Living : Интериор12 СЕПТЕМВРИ 2019

20 начина да оптимизирате малкото външно пространство

С малко въображение може да превърнете дори най-малкия балкон в уютно място за ежедневна почивка

Имате малък двор, който до голяма степен е неизползваем? Намерете място за скромен кът за сядане и ще превърнете пространството в идеална зона, където възрастните да се събират, а децата да се забавляват.

Дори малко по площ и без гледка, не пренебрегвайте откритото пространство към жилището си. Винаги ще има място да сложите два компактни шезлонга, от които да се наслаждавате на свежия въздух и слънчевите лъчи.

Използвайте максимално всеки сантиметър с мебели, които спестяват място. Купете си сгъваеми столове и маса, които лесно могат да се преместят или преконфигурират в зависимост от вашите нужди.

Изхвърлете всичко сиво и безлично и се обградете с цветни и свежи аксесоари като килими, одеала, възглавници и свещи. Ако сте отключили своята креативност, защо да не използвате здрави щайги или палети вместо пейки.

Добавете още места за сядане. Използвайте големи възглавници за под, в допълнение към или вместо шезлонгите. Те са изключително лесни за пренареждане и прибиране, ако решите, че имате нужда от още място.

Подредете външното обзавеждане ефективно. Най-добрият начин да оптимизирате малката веранда или тераса е като разположите мебелите около периметъра на пространството. Ще имате повече място и няма да се налага да се движите на пръсти.

Този оазис с градина ви дава парче от рая точно в града. С място за сядане, място за домашни любимци и много растения, може да се окаже, че прекарвате цялото си лято точно тук.

Това е още един пример за градски двор, неизискващ много усилия. За това пространство са използвани само естествени материали и текстил – дърво за декинга, памук и лен за аксесоарите. А растенията са очакваният финал на интериорната композиция.

Отворете вратите на това жилищно пространство и влезте отвъд забързания град в двора. Нито една от тези актуализации не е изключително скъпа, а създава приветливо усещане, макар затворения двор.

Ако освен балконът и вътрешната площ на жилището ви е ограничена, може би сте се научили да използвате всяко удачно кътче за съхранение на багаж. Бъдете креативни и изберете градински мебели с място за съхранение, като тези пейки с ракли.

Само защото живеете в панелка в града не означава, че не може да прекарвате лятото на открито. Този среден по площ балкон разполага с кът за разпускане и маса за хранене. Тайната е, че мебелите са подбрани точно според размерите на пространството.

Не разполагате с голяма площ? Няма проблем. Помислете вертикално, вместо хоризонтално и декорирайте във височина. Така ще насочите погледа нагоре и ще създадете илюзията за достатъчно пространство. А свещите в ниското създават спокойна и интимна атмосфера.

Ако конструкцията на жилищната ви сграда не предвижда уединено външно пространство, създайте го сами. Дръжте съседите далеч с буйна стена от зеленина или кокетна дървена ограда и ще получите своя красив оазис в центъра на забързания град.

Разполагате със свободно дворно място, което планирате да превърнете в релакс зона. Не прекалявайте с мебелите, декорациите и саксиите. Оставете си пространство за действие.

Понякога, най-доброто нещо, което може да направите с малкото външно пространство, е да го превърнете в малко лично убежище.

С ограничена външна площ, може да плъзнете встрани големите френски прозорци към балкона, за да направите всекидневната и откритата ви зона да изглеждат като едно голямо общо пространство.

Ако прекарването на открито, в рамките на дома ви, е свързано с по-спокойни дейности като четене и игра на дама, или често организирате вечери на открито, използвайте оптимално външното си пространство по предназначение.

Да се наслаждава едновременно на сянката и на слънцето е мечтата на всеки. Този частично покрит вътрешен двор има потенциала да ви разхлади, но също така оставя точно колкото ви е необходимо място и за слънчеви бани.

Тази тераса очевидно е в градска среда, но естествените елементи, от които е съграден интериора са там, за да подчертаят, че все пак сте на открито. Дървото е използвано на пода, за масата, столовете и дори за кашпите с цветя.

Само с няколко детайла сте в състояние да създадете външен оазис. Тази пейка с масичката за кафе в същия стил създават прекрасна зона за поемане на свеж въздух, на крачка от всекидневната ви.

Не ви е необходим голям двор, за да се наслаждавате на слънчевите лъчи в пределите на дома си. Превръщането на градския ви балкон или скромния ви двор в място за хранене, релакс и забавление, без помощта на професионалист, не е невъзможно.

Малкoто пространство изисква от вас да мислите творчески и ефективно и е разумно да имате ясна представа за това какво искате да постигнете, още преди да започнете. За малък балкон, ограничете избора си до най-важните неща като лесни за съхранение мебели. След това увеличете чара на външната зона с цветни акценти ненадвишаващи пространството като килими, възглавници, пуфове и саксии.

Ако сте готови да извлечете максимума от наличното си място, използвайте тези идеи и превърнете външното си пространство в уютен оазис.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРИОР

Интериор01 АПРИЛ 2020

Кои са най-търсените тенденции в интериора според Google?

Така популярният днес минимализъм е една на седмо място по търсене

Интериор17 МАРТ 2020

Black & White Walls: Интериорни акценти в монохром

Няколко съвета от експертите за аранжиране на красиво черно-бяло пространство вкъщи

Интериор12 МАРТ 2020

Дакота Джонсън и нейното късче от рая

Домът й е смесица от винтидж и бохо стила

Интериор07 МАРТ 2020

Тайните на французойките за стил и уют у дома

9 начина да придадем повече шик и индивидуалност на личното ни пространство