силни татуировки само от една дума

За голяма част от хората с татуировки (25%) рисунките по кожата имат символично значение. Те са свързани с важни хора или преживявания, включително преодоляни сериозни изпитания.

Повечето интервюирани участници (54%) са казали, че одобряват татуировките. 18% имали смесени чувства. 13% категорично са изказали отрицателно мнение. Останалите 15% нямали никакво отношение.

Какво харесват хората в татуировките? Тези участници, които харесват татуси, били склонни да въприемат хората с татуировки като по-готини, по-модерни, по-интересни, спонтанни, креативни, артистични, смели, свободолюбиви, силни.

Малките татуировки с голямо значение

Противниците на татусите изразили мнение, че татуировките изглеждат “грозно, евтино и мръснишко”. Една част от тях имали религиозни причини да не одобряват това изкуство и определили татуировките като “сатанински”.

Притесненията, че хората с татуси могат да не бъдат добре приети на работното си място и това да бъде пречка да се реализират в кариерата си също изиграват роля при много хора, които се въздържат да не се татуират.

Красиви идеи за татуировки-гривни

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл17 СЕПТЕМВРИ 2019

Second Hand September: Защо модните инфлуенсъри няма да си купят нищо ново този месец?

Това е може би единственият тренд, който ни кара да не си купуваме нови дрехи

Лайфстайл14 СЕПТЕМВРИ 2019

Пловдив дарява енергия на нуждаещи се семейства

Топ атлетът ни Йордан Йовчев ще открие инсталацията на 14 септември, а всеки желаещ може лесно да се включи

Лайфстайл13 СЕПТЕМВРИ 2019

Вместо реклама на McDonald's - хотели за пчели

В Швеция веригата за бързо хранене отново прави опит да отклони вниманието от проблемите си с опазването на околната среда

Лайфстайл11 СЕПТЕМВРИ 2019

Вълшебството на свободата: С три деца и малка ферма в Тоскана

Това младо семейство на белгийка и италианец изоставя живота в града, за да отглежда децата си сред самотни хълмове, с кокошки и стадо овце