My French Chef: Kaкво да изберете за празничните дни

Кои са любимите френски ястия на шеф Венсан Гиенаф?

След завидния успех на кулинарното риалити Master Chef представата и отношението на българина към гурме-кухнята сякаш се промени.

Речникът ни, естествено, се обогати с термини като поширане, с куп интересни рецепти и техники, със страст не само към вкусовите, но също към естетическите качества на храната, която консумираме всеки ден. В дните преди Коледа през главата на всяка домакиня неизбежно си прокрадва път мисълта: какво ще приготвя този път за празника, мога ли с малко повече усилия да експериментирам с менюто за вечерта?

My French Chef: Kaкво да изберете за празничните дни

Специално за празничния декемврийски брой екипът на сп. Grazia потърси съвети от френския шеф-готвач Венсан Гиенаф. Той има опит в редица ресторанти от висок клас в Сен Тропе, в луксозния алпийски курорт Куршевел, в Сидни, Австралия, и в столицата на Ирландия Дъблин. В момента Венсан живее в Нант, откъдето е родом, и отдава голяма част от времето си на уебплатформата My French Chef.

Разкажeте ни повече за себе си и за първите си стъпки в кухнята?

Родителите ми притежават градина, където отглеждат сезонна продукция. В детството ми мама обичаше да приготвя традиционна храна, използвайки собствено производство зеленчуци и плодове. Вкъщи винаги имахме домашно приготвени ястия на масата – традиция, която сплотяваше семейството ни. Страстта на родителите ми към кулинарията бе основен мотив аз самият да проявя интерес към това „изкуство“. Образователната система във Франция позволява на всеки навършил 15 години да избере специален предмет, който да следва. Така се записах в Училището по кулинария в Нант, откъдето се дипломирах с три степени в рамките на 6-годишен период на обучение, вкючвайки стажове в няколко ресторанта на високо ниво. Първата ми работа като готвач бе в ресторанта на топготвача Ален Дюкас в Сен Тропе.

My French Chef: Kaкво да изберете за празничните дни

Ценителите на гурме-храната обожават традиционната френска кухня. Като шеф-готвач с класическа подготовка, ще споделите ли с нас своите любими местни ястия?

Семейството ми живее в района на Бретан от пет поколения. В основата на всяко ястие тук е маслото. Любимият ми местен специалитет се казва Sandre et beurre blanc – това е риба от река Лоара, която се приготвя с редукция от бяло вино, червен лук и огромно количество масло. Иначе любимото ми френско ястие е Filet boeuf rossini, което представлява телешко филе с гъши дроб и сос от трюфели. Направо е божествено! Ако посетите френски ресторант, чието меню включва тези две блюда, ви препоръчвам горещо да ги опитате!

My French Chef: Kaкво да изберете за празничните дни

Не може да не попитаме… Какво предопределя избора ви на ресторант за първа среща – репутацията на мястото, видът кухня, атмосферата на самото заведение?

Мисля, че е комбинация от трите неща. Аз самият държа на ресторант с добре структурирано меню. Разбира се, обожавам вечерите в традиционни френски ресторанти, където е отредено внимание към всеки детайл. В рамките на няколкочасов престой в подобно място всеки може да се наслади едновременно на храната, обстановката, на перфектно подбрания списък с вина.

Цялото интервю с шеф Венсан, четете на страниците на GRAZIA декември!

Интервю: Невена Дякова
Снимки: My French Chef

Истината не е само във виното

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЦЕПТИ ОТ ГОТВАЧ