Living : Идеи за дома06 ОКТОМВРИ 2020

Колко често трябва да чистим всяка стая у дома

Разкриваме какво препоръчват докторите

Колко често трябва да чистим всяка стая у дома

Пандемия или не, няма как да ни се размине ежедневното почистване у дома.

Макар и на всекиго да е ясно, че почистването у дома е важeн аспект в грижата а здравето, особено в сегашната пандемична ситуация, предвид вечно нестигащото време е трудно всеки ден да бъдем редовни с препарата в ръка.

Затова потърсихме мнението на експертите, за да открием колко често трябва да отделяме време за почистване на всяка стая.

Как да почистим дома си правилно – съветите на микробиолога

Кухнята

Повечето повърхности в стаята, в която се храним и готвим, разбираемо се налага да се почистват всеки ден, но експертите съветват да дезинфекцираме с по-активни препарати на седем до четиринадесет дни.

По същия начин можем да процедираме с хладилника, а подът в кухнята трябва да бъде почистван с препарат всяка седмица. Ежеседмично почиствайте и микроволновата, кафемашината, електрическата кана, тостера, дръжките на шкафовете и дори коша за отпадъци.

Колко често трябва да чистим всяка стая у дома

Всеки месец отделяйте и няколко минути да разчистите храната по шкафовете и хладилника, като изхвърляте ненужното. Тогава можете да сортирате и подправките и да се отървете от старите.

Чистенето на фурната също може да е на всеки месец, максимум на два.

Банята

Колкото и неприятно да ни звучи, експертите ни съветват да почистваме мивката в банята всеки ден, особено предвид сегашната ситуация. Това е първото място, което докосваме сутрин и последното вечер, затова и бързото ежедневно почистване, дори то да е без препарат, е препоръчително.

Как да почистим у дома за 15 минути

Останалата част от банята е добре да се чисти всяка седмица – тоалетната чиния, душ кабината, повърхностите, огледалата и всичко останало, което докосвате често. Ваната и плочките могат да се чистят по-рядко, след като изискват повече време – на всеки месец или два.

Спалнята

Освен обичайното подреждане и ежедневното проветряване, повечето други неща в спалнята могат да се почистват и веднъж седмично. Пода почиствайте всеки уикенд например, а под мебелите можете да го правите веднъж месечно.

Колко често трябва да чистим всяка стая у дома

Сменяйте калъфките и спалното бельо също всяка седмица. Не забравяйте и за ключовете за осветлението, дръжките и онези неща, които докосваме всеки ден, но понякога пренебрегваме при чистенето.

Всекидневната

Ежедневно можем да дезинфекцираме масите и повърхностите, които използваме постоянно. Пода, дръжките и всички неща, типични за всяка друга стая, можем да почистваме всяка седмица, а възглавничките за дивана и пердетата – всеки месец.

За самия диван, фотьойлите и канапетата пък трябва да се погрижим поне веднъж на всеки 3-4 месеца.

Колко често трябва да чистим и перем всяко нещо у дома

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Грешки при декориране: Как да ги избегнем?
Идеи за дома09 АВГУСТ 2022

Грешки при декориране: Как да ги избегнем?

При декорирането има толкова много различни стилове и е невъзможно да има конкретни естетически правила.

Как да придадем летен „привкус“ на дома си?
Идеи за дома18 ЮЛИ 2022

Как да придадем летен „привкус“ на дома си?

Лятото е тук, а с него и желанието ни за промяна. Дори това да означава малък ремонт на вашия дом, без наличието на много големи разходи.

Петте неща, които често пропускаме при пролетното почистване
Идеи за дома31 МАРТ 2022

Петте неща, които често пропускаме при пролетното почистване

Няколко съвети на експертите за по-чист дом

Как да се грижим за живата коледна елха
Идеи за дома17 ДЕКЕМВРИ 2021

Как да се грижим за живата коледна елха

Направете малка стъпка към по-зелена Коледа - изберете живо дръвче