Living : Интериор03 ФЕВРУАРИ 2018

5 класически правила в обзавеждането, които винаги трябва да спазваме

Винаги внимавайте за дължината на завесите, цветовата палитра, формата и вида на осветителните тела

Завеси и пердета, които са прекалено къси или прекалено дълги, са еквивалент на грешния размер дрехи. Тук определено важи правилото "Три пъти мери, един път режи." Дължината им трябва стига точно до пода - ни повече, ни по-малко.

Друг важен момент при завесите е, че когато са събрани, те не трябва да стоят перфектно изпънати. Широчината им трябва да е достатъчна, за да се запазят вълните, дори когато са дръпнати, за да блокират светлината.

Няма нищо по-лошо за интериора от един прекалено малък килим. Дори да сте открили перфектния модел с прекрасни цветове, ако той не пасва на големината на стаята, то няма смисъл да инвестирате в него. Когато килимът е в дневна или кухня, всички мебели трябва да стоят върху него.

Когато става дума за спалня, той трябва да обхваща или цялата стая, или зоната под леглото, но да е достатъчно широк, за да можете да стъпите върху него, когато се събудите. Друг вариант са два килима от двете страни на леглото, но никога един, разположен само пред него.

Когато избирате цветове за дадена стая, целта ви е те да си отиват един с друг. Заложете на основен цвят и подбирайте всеки елемент от обзавеждането спрямо него. По този начин ще се уверите, че интериорът наистина изглежда, сякаш сте вложили повече усилия за него.

Това важи дори за пъстрите цветове, особено когато искате да добавите и контрастиращи декорации.

Винаги поставяйте картини, снимки, гоблени, постери и всякакъв тип изкуство на нивото на очите. Когато застанете срещу стената, центърът на погледа ви трябва да попада точно в центъра на даденото произведение.

В случай, че става дума за комбинация от няколко снимки или картини, изберете една (за център) и подреждайте всички останали около нея.

Не се препоръчва цялата светлина в помещението да идва от един-единствен източник. Поставянето на повече и различни осветителни тела на различна височина и в различни части на стаята създава по-топла обстановка и щади очите.

Светлината създава голяма част от обстановката в стаята, затова наблегнете на подбора и съчетанието на осветителните тела, превръщайки ги в нещо, струващо си вниманието.

Често се вълнуваме от новите тенденции в интериора, а и да си признаем дори малката промяна може да преобрази до неузнаваемост всяка стая.

Без значение дали става дума за нов цвят на стените, нов диван или холна масичка, дори нови завеси, има някои правила на декорирането, които не бива да се нарушават.

Те обхващат цветовата гама, разположението на килима, осветителните тела, снимките и картините по стените. Ето за какво предупреждават интериорните дизайнери:

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРИОР

Интериор16 МАЙ 2019

Това ли си представяхте, когато чуете розов интериор?

Мисълта, която пазим само за детските стаи на момиченца, може да бъде изискана реалност

Интериор13 МАРТ 2019

Признанията на един сериен убиец на цветя

След Деня на жената винаги има останали много цветя. Те са красиви, но какво правим, когато не можем да се грижим за тях?

Интериор03 МАРТ 2019

Да живееш уютно в гараж е възможно

Тази двойка от Тексас успява да превърне гаража си в малък, но комфортен дом

Интериор10 ФЕВРУАРИ 2019

Тайната на уютния интериор в черно и бяло

Ако изберете тази класическа комбинация за дома си, добавете елементи, които ще отнемат от строгостта й