Living : Книги & технологии11 СЕПТЕМВРИ 2018

Книгите, които избрахме през септември

Биография, крими и… незаменимият Валери Петров

Когато „Даяна. Нейната истинска история" е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, издателство „Ентусиаст" публикува за първи път на български език преработено и допълнено издание на книгата.

Новата книга на Халед Хосейни „Молитва към морето“ не е роман, а думите на един баща към сина му. Историята е вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишно дете, което през 2015 г. се удави, бягайки със семейството си от войната.

Този август „кралят на романите, четящи се на един дъх" ви кани заедно с Ричард Дилало в... „Магазаинът”. В него има всичко, наистина всичко, на цени, които никой друг не може да поддържа. „Магазинът"е най-важната корпорация в Америка и никой не може да избяга от досега с него. Дронове изпълват небесата, разнасяйки безбройните поръчки... и следят всеки и всичко за тяхно собствено спокойствие. И не само. Там всичко е съвършено, хората са винаги усмихнати, един истински рай. Който скоро се превръща в ад.

„Изчезването на слона“ - очарователни, смешни, загадъчни, нерядко озадачаващи и неизменно вълнуващи, 17-те разказа в сборника „Изчезването на слона“ изкусително разтварят дверите на сюрреализма. Харуки Мураками предлага поглед отвътре към живота в Япония и отвежда към паралелни светове, но не далечни, не недостижими, а разположени съвсем наблизо, под повърхността на ежедневното.

Смразяващо начало на смразяващ роман, първият на известната днес Оса Ларшон, който ѝ донася престижната награда на Шведската академия на криминалните автори за литературен дебют и я превръща в международна литературна сензация. За първи път на български излиза „Слънчева буря“ , с която се поставя началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон.

„Небе в дълбините” на Адриен Йънг ни среща с отгледаната като воин, седемнайсетгодишна Ийлин. Тя е смело момиче, което се бие заедно с останалите от клана аска в отколешна война с клана рики. Животът ѝ е суров, но простичък: битки и оцеляване. До деня, в който вижда на бойното поле невъзможното – своя брат, биещ се редом с врага… Брата, който преди пет години е умрял пред очите ѝ.

Истории като „Копче за сън” на незаменимия Валери Петров показват на децата колко са важни обичта и приятелството. Открехват сетивата към красивото във всичките му разновидности. Напомнят, че няма по-ценна красота от добротата. Книжката разказва за малкия Оги, който се бои от тъмното, и за неговия симпатичен дядо, принуден да измисля приказка след приказка.

В третия си заплетен психологически трилър –„Игра на лъжи", който току-що излезе на и на български език – Макинтош ни разказва нова нестандартна история за два смъртни случая, за които полицията твърди, че са самоубийства. Героинята й се впуска в собствено разследване, но разравяйки се в миналото на майка си и баща си пряко застрашава своето бъдеще с прекрасния си съпруг и малкото им бебе. Понякога е по-безопасно да се оставиш да бъдеш излъган...

Този месец отново сме ви приготвили няколко интригуващи нови заглавия, които заслужават вниманието на всеки любител на четенето.

Макар книгите да са нещо абсолютно задължително през всеки ден, има някаква особена магия в това да се сгушиш у дома, когато есента настъпва, в компанията на чаша ароматен чай и любимия разказвач на истории.

Ето какво харесахме за вас през септември.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Книги & технологии17 АПРИЛ 2019

Нейното име е Мишел

Дългоочакваната биографична книга на Мишел Обама вече е преведена и на български език и ще излезе у нас тази година

Книги & технологии22 МАРТ 2019

"Мама" - изповед на една майка към своята рожба

Новата книга на Елен Делфорж излиза на българския пазар на 27 март

Книги & технологии27 ФЕВРУАРИ 2019

Samsung представи новите Galaxy продукти

Новите продукти на Samsung - иновативният смартфон Galaxy S10, както и устройствата Galaxy Watch Active, Galaxy Tab S5e и Galaxy Buds.

Книги & технологии20 ДЕКЕМВРИ 2018

Снимки, които оживяват и разказват истории

Социалните мрежи обичат синемаграфиите - а с Motorola магията се случва по-лесно отвсякога