Living : Лица16 ЮЛИ 2019

Приятели са тези, които те виждат, че плачеш и те питат: “Кого да убия?”

Научено от Пабло Ескобар

Най-известният наркобарон в историята Пабло Ескобар контролира 80% от трафика на кокаин към Щатите на върха на кариерата си. А годишната му печалба възлиза на почти 22 милиарда долара годишно.

Ескобар (1949 – 1993) е роден в Колумбия в скромното семейство на фермер и учителка. Амбициите на Пабло обаче са много по-големи. Още докато е тийнейджър, започва да краде – надгробни плочи, коли. По-късно отвлича кмета на град Меделин, за да поиска откуп. След като успява да убие местния наркобарон, заема мястото му и не след дълго вече успява да изнася за Щатите между 70 и 80 тона кокаин всеки месец.

Мъдри мисли от най-големите злодеи в историята

Превръща се в един от най-богатите хора в света. Парите му са толкова много, че е невъзможно да депозира всичко в банки, затова държи пачките си вкъщи, между тухлите в стените, а картелът харчи по 2500 долара всеки месец за ластици, с които да връзват банкнотите.

Освен мафиот, Пабло Ескобар е и благодетел. В Колумбия много хора и до днес се прекланят пред образа на този своеобразен Робин Худ, който дарява милиони долари за построяването на къщи за бедните, паркове, болници, училища, стадиони. 

– Родих се в семейство на слуги. Израснах, заобиколен от нещастници. Между нещата, които научих от тях, най-важното бе, че ако разсъждаваш като бедняк, ще живееш като такъв.

– Какво значи да мислиш като бедняк? Да се страхуваш – защото всичко, което е опасно, се превръща в мангизи. Най-важните битки в живота се водят в главите ни.

Фрида Кало, една цяла вселена от болка и любов

– Много пъти съм казвал, че съм обикновен човек, който се занимава с износ на растения. В един свят, пълен с лицемери, честните сме лошите.

– Технически погледнато, кокаинът е растение, нали? През 80-те контролирах 80 процента от световната продукция и 75 процента от всичко, което гринговците пъхаха в носа си. Можех да се задоволя с това, но аз също обичам кълката на кокошката.

– На моята маса се хранеха само тези, които гладуваха с мен. Приятели са тези, които те виждат, че плачеш и те питат: “Кого да убия?”.

– Посветих дори уикендите си на колумбийския народ, бях обществен доброволец. Времето ни е приятел; всеки може сам да реши как да го пропилее.

– На фона на политиците ни е почти привилегия да си бандит.

– В моя защита мога само да кажа, че нещата не винаги се получаваха, както исках. Но в крайна сметка животът ти е сбор от постъпките, а не от намеренията.

Още от цитатите на Пабло Ескобар прочетете на esquire.bg

Мрачните тайни на Екатерина Велика

Тъжната истина за принцеса Даяна и свирепата следродилна депресия

Щяхте ли да оцелеете на мястото на Арета Франклин?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица12 НОЕМВРИ 2019

Грейс Кели: Животът на една принцеса

Надникваме в живота на жената, превърнала се в икона, точно 90 години след раждането й

Лица11 НОЕМВРИ 2019

Криси Тийгън получи награда за благотворителност в полза на деца в нужда

Ценностите й вече са част и от възпитанието на дъщеря й

Лица03 НОЕМВРИ 2019

Леонардо ДиКаприо: Историята ще ни съди за това, което правим в момента

Актьорът застана рамо до рамо с Грета Тунберг, за да отправи отново апел за опазване на Земята

Лица29 ОКТОМВРИ 2019

И щастливите семейства не са перфектни - Джон Леджънд и Криси Тийгън

В интервюто си за Vanity Fair семейството споделя малко повече за случващото се зад кулисите