Living : Лайфстайл26 ЮНИ 2017

Благодаря, не! Как да откажете храна?

8 правила на етикета, които ще ви спасят по време на парти

Да се научите да казвате НЕ, е едно от най-полезните неща в живота. Затова трябва да се стараете да приемете осъзнат и избирателен подход към храната.

Ако не искате да се превърнете във всеядни във всеки един смисъл, е добре да се научите да казвате “благодаря, не”! Има няколко начина да откажете вежливо храна, която ви предлагат по веме на парти например – не можете или просто не искате да я консумирате. Освен това е редно да следите с какво се храните – това все пак се отарязва веднага на вашата кожа, коса и красота като цяло.

На помощ идват правилата на етикета. Те остават истински остров на стабилност и спасение, макар и да не се учат в училище. И така: какво да направите, ако сте на парти или официална вечеря, а половината от храната не можете да докоснете дори?

Като начало обмислете варианта дали да не се откажете от тази вечеря – но известете домакините за намерението си минимум два дни преди датата. Така е по етикет. Ако е невъзможно да откажете, следвайте тези правила:

#1. Категоричният отказ е груб. По-добре вземете нещо в чинията си и от време на време го докосвайте с вилицата си или отхапвайте по малко.

#2. Ако вечерята на принципа на „шведска маса“, винаги дръжте в ръката си чаша вода. Така присъстващите ще видят, че все пак консумирате нещо. Ако все пак ви съветват да опитата от някой кулинарен шедьовър, скръстете пръсти зад гърба си и кажете, че вече сте опитали.

#3. Отказът ви нека бъде кратък и позитивен. Ако сте вегетарианец,а ви предлагат месо, по-добре вежливо кажете „Благодаря, не!“, отколкото да заявявате „Аз не ям месо!“. Не използвайте в качеството на оправдание и болест – това е личен въпрос, който не засяга околните.  Ако признаете, че сте вегетарианец, рискувате да изслушате поредната лекция за това от какви полезни вещества лишавате организма си (все пак не всички хора са запознати с правилата на етикета).

#4. Предупредете домакините. Ако имате възможност, запознайте се с менюто неколко дни преди това. Обърнете се към организаторите и помолете вашата порция да бъде заменена с друга храна.

#5. Подавайте верните сигнали. Сложете в чинията си няколко вида храна. Едва ли някой следи движението на храната от чинията към устата ви. Освен това, когато в чинията има храна, не ви притесняват с ново и ново предлагане. Ако поставите приборите си под ъгъл в чинията, това е знак за почивка по време на храненето, ако са хоризонтално – храната е била превзъходна, ако са вертикално – значи сте приключили.

#6. Ако сте на домашна вечеря, не прекалявайте с поставянето на храна в чинията си за заблуда. Пълната чиния може да намекне на домакинята, че храната не ви е харесала.

#7. Уважавайте традициите! Ако сте поканени на прием в чужбина, трябва да се запознаете предварително с местните традиции. Често домакините, знаейки, че ще имат гости от чужбина, приготвят най-вкусните национални ястия и чакат оценката ви. Ако се налага, престъпете принципите си и се запасете с таблетки за храносмилане (освен това непознатата храна е стрес за стомаха – ще ви се наложи да имате такива).

#8. Алкохолът е друго нещо – от него, където и да сте, независимо в коя държава, е възможно да се откажете смело. Най-простият начин е да кажете, че сте с колата.

Но, ако нямате наистина основателна медицинска причина или ситуацията за здравето ви не е критична, не се отказвайте от домашно приготвена храна. Топлата атмосфера около масата сближава и предразполага към приятелско общуване. Малко добра храна в добра компания няма да навреди на фигурата ви, но ще повдигне настроението ви.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл07 ДЕКЕМВРИ 2019

Международен женски клуб събра над 230 000 лева за благородни каузи

Тазгодишното издание на благотворителния базар на Международен женски клуб – София бе най-мащабното до сега

Лайфстайл06 ДЕКЕМВРИ 2019

Обявиха кой ще бъде цветът на 2020 година

Пригответе се да виждате класическото синьо на всяка стъпка

Лайфстайл05 ДЕКЕМВРИ 2019

Pirelli търси Жулиета през 2020

Новият календар се вдъхновява от една от най-известните романтични героини в литературата - Жулиета

Лайфстайл03 ДЕКЕМВРИ 2019

Вторник за добро - денят, който ни учи да даваме на другите

Инициативата Giving Tuesday вече седма година вдъхновява хората по света да бъдат по-добри