Living : Идеи за дома30 НОЕМВРИ 2015

Да почистим дома си без препарати с отровни химикали

Ето кои есенциални масла вършат перфектна работа

Забелязали ли сте, че на много почистващи препарати има дребен шрифт, че са “опасни за хората и домашните животни”?

Въпреки това, ние искаме продукт, който ще убие всички микроби и ще полира прозорците, чиниите, банята и пода до блясък, но без да навреди на здравето ни или на околната среда. За съжаление, с днешните препарати на пазара, съдържащи основно химикали, това е почти невъзможно. Проучванията обаче показват, че всички тези химикали, които използваме в ежедневието си могат да предизвикат различни заболявания, включително рак и нарушения в развитието на подрастващите.

Има няколко алтернативи, които може да опитате, без да навредите на вашия дом, на здравето или на околната среда, тъй като всички те включват етерични масла, които освен това са известни с увеличаване на вашия умствен потенциал и спокойствието на духа. 

Почистете пода с масло от лимон

Напълнете една кофа с топла вода. Добавете 2 до 4 супени лъжици с течен био сапун, заедно с 10 капки етерично масло от лимон. То действа едновременно почистващо и много освежаващо. Освен това е чудесно средство за почивстване на дървени мебели. Смесете го с малко зехтин и ги забършете с чиста кърпа. Това ще им придаде силен блясък.

Почистете тоалетната с масло от чаено дърво

В спрей бутилка добавете 2 супени лъжици масло от чаено дърво и 2 чаши вода. Разбийте добре сместа, а след това напръскайте тоалетната. Оставете да действа около 30 минути и след това почистете.

Масло от лавандула за чисти прозорци

Искате да се отървете от мръсотията и дори от залепналите за прозореца мухи? Смесете половин чаша вода с 20 капки етерично масло от лавандула в спрей бутилка, напръскайте прозорците и ги подсушете.

Мийте съдовете с масло от лимон и мандарина

Това е една чудесна алтернатива за почистване на съдомиялнята. В купа, смесете 2 чаени лъжички етерично масло от мандарина и лимон с ½ чаша сол и ½ чаша ябълков оцет, заедно с 2 чаши боракс (натриев борат) и 2 чаши сода (натриев карбонат). В поставка за лед разпределете сместта и оставете да изсъхне около 24-48 часа до получаването на кубчета. Може да ги съхранявате в херметически затворена кутия. Използвайте по едно кубче на цикъл.

Микс от масла за чисти мебели

За да почистите перфектно вашите мебели, може да заложите на микс от няколко етерични масла. Комбинирайте 100 мл масло от жожоба с 12 капки масло от лимон, 8 капки масло от сандалово дърво и 4 капки масло от лимонена трева. Смесете ги в бутилка и разбъркайте добре сместа. Капвайте маслата на чиста кърпа, с която бършете дървените повърхности.

Мултифункционален препарат с масла от кедрово дърво и салвия

В спрей бутилка, смесете ½ чаша хамамелис с 1 чаша вода и 4 супени лъжици био сапун. Сложете 15 капки етерично масло от салвия и 10 капки масло от кедрово дърво и разклатете всички съставки заедно.

Масла от лавандула, чаено дърво и лимон за чисти дрехи

С помощта на ренде настържете малко неароматизиран био сапун. В купа смесете сапуна с 2 чаши боракс, 2 чаши натриев карбонат, 3 супени лъжици масло от лавандула, масло от чаено дърво и 1 чаена лъжичка масло от лимон. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Съхранявайте в херметически затворена кутия и използвайте до ¼ чаша при всяко пране.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Идеи за дома15 ЯНУАРИ 2020

Да почистим дома си без опасни химикали

Тези ароманти натурални средства правят чистенето по-безвредно и определено по-приятно

Идеи за дома11 ЯНУАРИ 2020

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Тези разумни съвети ще ви помогнат да намалите разходите си, без да нарушавате комфорта си вкъщи

Идеи за дома08 ДЕКЕМВРИ 2019

Коледна украса с нещата, които вече имате у дома си

Какво можете да направите с няколко коркови тапи и копчета?

Идеи за дома05 ДЕКЕМВРИ 2019

Красиви коледни украшения от солено тесто

За вълшебно настроение у дома, използвайте въображението си!