Книгите, които ще прочетем през януари

10 заглавия, които вълнуват екипа ни в първия месец от годината

Това е разказът на Фредова - прислужница в република Галаад, която служи в заможно семейство. Служи им, като им предоставя тялото си... Тя е сред малкото жени, които все още имат репродуктивни способности, но не притежават едно - свободата си. Ето защо, веднъж в месеца, тя отдава тялото си на своя господар с едничката цел да го дари с поколение.

Приказките на Ханс Кристиан Андерсен са неразделна част от детството на поколения. Издателство Ентусиаст ги събира в луксозен том, който да краси всяка библиотека. В него ще откриете и илюстрации от Вилхелм Педерсен -първият художник, илюстрирал приказките на датския разказвач.

Джак Никълсън е част от историята на киното в продължение на пет десетилетия. С дванайсет номинации за Оскар зад гърба му и легендарни роли, Никълсън създава оригинални, запомнящи се герои, както никой друг актьор от неговото поколение. Личният му живот не е по-малко приключение - Никълсън винаги е бил център на холивудския елит и е ухажвал някои от най-известните и най-красиви жени на света.

Сара притежава малка книжарница в тихо американско градче. Нейната приятелка Софи, собственичка на книжарница в Париж, ѝ предлага да се разменят, за да избягат и двете от любовните си разочарования. В най-романтичния град на планетата обаче Сара открива, че я очакват ред предизвикателства.

Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, току-що е успял да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство.

Понякога можеш да сключиш сделката на живота си със смъртта… Това е кратък разказ за нещата, които би пожертвал, за да спасиш нечий живот. Ако е застрашено не само бъдещето, но и миналото ти. Не само местата, на които си бил, но и отпечатъците, които си оставил. Ако трябва да се разделиш с всичко това, с цялото си аз, заради кого би го направил?

Поредицата за инспектор Гамаш продължава с разследване, простиращо се 400 години назад във времето. Убит е скандален археолог, обсебен от търсенето на останките на основателя на Квебек. Междувременно, инспекторът е разяждан от съмнения за фатална грешка, допусната в миналото му.

Дебютният сборник с разкази на авторката Цвета Караиванова е книга за пътуването през снегопадите на живота и бързото порастване. Импресии и къси разкази за насрещни ледени прашинки, които утаяват големите ни сълзи.

Жypнaлиcтĸaтa Aлиция Taбop ce вpъщa в poдния cи гpaд Baлбжиx cлeд дългoгoдишнo oтcъcтвиe, зa дa нaпишe мaтepиaл зa тpи изчeзнaли дeцa. Oтcядa в ĸъщaтa, ĸъдeтo e пpeминaлo дeтcтвoтo ѝ, и peaлнocттa зaпoчвa дa ce пpeплитa c мope oт cпoмeни. Tя cмятa, чe бъpзo щe нaпишe мaтepиaлa cи, зaщoтo ce нaмиpa нa пoзнaтa тepитopия, нo poдният ѝ гpaд я пpивличa oбpaтнo в oтpoвнaтa cи пpeгpъдĸa.

Разказ за ужаса на аварията в Чернобил от първо лице. Светлана Алексиевич, Нобелов лауреат за литература за 2015 г., е в района на Чернобил в първите дни след аварията – въпреки това са ѝ необходими 11 години, за да напише книгата си – тя вижда бял свят през 1997 г. и е преработена от писателката през 2013 г.

Какво чете екипът на Miss Bloom през януари?

Както винаги, списъкът с предложения, които сме подбрали за вас, е изключително пъстър. В него се крият романтична история, автобиография на легендарен актьор, но и поредният скандинавски трилър.

Обичани приказки, събрани в луксозен сборник, дебют на българска писателка и книга, вдъхновила хитов сериал, са сред останалите съкровища, които ще откриете в to-read списъка ни.

Разчистете вечерите си! Време е да се сгушите на топло, с чаша горещ шоколад и нещо от галерията по-долу в ръка… Ние смятаме да го направим. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Сбогуваме се с Петър Караангов с някои от най-добрите му творби
Книги & технологии17 НОЕМВРИ 2020

Сбогуваме се с Петър Караангов с някои от най-добрите му творби

Авторът на текста по песните "Топъл дъжд" и "Любовта е море" и някои от най-добрите му творби

"Рана на сърцето е рана на мисълта" и още от най-красивите цитати на Луиз Глюк
Книги & технологии09 ОКТОМВРИ 2020

"Рана на сърцето е рана на мисълта" и още от най-красивите цитати на Луиз Глюк

77-годишната поетеса стана новата носителка на Нобеловата награда за литература

Новолуние в Скорпион носи животопроменящи събития
Книги & технологии19 АВГУСТ 2020

"Почти невъзможно е да гледаш залеза, без да мечтаеш"

10 от най-запомнящите се цитати на Бърн Уилямс

15 любими цитати от български писатели
Книги & технологии24 МАЙ 2020

15 любими цитати от български писатели

Събрахме мислите от някои български автори, които оставиха част от себе си в историята