Living : Лица17 НОЕМВРИ 2018

Болката остава за Надя Мурад

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, получил Нобелова награда. Продадена като секс робиня от “Ислямска държава”, тя успява да избяга и да разкаже историята си

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, който получава Нобелова награда. Тя обаче не се радва на известността, която й е донесла личната й история.

Надя е бивша секс робиня, продадена на пазар за робини от “Ислямска държава”, след като през 2014 г. окупират родния й град Коджо и пред очите й избиват всички възрастни мъже и жени.

Надя е отведена в Мосул на пазар за sabiyya – секс робини. Продадена е на мъж, който се оказва високопоставен съдия и в дома му е подлагана на постоянно насилие и унижение. Първият й опит за бягство завършва с бой с камшик и групово изнасилване от пазачите на съдията.

“Мисля, че има причина Бог да ми помогне да избягам и не приемам свободата си за даденост. Всеки път, когато разкажа своята история, аз отнемам малко от силата на терористите” – споделя днес Надя Мурад. Усилията й не са напразни – ООН признава военните действия на Ислямска държава в Синджар за геноцид спрямо язидите.

Наскоро стана ясно, че Мурад е сгодена за активиста за човешки права (и язиди като нея) Абид Шамдиин. Двамата намират любовта, обединени от общата борба за справедливост и мир. През май месец миналата година, след намесата на иракски военни сили, Коджо официално не е част от територията на ИДИЛ. От селото са останали само руини, но Надя все още мечтае един ден да се върне у дома и да отвори салон за красота. Може би някога тази мечта ще се сбъдне.

Цялата история на Надя Мурад, включително това как успява да избяга от Ирак и каква е цената, можете да прочетете в новия брой на списание Grazia.

 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица21 АПРИЛ 2019

Как празнува рождения си ден кралицата?

Днес е истинският рожден ден на кралицата

Лица21 АПРИЛ 2019

Рийз Уидърспун не се страхува от бръчкитe и остаряването

"Предпочитам да съм на 43 много повече, от колкото искам да съм на 25"

Лица20 АПРИЛ 2019

Когато ти се случи да се влюбиш в Раян Гослинг

Ева Мендес казва, че срещата с актьора я е променила напълно. Никога дотогава Ева не си е представяла да има деца

Лица19 АПРИЛ 2019

Софи Търнър в депресия. Наричали я бездарна и дебела

Звездата от "Игра на тронове" е станала жертва на кибер тормоз