Living : Дестинации15 АПРИЛ 2018

Белият храм в Тайланд – все едно излязъл от Замръзналото кралство

Екзотичната магия на Тайланд – този месец, нашият рекламен мениджър Благомира Василева ни повежда със себе си на това свое пътуване. Първата спирка е Белият Храм. Уот Рон Хун, по – известен сред чужденците като „Белият храм” е разположен на около час и тридесет минути с автобус от най-големия град в Северен Тайланд – Чианг […]

Екзотичната магия на Тайланд – този месец, нашият рекламен мениджър Благомира Василева ни повежда със себе си на това свое пътуване.

Първата спирка е Белият Храм.

Уот Рон Хун, по – известен сред чужденците като „Белият храм” е разположен на около час и тридесет минути с автобус от най-големия град в Северен Тайланд – Чианг Май. До там стигнах с много удобен полет от София на Qatar airways (само с едно прикачване в Доха и кратък двучасов престой на летище Хамад)

Реших да отделя един цял пост на този храм, защото според мен спокойно може да бъде наречен Перлата на Северен Тайланд. Невероятно красив и неповторим, Белият храм е сякаш излязъл от приказката за Замръзналото кралство. В първия момент, когато зърнах величествената постройка, буквално онемях и се вцепених.

Стоях и го съзерцавах в продължение на няколко минути, а единственото, което можех да промълвя беше „Уау”, многократно. Посещението за туристи е безплатно, а усещането от контакта с неземно красивия храм не може да бъде развалено дори и от тълпите китайски туристи, които прииждат на талази във всяка минута.

Белият храм е с коренно различна архитектура от всички други храмове в Тайланд.

Построен е от тайландския художник Чалемчай. Той мечтаел да построи най-красивия храм в света и да покаже славата на съвременните тайландски будистки изкуства.

„Искам да бъда ценен за моята страна. Искам да създавам творения в моя собствен стил и да развиивам тайландски будистки изкуства, така че да бъдат приети в цял свят. Искам хора от всички страни и народи да дойдат и да се възхищават на творбите ми, както когато посещават Тадж Махал., казва творецът.

Основната сграда на Белия храм се достига чрез преминаване по моста “Цикъл на рождението”. От двете страни на моста има статуи на стотици ръце, отправени нагореТези ръце символизират неовладяните човещки желания и страсти. След като преминеш моста, се изправяш пред Портата на Рая, пред която са застанали две плашещи създания – Смъртта и Раху. Преминаването по моста, за да се достигне до статията на Буда предава посланието, че за да достигне щастието, човек трябва да превъзмогне лошите мисли, изкушенията, алчността и физическите желания.

Чалермчай използва бял цвят, тъй като иска да построи храм, който е различен от традиционните златни тайландски храмове.

Белият цвят символизира чистотата на Буда. Използването на малки огледала в сградата е символ на мъдростта на Господния Буда, който блести пред Вселената.

Искам да построя небесна градина (представяща щастие), в която да се разхождат хората. Искам всички посетители на всяка религия да имат усещане за мир, щастие и в същото време да разберат смисъла на будизма, който може да се види в целия храм”, казва Чалермчай.

Можете да последвате Благомира във Фейсбук – Spring Lady и в инстаграм като @blagomira.springlady

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСТИНАЦИИ

Дестинации06 АПРИЛ 2018

Да се отдадем на винен тур по време на празниците

За ден в България или в Сърбия, вие изберете

Дестинации21 МАРТ 2018

Най-приказните кътчета в Европа, които да посетите тази пролет

Вълшебни градчета, древни замъци и спираща дъха природа само на няколко часа със самолет

Дестинации24 ФЕВРУАРИ 2018

Ако сте интроверти, това са перфектните дестинации за вас

За всички онези, които не се блазнят от All Inclusive курорти и претъпкани плажове

Дестинации07 ОКТОМВРИ 2017

Най-добрите барове на покрива на света

От Кан и Рим до Банкок и Ню Йорк, това са местата, където питието ви пристига със спираща дъха гледка