Мода : Новини13 МАРТ 2018

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Кутюриерът, създавал тоалетите на кралски особи, филмови звезди и първата дама на САЩ Джаки Кенеди, си остава най-добре познат като дизайнерът на малката черна рокля на Хепбърн от “Закуска в Тифани”

“Винаги съм харесвал вкуса на Одри, защото тя не беше като останалите филмови звезди. Тя харесваше семплите неща,” казва Юбер дьо Живанши за своето легендарно партньорство с иконата от екрана Одри Хепбърн.

Това, което започва като работен ангажимент, бързо прераства в приятелство, което по-късно кутюриерът определя като “нещо като брак”. След смъртта на Хепбърн през 1993 г., Юбер заявява: “Малко по малко нашето приятелство порасна, а с него и увереността ни един в друг. Между нас никога нямаше критики, никога не се разочаровахме.”

А в самото начало на познанството им, той отказва да я облича във филма “Сабрина”. Двамата се срещат през 1953 г. и след като вечерят заедно, Живанши променя мнението си. От тогава насетне, тя се превръща в негова муза.

10 неща, които научихме за стила от Одри Хепбърн

Само година по-рано Юбер дьо Живанши създава своята модна къща. Още с първата си колекция името му се превръща в хит. Той наема едни от най-красивите модели в Париж и създава дрехи, които разбират нуждите на женското тяло и ги следват.

След филма “Сабрина”, Одри и Юбер непрекъснато работят заедно. Но парньорството му с актрисата е много по-различно от това, което има със съвременичките й като Елизабет Тейлър и София Лорен например. След “Funny Face”, отново с Хепбърн, двамата решават, че само той ще създава дрехите, които носи във филмите си. Живанши винаги настоява, че дизайнът на въпросните тоалети е решение, което и двамата вземат заедно.

Несъмнено една от най-иконичните рокли, която Юбер дьо Живанши създава за Одри, е тази, с която актрисата печели “Оскар” през 1954 г. за ролята си в “Римска ваканция”. Флоралното творение, пристегнато с тънък колан на талията, се превръща в знаково за тяхното партньорство, след като Одри се качва на сцената, за да вземе статуетката в категория “Най-добра актриса”. Десетилетия по-късно роклята все още е един от най-забележителните тоалети, носен на наградите на Филмовата академия.

Другата е черната рокля от филма “Закуска в Тифани”. Съчетана с черни ръкавици, перлена огърлица и слънчеви очила, тя се превръща в един от първообразите на “малката черна рокля”. През 2006 г. роклята е продадена на търг за над 600 000 долара.

 

 

 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини25 СЕПТЕМВРИ 2018

Пригответе се да виждате тези Balenciaga навсякъде

Новите спортни обувки на марката бяха пуснати на пазара на 24 септември

Новини21 СЕПТЕМВРИ 2018

"Ушиване по мярка" от Ermenegildo Zegna

Хармоничен и изискан, гардеробът се състои от палитра от текстури и цветове, заимствани от природата

Новини20 СЕПТЕМВРИ 2018

BAMA е пълна серия за поддържане на спортни обувки

Незаменими продукти за чистота и свежест на любимите кецове

Новини18 СЕПТЕМВРИ 2018

Звездите на наградите Emmy... Те са толкова прекрасни!

Овации за Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон, Емилия Кларк и още