Няма как да не свържем горещото лято и почивките със слънчевото средиземноморие! Нека си го припомним още веднъж преди напълно да се сбогуваме с горещия сезон.
Затова ви предлагаме това лесно ястие, съчетаващо ароматни подправки с вкусна паста вдъхновена от Италия.
Продукти (за 2 порции)
500 гр сурови ньоки
500 гр нарязани на кубчета домати
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. сух босилек
1 ч.л. сух розмарин
20 мл бяло вино
2 ч.л. захар
пармезан за поръсване
сос песто
листа пресен босилек
Приготвяне:
Доматите се поставят в тенджера на котлона за да заврат. Към тях се прибавят захарта, бялото вино, подправките, зехтинът и солта за вкус. Поставя се капак и се оставя да поври около 30-40 мин., за да може сосът да се сгъсти и да поеме от аромата на подправките. По желание може да се прибави и чесън.
Ньоките се сварят във вода като се следват инструкциите от опаковката им за количеството вода. След като изплуват на повърхността са готови и можете с решетъчна лъжица да ги извадите.
Готовите ньоки се прецеждат и измиват със студена вода, след което се смесват с доматения сос, разбъркват се и се разпределят в чинии. Отгоре се поръсват с пармезан, сос песто и листенца пресен босилек.