Living : Лайфстайл30 ЮЛИ 2018

Инстаграм е пълен с имитатори

Тези смайващи колажи показват съвсем ясно как “инфлуенсърите” копират снимките си

В Инстаграм хората с най-много лайкове масово копират чуждо съдържание.

Да видиш тези колажи е смайващо – поставени една до друга, снимките на така наречените инфлуенсъри изглеждат почти като копирани под индиго. Причината за този ефект е, че хората, които се стремят към още и още лайкове, следят какво се харесва в чуждите профили и просто го повтарят. После други копират от тях и така едни и същи типове снимки се мултиплицират.

Колажите са на потребителя с профил Insta Repeat. Зад него стои анонимна 27-годишна жителка на Аляска. “Артистите често попадат под нечие влияние, но мисля, че това, което в момента се случва в Инстаграм е по-екстремно”, казва тя пред изданието Photoshelter.

Нейните колажи показват кристално ясно каква игра играем всички в социалната мрежа. И че много често точно снимките, които ни носят най-много лайкове и ни карат да се чувстваме специални, са просто модели, които съзнателно или не сме изкопирали.

Пет дни без Фейсбук правят чудеса за душата

Person sitting alone in front of body of a lake ? #personaloneinthewild

A post shared by Insta Repeat (@insta_repeat) on

Истина е и това, че от социална мрежа за споделяне Инстаграм все повече се превръща в игра за събиране на лайкове. И в тази игра оригиналността и автентичността на снимките, които хората качват, е на изчезване.

Авторката на Insta Repeat споделя, че прави колажи основно от снимки на приключения сред приподата и красиви пейзажи, тъй като живее на такова място и самата тя е запалена по пътешествията и времето сред природата. Намира голяма доза ирония в това, че така наречените “приключенци”, които искат да се представят като хора със свободен дух, всъщност са инста-имитатори, жадни за лайкове и зависими от виртуалното внимание на другите.

Зад нейните колажи стоят дълги часове, посветени на събирането на еднотипните снимки. Но според близо 40 000 последователи, усилието си струва, защото показва неприятната истина за това в какво се е превърнало “споделянето” и че за огромен брой хора социалната мрежа е просто сцена за заучени пози, сюжети и ефекти.

Да работиш гадже на моден блогър

Person centered rowing in canoe ??PT. II #canoesofinstagram

A post shared by Insta Repeat (@insta_repeat) on

Под снимките някои последователи със смях си признават, че самите те са попадали в подобни капани и са копирали популярни кадри, за да пожънат харесвания.

Други споделят истории за излетите си в дивата природа, по време на които случайно са попадали на групи или двойки типични инстаграмъри. Масово феновете на Insta Repeat казват, че инстаграмърите си личат отдалече по поведението си – неспособни да оставят телефоните и да се насладят на гледката, вечно търсещи атрактивен ракурс за снимка или носещи си подходящ реквизит. Като например “инстаграмърските шапки” с периферия, които си слагат преди да ги снимат в гръб на фона на красива панорама.

Докато четете това и гледате снимките, сигурно си давате сметка, че и вие сте се поддавали на изкушението да шмекерувате с камерата на телефона, събирайки лайкове с чужди идеи.

Не че има нещо ужасяващо в това, но все пак е тъжно в каква степен сме започнали да имитираме както артистичност, така и истинско общуване.

В мрежата все по-малко истински споделяме нещо от себе си. На фона на тази реалност, май е все по-важно да останем здраво стъпили в истинския си живот, да прекарваме време в истинска комуникация с истински приятели…

 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл12 ДЕКЕМВРИ 2018

Какво ядат известните личности на Коледа

Дори на Коледа някои известни дами се придържат към здравословните рецепти

Лайфстайл10 ДЕКЕМВРИ 2018

15 супер стилни подаръка за Коледа

И всичките са на много достъпна цена

Лайфстайл10 ДЕКЕМВРИ 2018

Перфектната Коледа за Йоланда Хадид

Ето какво ще си пожелае край огъня в семейната ферма в Пенсилвания

Лайфстайл10 ДЕКЕМВРИ 2018

Известни мъже с малки пениси - серията на художничката Илма Гор продължава

След Доналд Тръмп, на прицел са Кание Уест, Харви Уайнстийн и Папата