Един зеленчук, който може много повече от това да участва само в зимната туршия
Крем супата с карфиол е много добър начин да разнообразите менюто си и да хапнете нещо по-интересно от традиционната картофена или зеленчукова крем супа.
Карфиолът е отличен източник на витамини, минерали, естествени антиоксиданти, фибри и др. Добавете го към крем супата си за един различен вкус и изненадайте близките си с тази рецепта.
Какво ви е необходимо?
1 глава карфиол
1 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
1/4 чаша масло
1 средноголям лук
2 моркова
2 стръка целина
1 дафинов лист
1/2 с.л. сушена мащерка
1/4 чаша брашно
2 консерви зеленчуков бульон
1 1/4 бадемово мляко (при непоносимост към лактоза)
1/2 чаша настърган чедър
Сол и пипер на вкус
Как да я приготвите?
Загрейте фурната, а междувременно нарежете карфиола и го поставете на хартия за печене заедно със скилидките чесън. Овкусете с малко зехтин, сол, пипер, и печете докато карфиолът не получи златист загар, приблизително около 20-5 минути.
В голям съд разтопете масло на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го запържете за 2-3 минути. Прибавете отново нарязаните моркови и целина и гответе около 5 минути, като от време на време разбърквате зеленчуците.
Чесънът, който приготвихте с карфиола, нарежете на ситно, след което го добавете в съда, заедно с карфиола, дафиновия лист и сушената мащерка. Изсипете брашното и бъркайте добре докато то не изчезне.
Накрая прибавете зеленчуковия бульон и отново разбъркайте добре. Нека се готви приблизително 10 минути, след което прибавете млякото и чедъра. Когато чедърът се разтопи и супата придобие по-кремообразна текстура, овкусете със солта и пипера.
Сервирайте супата топла, поднесена с препечени филийки или пълнозърнеста чабата.
Добър апетит!