Living : Интериор30 АВГУСТ 2016

Модерната еклектика и как можем да я постигнем в нашия дом

Смесването на стилове е истинско изкуство, а специалистите съветват как да го постигнем

Eклектизмът е ново течение в сферата на изкуството и макар то да не е широко признато като самостоятелен стил в света на дизайна, за повечето хора е отделен и уникален художествен похват за изразяване, който комбинира стилове или елементи от различни периоди от време или произход.

Когато обаче говорим за еклектичния стил като част от интериорния дизайн, то най-важният елемент в създаването му е да се елеминира хаоса в начина, по който се комбинират заедно всички елементи. За да постигнете пълна еклектика при подредбата на мебелите в дома, трябва да има цялостна хармония между различните мебели, тяхното разпределение, цветове и разбрира се да се направи внимателно плавен преход между стиловете и частите на къщата или апартамента.

Как да създадем интериорен дизайн в еклектичен стил в нашия дом

Комбинацията от различни стилове и дизайни в еклектичния стил създава един артистичен и в същото време величествен интериорен дизайн, който събужда специфични емоции и го превръща в произведение на изкуството.

За да се постигне перфектния еклектичен дизайн, специалистите от студио за интериорен дизайн Моми Студио споделят, че са нужни доста усилия и творчески идеи, за да се хармонизират различните елементи, така че да изглеждат логически и визуално свързани помежду си.

Комбинацията от следните характеристики, които включват видове тъкани, дизайн на мебелите, особености на стаята и завършващи акценти, могат да превърнат еклектичния интериорен дизайн в спиращо дъха произведение на изкуството.

По-надолу ще научите 7 полезни идеи, които специалистите споделят и които е желателно да вземете в предвид при създаването на интериорен дизайн в еклектичен стил.

1

Комбинирайте различни мебели в цялата къща

Важно е да се съчетават различни дизайни и художествени елементи във всяка стая от къщата. Ако не успеете да постигнете нужната харамония между мебелите има много голяма опастност дома ви да заприлича на магазин за мебели.

2

Намерете една обща нишка и я развийте

Най-лесният и най-често срещан начин да се създаде връзка между различните помещения е чрез цветовете. Например ако във вашия интериор преобраладава синият и сивият цвят, то за да се получи желания синтез във всички стаи е желателно да се използва същата цветова гама.

3

Акцентирайте върху констраста.

Ако имате стара дървена маса, можете да я съчетаете със съвременна столове в черен и бял цвят. Изчистените линии са изключително подходящи да подчертаят различните стилове, които съставят еклектичния стил.

4

5

Създайте преход с помощта на материи и облицовки

Особено актуални са лампериите с класическо звучене съчетани с модерни изчистени материали. Комбинацията между фрезована елементи, завръщането на рибена кост в паркета в същото време изчистени катекорични обеми са добър пример за умело проектираната еклектика.

6

Стремете се към баланс в комбинациите

Перфектната еклектична комбинация между мебелите в един интериорен дизайн би била между китайски мебели, италиански провинциални мебели, както и модерни столове. В този стил мебелите и декоративни елементи могат да бъдат в различни стилове, което трудно може да се получи в други стилове от интериорния дизайн. Трябва лесно да може да се усети цялостната атмосфера на интериора.

7

Гледайте мащаб и пропорция

Мащабът е от ключово значение за всеки стил, а правилното му определяне е изключително важно за еклектичния стил. Това има значение относно как различните мебели си пасват eдин с друг и как се свързват с интериора на стаята.

8

Аксесоари

Истината е, че този стил е идеален за хората, които обичат да пътуват и да си взимат от всяко кътче на земята където са били интересни дранкулки и аксесори. Те са ярки и необичайни и перфектно се вписват в този стил.

Много дизайнери признават, че еклектичния стил е един от най-трудните за реализиране в  интериорния дизайн. Не е лесно да се създаде интериор, който да е смесица от стилове и в  който всичко е добре балансирано. В умело проектирания еклектичен интериорен дизайн всички мебели и детайли ще изгледждат на място.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРИОР

Интериор12 СЕПТЕМВРИ 2019

20 начина да оптимизирате малкото външно пространство

С малко въображение може да превърнете дори най-малкия балкон в уютно място за ежедневна почивка

Изборът на редакторите11 СЕПТЕМВРИ 2019

Десетте правила в дома на Емили Шуман

Известната блогърка споделя как поддържа къщата си стилна, но уютна

Интериор07 СЕПТЕМВРИ 2019

Най-важните правила за стилен дом с малко пари

Бюджетният дефицит не пречи да направите апартамента си елегантен!

Интериор20 АВГУСТ 2019

Бохемски максимализъм

Този уникален дом на около два часа път от Мелбърн е пълен с пъстри цветове и винтидж съкровища