Living : Лайфстайл15 ОКТОМВРИ 2020

Емпатия за деца

Уроци по емпатия и емоционална интелигентност чрез “Упражнения по етикет” от Невена Басарова

Емпатия за деца

Учат ли се емоционалната интелигентност и емпатията? Да, и то в най-ранна детска възраст, твърди експертът Невена Басарова, основател на Първа детска академия за добри обноски.

Първата й авторска книга – “Детска академия за добри обноски”, отбеляза рекордни продажби и многократно оглави класациите, а на книжния пазар вече може да бъде открито и помагалото “Упражнения по етикет” (изд. “Софтпрес”).

В него, чрез модерните методи на учене чрез игра и забавление, децата упражняват и развиват най-важните правила за поведение и общуване с останалите. На 17 октомври между 11 и 13 ч. в столичната книжарница “Хеликон” (бул. Патриарх Евтимий 68) ще можете да вземете автограф лично от Невена.

Емпатия за деца

“Упражнения по етикет” е занимателна, забавна и практична книжка, която може да се използва като помагало към “Детска академия за добри обноски” или самостоятелно с по-малки деца. Голяма част от упражненията в нея са вдъхновени от игрите, с които се забавлявахме у дома с моите деца по време на извънредното положение през пролетта”, разказва Басарова. Логически задачи, лабиринти и загадки превръщат в игра сложни въпроси като “Кога е правилно да говорим на „Вие”?” и “Как се подрежда масата за хранене?”. Любими на малките кавалери и дами са и цветните стикери и прекрасните илюстрации на Стелияна Донева.

“Добрите обноски не се ограничават до това как да държим нож и вилица, те ни учат на уважение и внимание към другите. Вярвам, че след дългите месеци у дома децата ни имат нужда да говорим повече за емоциите си, как да ги разпознават и управляват”, допълва Басарова.

Емпатия за деца

Емпатията и общуването с другите са основни теми в обучителните модули на Първа детска академия за добри обноски, а уроците са достъпни и онлайн на goodmannersacademy.com. Обучението в Академията балансира между усвояването на меки умения, емоционална интелигентност и практични съвети.

“Между все по-високите очаквания на обществото и родителите, технологиите и променящия се свят, животът на съвременните деца е изпълнен с неимоверен стрес и предизвикателства. Нашата задача като родители, обучители и общество е да им дадем онези инструменти, които ще им помогнат да растат щастливи и да разгръщат пълния си потенциал. Работата на Академията и книгите ми са моят начин за това”, разказва Басарова.

Невена Басарова за етикета по време на онлайн партитата

Освен посланик на добрите обноски, Невена е още TEDx лектор, предпочитан коментатор по проблемите на родителството, образованието и отглеждането на щастливи и успешни деца. Нейни статии са публикувани в някои от най-престижните български издания – Forbes България, Жената днес, EVA, сп. “Икономика”, “Мениджър” и други. Тя е сертифициран треньор по емоционална интелигентност и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина”.

Освен с деца, Невена Басарова работи и с възрастни като сертифициран консултант по социален етикет от престижната школа Minding Manners International в Лондон и сертифициран експерт по бизнес етикет от М. Паркър – лицензиран обучител на Washington School of Protocol във Вашингтон, САЩ.

Невена Басарова: Промяната е във вените й

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Как празнува рождения си ден кралицата?
Лайфстайл24 НОЕМВРИ 2020

Наздраве с кралицата: Елизабет II създава джин от растенията в собствената си градина

Билки от имението Сандрингам правят алкохолната напитка още по-специална

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа
Лайфстайл19 НОЕМВРИ 2020

Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Учудващо по-екологично е да вземем естествено дръвче от изкуствено

Жена на годината 2020: Акценти от събитието
Лайфстайл06 НОЕМВРИ 2020

Жена на годината 2020: Акценти от събитието

Сред големите победителки бяха Дара Екимова, София Бобчева, Кристин Илиева и още