Какво е Никулден без вкусна риба и чаша вино?
Ние обаче решихме да ви предложим малко разнообразие в приготвянето на традиционния шаран. По нова рецепта, опитайте шаран на фурна със сочни картофи за гарнитура.
Необходими продукти
1 шаран, измит и подсушен
сол и пипер
1 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
3 лентички бекон, нарязани на кубчета
7 средно големи червени или обикновени картофи, обелени и нарязани на четвъртинки
3 кисели краставички, нарязани по дължина на 8 части
1 скилидка чесън, смляна
3 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тавата с хартия за печене и пръснете тънък слой спрей за готвене. Посолете и поръсете с пипер шарана отвътре и отвън. Потопете двете външни страни на рибата в брашно и печете за около 30 минути, като покриете предварително приготвената тавичка с фолио. Докато се пече шаранът, в голям тиган нагрейте олио и прибавете бекона и картофите. Пържете, докато картофите станат ал денте. Махнете от тигана с решетъчна лъжица и изхвърлете мазнината. Извадете шарана от тавичката за печене, като внимавате да остане цял, и временно го оставете върху плато или хартия за печене. Поставете картофите на дъното на тавичката, след това наредете краставичките, чесъна и магданоза. Шаранът сложете отгоре, полейте всичко с вино и печете без покритие за още 20 до 30 минути или докато месото на рибата не започне да се откъсва лесно. Ако пък шаранът става кафяв прекалено бързо, покрийте с алуминиево фолио.
Сервирайте в плато цялата риба, заобиколена с картофи и краставички, или я обелете и разрежете на порции и след това отново я поднесете в чиния, обсипана с картофи и краставички.
Крехко пилешко с чери домати и маслини
6 абсолютно съвършени комбинации от храни
Днес готвим пикантно: пържен ориз с къри