Living : Лица17 НОЕМВРИ 2018

Болката остава за Надя Мурад

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, получил Нобелова награда. Продадена като секс робиня от “Ислямска държава”, тя успява да избяга и да разкаже историята си

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, който получава Нобелова награда. Тя обаче не се радва на известността, която й е донесла личната й история.

Надя е бивша секс робиня, продадена на пазар за робини от “Ислямска държава”, след като през 2014 г. окупират родния й град Коджо и пред очите й избиват всички възрастни мъже и жени.

Надя е отведена в Мосул на пазар за sabiyya – секс робини. Продадена е на мъж, който се оказва високопоставен съдия и в дома му е подлагана на постоянно насилие и унижение. Първият й опит за бягство завършва с бой с камшик и групово изнасилване от пазачите на съдията.

“Мисля, че има причина Бог да ми помогне да избягам и не приемам свободата си за даденост. Всеки път, когато разкажа своята история, аз отнемам малко от силата на терористите” – споделя днес Надя Мурад. Усилията й не са напразни – ООН признава военните действия на Ислямска държава в Синджар за геноцид спрямо язидите.

Наскоро стана ясно, че Мурад е сгодена за активиста за човешки права (и язиди като нея) Абид Шамдиин. Двамата намират любовта, обединени от общата борба за справедливост и мир. През май месец миналата година, след намесата на иракски военни сили, Коджо официално не е част от територията на ИДИЛ. От селото са останали само руини, но Надя все още мечтае един ден да се върне у дома и да отвори салон за красота. Може би някога тази мечта ще се сбъдне.

Цялата история на Надя Мурад, включително това как успява да избяга от Ирак и каква е цената, можете да прочетете в новия брой на списание Grazia.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица25 ЮНИ 2019

Наоми Кембъл официално ще бъде именувана като модна икона

На тазгодишните британски модни награди Наоми ще получи специален приз

Лица20 ЮНИ 2019

Кари Ъндърууд за приказките в истинския живот

Кънтри певицата разказва за тежкия период, през който е преминала

Лица19 ЮНИ 2019

Ирина Шейк и Брадли Купър били нещастни заедно и късали многократно

Източници, близки до разпадналата се двойка, повдигат завесата

Лица18 ЮНИ 2019

Почина модната икона Глория Вандербилт

Сбогуваме се с жената, създала едни от най-известните модели дънки в света