Living : Идеи за дома31 МАРТ 2022

Петте неща, които често пропускаме при пролетното почистване

Няколко съвети на експертите за по-чист дом

Петте неща, които често пропускаме при пролетното почистване

Когато започвате тазгодишното пролетно почистване, имайте предвид тези често пропускани неща.

Независимо кое време от годината е, тези съвети ще са ви от полза, ако искате да живеете по-чист живот, лишен от опасните бактерии, които се крият на толкова много места у дома.

Завесата за баня

Завесата за баня често поема мухъл и често именно тя е отговорна за вашите алергии или дори възможен причинител на астма.

“Почиствайте я редовно, но не забравяйте да избягвате продукти, които съдържат амоняк или кислород, особено ако имате респираторни проблеми “, съветва Нийл Шахтер, професор по фармация в Mount Sinai School в Ню Йорк. В идеалния случай, веднага щом видите мухъл на завесата, изхвърлете я и вземете нова, след като първо почистите добре банята си.

Четка за зъби

Тук не става дума само за пролетното почистване, а за навик за по-чист и свободен от бактерии живот – редовното дезинфектиране на четката за зъби. “Плаката по зъбите ви се причинява от микроби, които живеят в четката ви за зъби“, казва Катрис Остин, автор на „5 Steps to the Hollywood A-List Smile.“

Редица фактори причиняват замърсяването на четката, затова и се изисква да я почистваме редовно като я дезинфекцираме с помощта на водата за уста – потопете я за по 1-2 минути и след това изплакнете четката. Не забравяйте да я сменяте на 3-4 месеца.

Кърпите

Между влакната на вашите кърпи живеят милиони микроби, които могат да причинят редица алергии. Затова всяка седмица измивайте всяка кърпа, която имате с гореща вода, за да убиете микробите. Освен това никога не споделяйте кърпите си с другите вкъщи, особено когато става дума за тези за тялото или лицето. Веднага, когато забележите, че кърпата ви задържа влага или неприятна миризма, трябва да я смените.

Петте неща, които често пропускаме при пролетното почистване

Аптечката

Всички лекарства съдържат инструкции за употреба и посочват условията на съхранение, както и краен срок. Важно е да следвате всичко това стриктно, тъй като влажността и топлината у вас могат да повлияят на съставките им и да намалят ефективността им.

Всяка година, като част от пролетното почистване, проверявайте срока на годност и изхвърляйте старите продукти, за да не посегнете към тях при нужда, когато са с изтекъл срок.

Самобръсначки

Бактериите и вирусите лесно се събират върху самобръсначките, които използвате. Освен това “много бръсначи нараняват кожата, създавайки рани, които могат лесно да се заразят“, казва Лин Маккинли-Грант, дерматолог.

“Най-добре е всеки път да използвате нова самобръсначка или ново острие, но ако това ви се струва прекалено разточително, можете просто да я дезинфекцирате с топла вода или още по-добре с алкохол и да я оставите да изсъхне добре. В никакъв случай обаче не трябва да споделяте самобръсначка. Изхвърлете я  след 2-3 употреби или ако острието е започнало да се износва”, съветва МакКинли-Грант.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Как да се грижим за живата коледна елха
Идеи за дома17 ДЕКЕМВРИ 2021

Как да се грижим за живата коледна елха

Направете малка стъпка към по-зелена Коледа - изберете живо дръвче

Украсете коледната елха с цветя тази година
Идеи за дома13 ДЕКЕМВРИ 2021

Украсете коледната елха с цветя тази година

Декорация без нито една коледна играчка

DIY коледни украшения, които ще подобрят празничната декорация вкъщи
Идеи за дома07 ДЕКЕМВРИ 2021

DIY коледни украшения, които ще подобрят празничната декорация вкъщи

Множество идеи не само как да допълните украсата, но и да занимаете децата вкъщи

19 неща за прекрасно коледно настроение у дома
Идеи за дома26 НОЕМВРИ 2021

19 неща за прекрасно коледно настроение у дома

Симпатична и лесна украса, която няма да ви отнеме целия ден