Рецепти : Паста & ориз10 ОКТОМВРИ 2020

Кулинарен уикенд: Ориз с кестени и гъби

Перфектната рецепта за есента

Кулинарен уикенд: Ориз с кестени и гъби

Взимаме идеи от китайската кухня за предложението ни този уикенд.

Рецептата, макар и достатъчно лесна за изпълнение, изисква няколко по-рядко срещани съставки. Повечето от тях можете да замените с общодостъпни варианти, но ако искате да си направите автентична вечеря, опитайте се да използвате повече от оригиналните съставки в рецептата. Резултатът ще оправдае очакванията ви.

Ще ви трябват:

380 грама ориз, по възможност глутинов

315 грама вода

1/2 чаша печени кестени

1/4 чаша нарязани гъби – шийтаке или портобело, нарязани

100 грама лук, нарязан на ситно

2 чаени лъжици сусамово масло

мазнина и сол на вкус

За соса (по желание):

3 супени лъжици соев сос + 1 чаена лъжица тъмен соев сос за допълнителен цвят

2 супени лъжици зеленчуков бульон

1 супена лъжица сос от стриди

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжица пипер

Малко зелен лук за поръсване

Приготвяне:

Измийте ориза и го оставете да се накисне във вода за 4 часа минимум или цяла вечер. В загрят котлон сложете 1 лъжица от сусамовото масло и сотирайте гъбите леко. Малко преди да са готови, добавете и лука. След като той омекне, прибавете всички съставки от соса и бъркайте на включен котлон, докато не се смесят перфектно. Прибавете оставащото масло и изсипете в купа.

Задушете ориза за 20 минути в съотношение 1 към 1/2, като към него прибавите соса с гъбите и кестените. След това разбъркайте добре и добавете още подправки по желание. Оставете ориза да се задуши още 20 минути или докато се сготви напълно, като следите да има достатъчно вода.

Вижте повече за рецептата тук:

View this post on Instagram

Chestnut and Mushrooms Sticky Rice is my ultimate comfort food! If you haven’t tried my sticky rice yet, you can now watch the new video on my blog or a sneak peek here. 🙂 I hope you give this recipe a try with the ingredients below. Let me know if you have any questions and have a wonderful and safe long weekend! Best, WoonHeng⁣ ⁣ How to find this recipe:⁣ – Easy 1-click link on my bio🔝⁣ – https://woonheng.com/chestnut-mushrooms-sticky-rice/⁣ – YouTube: WoonHeng's Kitchen⁣ – Pinterest: woonheng⁣ ⁣ Ingredients⁣ 2 cups of glutinous rice, cleaned thoroughly & soaked for at least 4 hours*⁣ 1⅓ cup of water⁣ ½ cup roasted chestnut⁣⁣⁣⁣ ¼ cup sliced Chinese/Shiitake mushrooms⁣⁣⁣⁣ 6 small shallots, finely sliced⁣⁣⁣⁣ 2 teaspoons toasted sesame oil⁣⁣⁣⁣ oil, salt to taste⁣⁣⁣, water⁣⁣⁣ for steaming⁣ Seasoning: 3 tablespoons soy sauce, 2 tablespoons Chinese cooking wine or vegetable broth, 1 tablespoon vegan 'oyster' sauce, 1 teaspoon thick dark soy sauce for color, 1 teaspoon salt, ½ teaspoon white pepper⁣⁣⁣ ⁣ Note: some brands have a softer rice texture, in that case, please adjust the cooking time accordingly. Once you turn off the heat and let it cool off, top with fried shallots and chopped scallions before serving. I paired it with some sautéd Gai Lan.⁣⁣⁣⁣ *Some brands may not pre-soak⁣ Music: YouTube About That Oldie .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ #glutinousrice #bestofvegan #zongji #asianfood #plantbased #yahoofood #makesmewhole #forkyeah #stickyrice #tastyfeature #chestnut #comfortfood #veganrecipes #tastemasemedoit #f52grams #veganfoodie #food52 #foodandwine #eatrealfood #feedfeed #woonheng⁣⁣⁣⁣⁣

A post shared by WoonHeng ❣️🌱 (@woon.heng) on

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПАСТА & ОРИЗ

Кулинарен уикенд: Паста с водка и сьомга
Паста & ориз03 ЯНУАРИ 2021

Кулинарен уикенд: Паста с водка и сьомга

Поглезете се с нещо специално този уикенд

Кулинарен уикенд: Най-вкусната паста, готова за 15 минути
Паста & ориз03 ОКТОМВРИ 2020

Кулинарен уикенд: Най-вкусната паста, готова за 15 минути

... И се приготвя само в един съд

Кулинарен уикенд: Пиле с песто и гночи
Паста & ориз13 СЕПТЕМВРИ 2020

Кулинарен уикенд: Пиле с песто и гночи

Романтична вечеря, готова за 20 минути

Учим се да готвим паста от експерт - не от готвач, а от обикновената баба в Италия
Паста & ориз29 МАРТ 2020

Учим се да готвим паста от експерт - не от готвач, а от обикновената баба в Италия

Нона Нерина ни учи как да си направим паста по традиционния италиански начин