Living : Дестинации22 СЕПТЕМВРИ 2018

Перфектните дестинации за есенно приключение

Петра, Маракеш или Киото – изберете сами!

Лятото е към края си, но пък есента ни предлага много възможности за още по-вълнуващи пътешествия и нови емоции.

Има места по света, които са изключително впечатляващи именно през този сезон. А и цените са доста по-поносими за всеки. Затова събрахме едни от най-приятните дестинации, където можем да избягаме в мрачните дни.

Тоскана, Италия

Казват, че през есента Тоскана е като сън – разноцветна природа, нова реколта вино и сезонни пазари и фестивали. Какво по-хубаво от това? Времето все още е топло и това е страхотна възможност да се насладите на хубавите храна и вино в компанията на любимия човек. Най-добрият начин да видите Тоскана е с обиколна екскурзия или кола под наем, за да имате възможност да видите повече места и различни пейзажи.

Маракеш, Мароко

В последните години Маракеш се превърна в любима дестинация на мнозина. И има защо! Познат като Розовият град, той е един от най-автентичните в Мароко и там сякаш времето е спряло. А есента е най-подходящото време да се насладите на екзотичната му красота, тъй като присъщите жеги са останали в лятото.

Днес Маракеш е един от най-важните културни центрове, известен с пазарите и фестивалите си. А за да се потопите в арабската мистерия, може да посетите забележителностите: историческата част на града – Медина; площадът Джама Ел Фна, Ботаническата градина Jardin Majorelle, джамията “Кутубия”, дворецът Бахия.

Лимасол, Кипър

Кипър има може би най-мекият климат в цялото Средиземноморие и предлага прекрасни възможности за пътуване за семейства, които търсят топло място за почивка. И то на много по-ниски цени от августовския пик. А идеалното място е Старият град на Лимасол. Това кътче е просто очарователно – тесни улички, малки работилнички, приютили местните занаятчии и кокетни кафенета. Любителите на историята ще останат очаровани от замъците Лимасол и Колоси.

Петра, Йордания

Великият древен град, полускрит в обветрената планинска долина Вади Муса (“Долината на Мойсей”) в южна Йордания е едно от най-ценните и величествени места в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Червеникавият град някога процъфтявал като важна част от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите.

През 2007 г. чрез гласуване Петра единодушно е избран като едно от “Новите 7 чудеса на света”, заедно с Великата китайска стена, Колизеумът и други.

Киото, Япония

Седмият по големина град в страната и един от най-красивите. А есента е най-доброто време да видите фантастичните есенни корони на дърветата, които обграждат японските езера и пагоди. Там ще се насладите на уникалната визия на японското изкуство и дизайн – с тяхната крехка деликатност, свеж и необичаен спектър от мотиви, толкова различни от модерната европейска архитектура.

Най-интересните забележителности в града са: Златният павилион, замъка Ниджо и храмовете Рьоанджи, Императорският дворец.

Дубай, ОАЕ

Вероятно ще си кажете, че тази дестинация вече е изтъркана. Но повярвайте ни, има защо да наричат Дубай “Перлата на Близкия изток”. Тук определено има какво да се види: архитектурните шедьоври – небостъргачите, яхтеното пристанище, плаж Джумейра, невероятните градини Miracle Gardens и още много. Насладете се на изгледа от Бурж Халифа, устройте си шопинг тур из най-луксозните молове, а накрая вдигнете нивото на адреналина с джип сафари в пустинята.

Слима, Малта

Никъде няма да откриете по-спокойно място за слънчева почивка от Малта през есента. Слима е малтийският център за вкусна храна и фантастично пазаруване. Това е основната курортна дестинация, макар че някога е била пазена за аристокрацията в страната. Има много възможности за екскурзии с лодка около пристанище Гранд Харбър. Не забравяйте да посетите градината на Независимостта и кула De Redin от 17-ти век. Както може да се очаква от курортния град, нощният живот кипи от енергия.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСТИНАЦИИ

Дестинации29 ФЕВРУАРИ 2020

Когато старите сгради получат нов живот

Или когато архитектите рециклират

Дестинации17 ФЕВРУАРИ 2020

Можете да наемете този средновековен дворец за 40 лв. на вечер

16 човека могат да си позволят да останат в двореца на тази цена

Дестинации31 ЯНУАРИ 2020

Да се возиш по пътя на края на света

Дестинацията на края на света е една от най-красивите