Living : Лайфстайл04 СЕПТЕМВРИ 2019

Кои хора харесват татуировките? Кои ги мразят? И причините за това

Екип от психолози проведе проучване, за да разбере повече за мотивите на хората да си правят татуси или обратното, да ги ненавиждат

Днес 38% от младите хора на възраст между 18 и 29 години имат татуировки. Явлението е абсолютно масово, но хората продължават и да бъдат силно раздвоени. 

Едни смятат татуировките за готини, за произведения на изкуството, други ги мразят. Съществува и проблем с татуировките в някои професии. Все още има поприща, в които на хората с татуси им е по-трудно да се докажат.

Какво кара хората да си правят татуировки? И какво кара други хора да ненавиждат татусите?

Учени от Свободния държавен университет в Южна Африка, ръководени от психолога Люзел Нод, са провели задълбочено изследване по темата. Те са открили кои са главните причини някои хора да харесват татуировките и да решат да се татуират.

24 красиви и силни татуировки само от една дума

За голяма част от хората с татуировки (25%) рисунките по кожата имат символично значение. Те са свързани с важни хора или преживявания, включително преодоляни сериозни изпитания.

Повечето интервюирани участници (54%) са казали, че одобряват татуировките. 18% имали смесени чувства. 13% категорично са изказали отрицателно мнение. Останалите 15% нямали никакво отношение.

Какво харесват хората в татуировките? Тези участници, които харесват татуси, били склонни да въприемат хората с татуировки като по-готини, по-модерни, по-интересни, спонтанни, креативни, артистични, смели, свободолюбиви, силни.

Малките татуировки с голямо значение

Противниците на татусите изразили мнение, че татуировките изглеждат “грозно, евтино и мръснишко”. Една част от тях имали религиозни причини да не одобряват това изкуство и определили татуировките като “сатанински”.

Притесненията, че хората с татуси могат да не бъдат добре приети на работното си място и това да бъде пречка да се реализират в кариерата си също изиграват роля при много хора, които се въздържат да не се татуират.

Красиви идеи за татуировки-гривни

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл13 НОЕМВРИ 2019

Французойките носят една дреха поне 30 пъти, преди да я заменят

Този трик им позволява да носят дрехите си отново и отново

Лайфстайл11 НОЕМВРИ 2019

Таралежът травел инфлуенсър

Приключенецът с бодли, който винаги се усвихва

Лайфстайл08 НОЕМВРИ 2019

Той не харесваше стила й на обличане - затова тя си направи моден блог

Лондонската блогърка Оливия Джаксън стана известна с това, че пуска само визии, които гаджето й мрази

Лайфстайл07 НОЕМВРИ 2019

Опит за дисекция на новия термин "във връзка със себе си"

Актрисата Ема Уотсън настоява да не я наричат просто сингъл, а self-partnered. Но дали терминът е толкова важен и въобще защо на жените им трябва да продължават да говорят толкова на тази тема?