Living : Лайфстайл23 МАЙ 2018

Как да разгледаш пълноценно един град само за ден?

5 съвета за начинаещия турист

Все повече хора се осмеляват да предприемат екскурзии до все по-далечни дестинации и то само за ден. Как го правят? Предлагаме 5 стъпки за начинаещия турист.

Добрият турист неотменно спазва правилото на петте “П”: Перфектната Подготовка на Представлението винаги Предотвратява Провала му.

За да успееш да се справиш с разглеждането на топ местата в един град, необходимо е предварително да направиш щателно разследване в интернет. Не се зачитай обаче твърде задълбочено в коментарите под информацията, могат да те подведат. Дори туристическото обоняние надушва различни емоции при всеки отделен човек. Можеш да им хвърлиш само един диагонален поглед в случай че имаш въпроси. По-скоро се съсредоточи върху инфото за историята на мястото, храната и локациите на хубавите партиплейс места.

За да разгледаш един град за ден, необходимо е да си мобилен.

Не съществува уважаващ себе си туристически град, без приличен градски транспорт. Автобус, влак или метро, винаги общественият транспорт се оказва най- практичният ти шанс за безаварийно и сигурно придвижване, а защо не и в декор на весели случки, които да те топлят дълго след пътешествието ти. Еднодневната карта за градския транспорт притежава характеристиките и силата на магическа карта от Страната на чудесата по време на такива пътешествия.

След като си се снабдил с достатъчно информация какво искаш да видиш и с какво да достигнеш до него, време е и за аутфита ти.

Често пътуваш освен с цел забавление и с бойната задача да разкрасиш Инстаграма си. Това може и да те подведе. Задължително е не само да си облечен подходящо за местата, които посещаваш, но и удобно, за да може краката ти да издържат максимален брой разходки. Ако знаеш например, че в тура ти влизат места като музеи, църкви или стар град с калдаръмени улици, забрави за чехлите, деколтетата и токчетата. Затова след картата, раницата също е твой много важен съюзник. Винаги можеш да напъхаш достатъчно покъщнина, сетове и многобройните ти зарядни в нея. Не забравяй и хидратиращите напитки и кремове с UV защита.

Ако не говориш местния език на мястото, най-добре си намери група.

Фритуровете са интернационално популярни. Обикновено гидовете са свежи млади хора, говорещи английски. Инфото за часовете и местата, на които да ги намериш отново е в нета, понякога дори има цели апове. Така разходката за теб ще бъде по-приятна, по-пълноценна и най-вече по-сигурна. Можеш дори да преброиш крачките си, благодарение на тези чудни приложения. Съществуват и персонални гидове с опция за букване в удобно за теб време и желание заедно да усетите чара на мястото. За да подсилиш сигурността, преди да тръгнеш на път в Европа препоръчително е да се снабдиш с Европейска здравна карта и да включиш застраховки и към билетите си, не само за багажа, но и за теб.

Последното правило е най-важно. За да разгледаш един град само за ден, необходимо е да си смел.

Да не казваш „ Аз не обичам вурстове, или не харесвам френско розе и сирене.“ Да си готов да опитваш, помирисваш, вкусваш и вдишваш на бързи хапки и големи глътки. Защото истинският турист не се съсредоточава върху дестинацията. Той се оглежда в хората, спомените и онези неповторими пейзажи, които можеш да видиш само веднъж. Поеми към посока, не към място.

Елица Стойчева

Не съсипвайте уикенда си!

Най-добрите плажни дестинации, които да посетите това лято

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл20 СЕПТЕМВРИ 2019

Ralph Lauren създадоха колекция вдъхновена от Рейчъл Грийн

Героинята от Friends оживява с новата колекция на Ralph Lauren

Лайфстайл18 СЕПТЕМВРИ 2019

Елена, която рисува любовта с камъчета

Тя композира простички картини, за които идеите могат да дойдат само от сърцето

Лайфстайл17 СЕПТЕМВРИ 2019

Second Hand September: Защо модните инфлуенсъри няма да си купят нищо ново този месец?

Това е може би единственият тренд, който ни кара да не си купуваме нови дрехи

Лайфстайл14 СЕПТЕМВРИ 2019

Пловдив дарява енергия на нуждаещи се семейства

Топ атлетът ни Йордан Йовчев ще открие инсталацията на 14 септември, а всеки желаещ може лесно да се включи